Gemakkelijk mos verwijderen? Check deze methoden!

Iedereen heeft weleens last van mos. Het is een groene, plakkerige plantensoort. Het groeit overal tussendoor, waardoor je bijna onkruid kunt noemen. Je ziet soms door al het mos het bos niet meer.

In deze blog vertel ik je alles over het bestrijden van mos. Wil je gemakkelijk mos verwijderen? Lees dan snel verder.

mos verwijderen

Wat is mos?

Mos is een groene aanslag die je bijvoorbeeld kan terugvinden op je terrastegels, oprit, dak, muur of gazon. Het is een plantsoort die dicht op elkaar groeit in de vorm van een mat of kussen.

Mos is een veelvoorkomend probleem in Nederland. De plantsoort lijkt altijd te groeien op de plekken waar je hem niet wilt zien. Gelukkig zijn er meerdere manieren om mos te verwijderen.

mos verwijderen gazon

Mos verwijderen tegels

Om mos van tegels te verwijderen, gebruik je azijn. Dit schoonmaakmiddel heeft een uiterst effectieve werking bij het verwijderen van mos.

Zorg er eerst voor dat je tegels schoongeveegd zijn met een bezem. Vervolgens vul je een spuitflacon voor de helft met water en voor de andere helft met azijn. Besproei nu het mos met je mengseltje van water en azijn en laat dit ongeveer een uurtje intrekken. Na dit uur kun je het mos gemakkelijk van je tegels verwijderen.

Zit de geniepige plantsoort niet op, maar tussen je tegels? Dan kun je dezelfde methode gebruiken. Om mos tussen tegels te verwijderen, gebruik je namelijk exact dezelfde behandeling. Door een tegel volledig te besproeien met azijn verwijder je al het mos dat te zien is op de tegels.

mos verwijderen dak

Mos verwijderen gazon/mos verwijderen uit gras

Vrijwel iedereen heeft weleens last van mos in het gazon of in het gras. Je kan dit het beste zo snel mogelijk verwijderen. Het verwijderen van mos uit je gazon of gras kan door middel van verticuteren. Door je gazon te verticuteren, belucht je het gras als het ware. Verticuteren maakt de grond namelijk wat losser. Daardoor krijgen de wortels van het gras meer zuurstof.

Je doet dit door middel van een verticale maaier. Dat is een grasmaaier die niet horizontaal, maar verticaal maait. Hiermee snijd je in de grond langs het gazon. Met deze methode is het mos in je gazon of gras binnen een mum van tijd verwijderd.

mos verwijderen dak

Mos verwijderen dak

Mos verwijderen op het dak is makkelijker dan je denkt. Je kan namelijk op verschillende manieren mos bestrijden op het dak.

Zo kan je mos op het dak verwijderen door er bijvoorbeeld met een hark overheen te gaan. Met dit tuingereedschap hark je het mos als het ware weg. Door de scherpe punten van de hark komt het mos los. Je eindigt het proces door het losgekomen mos op te vegen met een stoffer en blik.

Mos verwijderen op het dak is ook mogelijk met azijn. Om dit te doen, besproei je het mos op het dak meerdere malen met het goedje. Na verloop van tijd verdwijnt het mos en ziet je dak er weer tiptop uit. Deze methode werkt voor alle soorten mos die je je kunt bedenken. Ook korstmos verwijderen is enorm simpel met azijn.

Overigens werkt de azijnmethode niet alleen op het dak. Je kunt ook azijn gebruiken om mos te verwijderen om een houten terras.

mos verwijderen tussen tegels

Mos verwijderen tussen klinkers

Heb jij kasseien als klinkers en wil je hiertussen mos verwijderen? Ik leg je haarfijn uit hoe je dit doet.

Mos bestrijden tussen klinkers is mogelijk door middel van zout. Hiervoor kun je gewoon keukenzout gebruiken, maar ook strooizout werkt. Als je mos wilt verwijderen op plekken zoals je terras of je oprit, kun je deze met zout bestrooien. Hierdoor verwijder je al een hoop mos. Na de tegels bestrooid te hebben met zout, spoel je deze af met een gieter of hogedrukspuit. Door het af te spoelen, spoel je het mos direct weg tussen en van je klinkers.

mos verwijderen tussen klinkers

Manieren om mos te verwijderen

Er zijn meerdere manieren om mos te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Mos verwijderen met zout
  • Mos verwijderen met schoonmaakazijn
  • Mos verwijderen door gazon verticuteren
  • Mos verwijderen door het weg te branden

Al deze methoden worden hierna toegelicht.

Zout tegen mos

Mos van stenen verwijderen kan makkelijk zijn. Mensen gebruiken hier doorgaans zout voor. Zout is namelijk een bijtend middel op gebied van mos. Wil jij mos op stenen verwijderen, gebruik dan strooizout of gewoon keukenzout. Door het zout te laten intrekken bijt het door al het mos. Zout maakt vooral het mos van grindtegels los. Nadat het mos losgelaten heeft, kun je het simpelweg wegvegen met een bezem.

Om mos op bomen te verwijderen, gebruik je dezelfde methode.

mos verwijderen uit gras

Mos verwijderen met schoonmaakazijn

Het gebruik van schoonmaakazijn is een simpele manier om mos te verwijderen. Je mixt namelijk wat azijn met wat water en vult hiermee een spuitflacon. Vervolgens besproei je het mos wat je wilt verwijderen met dit mengseltje. Je laat dit een uurtje inwerken en vervolgens doet het mengsel de rest.

Wil jij dus mos van dakpannen verwijderen? Gebruik dan schoonmaakazijn.

mos verwijderen terras en oprit

Mos verwijderen door gazon verticuteren

Wil jij mos in het (kunst)gras verwijderen? Dan is verticuteren de juiste methode. Bij het verticuteren maai je het gras verticaal. Door het gras verticaal te maaien, komt er meer lucht bij. Je geeft hierbij namelijk de wortels meer zuurstof. Doordat de wortels meer zuurstof krijgen, doden zij het mos dat zich op het gras houdt.

mos verwijderen dak

Mos wegbranden

Wil jij mos op dakpannen, muren of iets dergelijks verwijderen? Gebruik dan een gasbrander of kokend water. Het zal het mos niet volledig verwijderen, maar wel uitdrogen en verminderen. Doordat het mos uitdroogt, kan je het gemakkelijk verwijderen door middel van een borstel.

Wil jij dus mos op dakpannen of een muur verwijderen? Giet er dan kokend water overheen, of nog soepeler, gebruik een gasbrander.

mos verwijderen tussen tegels

Veelgestelde vragen

Kan ik mos verwijderen op natuurlijke wijze?

Jazeker, mos op natuurlijke wijze behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor kun je middeltjes als schoonmaakazijn gebruiken. Je maakt hiervoor een speciaal mengseltje. Benieuwd hoe dit in zijn werking gaat? Lees dan snel verder.

Kan ik mos verwijderen met huishoudelijke middelen?

Wil jij mos verwijderen met iets wat je in huis hebt? Gebruik dan keukenzout. Een uitgebreide uitleg over deze methode lees je hier.

Hoe kan ik zo snel mogelijk mos in gazon verwijderen?

Mos is een groene aanslag die niet om aan te zien is. Een manier om daar zo snel mogelijk vanaf te komen, is door je gazon te verticuteren. Weten wat verticuteren is en hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan snel verder.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verticaal maaien van je grasmat. Zo komt er lucht bij de wortels en zal er geen mos groeien. Weten wanneer en hoe je dit gebruikt? Lees dan hier verder.

571 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.