Goud schoonmaken: alle methodes en info

Hoe laat je goud weer glimmen? En hoe maak je goud schoon zonder deze te beschadigen? In deze blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je je gouden ringen, kettingen en armbanden weer kan laten ‘shinen’ als toen ze net uit de winkel kwamen.

Het onderhouden van gouden sieraden

Goud is een sterk materiaal, oxideert niet en zal altijd de kleur van zijn legering behouden, maar het kan op den duur zijn schittering verliezen. Na verloop van tijd wordt goud doffer van kleur en kan er zich zelfs een zwart laagje op je sieraden gaan ontwikkelen. De reden dat goud verkleurt komt door de zwavel die in de lucht zit. De vraag is dan hoe maak je goud schoon? dit vind je onder het kopje ‘’Hoe moet ik goud poetsen en reinigen”.

Hoe voorkom ik beschadiging en verkleuring?

De belangrijkste tip is het afdoen van jouw sieraden bij ruw werk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schoonmaken, afwassen, douchen of tuinieren. Dit kan ervoor zorgen dat het goud verkleurt of er krassen ontstaan op jouw gouden sieraden. Hieronder vindje nog 3 tips om jouw sieraden zo lang mogelijk krasvrij te houden:

 1. Maak goud nooit schoon met tissues of keukenpapier. Hier zitten namelijk kleine houtvezels in verwerkt die het goud kunnen beschadigen.
 2. Gebruik nooit een harde tandenborstel, bakpoeder of andere schuurmiddelen op het goud. Hierdoor zal het goud ook beschadigen.
 3. Bewaar elk gouden sieraad in een apart stoffen zakje. Als het sieraad in contact komt met bijvoorbeeld andere ringen en armbanden ontstaan er krassen.
schoon goud

Verschillende soorten goud

De vraag die vaak gesteld wordt is of witgoud schoonmaken of rosé goud schoonmaken op een andere manier moet. Het antwoord is nee: goud is goud. Rosé of wit goud schoonmaken moet op dezelfde manier gedaan worden.

Let wel op het volgende bij rosé- en witgoud. Bij het maken wordt doorgaans extra kleur aangebracht door een nabehandeling van koper of rhodium. Deze laag op het goud kan op termijn verdwijnen. Hierdoor wordt de originele gelige kleur van het goud weer zichtbaar. Dit soort slijtage voorkom je gemakkelijk door de tips in het vorige kopje toe te passen.

wit goud schoonmaken

Hoe moet ik goud poetsen en reinigen?

In dit artikel ga ik je aan de hand van een simpel stappenplan en verschillende manieren uitleggen hoe je je gouden trouwring of oude geërfde familiejuwelen weer kunt laten glimmen met simpele, alledaagse middeltjes. Let op: de schoonmaakmethodes die wij hier toepassen kun je het beste NIET gebruiken als er zich edelstenen in het sieraad bevinden. De stenen kunnen loslaten doordat het bindingsmiddel oplost in warm water.

Goud schoonmaken ammoniak

Laat gouden sieraden enkele uren weken in een bakje met warm water en een paar druppels ammoniak. Borstel ze vervolgens schoon met een tandenborstel. Probeer bij het goud schoonmaken met ammoniak niet te dicht bij het bakje te komen. Ammoniak is een schadelijke stof die huidirritatie kan veroorzaken.

Schoonmaken met afwasmiddel 5 stappen

 1. Vul een kom met lauw tot warm water, maar absoluut niet heet. Doe er een beetje afwasmiddel bij en zorg dat het geheel een beetje gaat schuimen.
 2. Laat het goud vervolgens een paar minuten weken in het afwasmiddel. Niet te lang, maar lang genoeg om de oplossing zijn werk te laten doen.
 3. Wrijf zacht met een katoenen doek, zachte tandenborstel of je vingers. Gebruik het katoen vooral bij de minder bereikbare hoekjes en kiertjes. Op dit moment zul je nog niet meteen veel verschil zien in de glans van het goud.
 4. Haal het goud uit het sopje en laat het drogen op een droge doek van katoen. Laat het volledig drogen voordat je verder gaat met stap 5.
 5. Na het drogen kun je met een poetsdoek de laatste oneffenheden en doffe plekjes wegpoetsen en de glans herstellen.
gouden sieraden schoonmaken

Gouden ketting schoonmaken

Een gouden ketting schoonmaken is eigenlijk het makkelijkste sieraad om te reinigen. Om een ketting grondig schoon te maken is het belangrijk dat je het hangertje eraf haalt en deze gescheiden schoonmaakt. Als volgt volg je de volgende 4 stappen:

 1. Maak de ketting open en leg deze vervolgens op de katoenen doek.
 2. Houd met een hand het ene eind van de ketting vast.
 3. Strijk met de tandenborstel omlaag om te zorgen dat de ketting strak getrokken wordt.
 4. Herhaal dit 3 keer aan elke kant. Dit is de beste manier om alle hoekjes en gaatjes goed te reinigen.
gouden ketting schoonmaken

Gouden ring schoonmaken

Een gouden ring schoonmaken wordt vaak als vervelend ervaren. Dit komt dan ook doordat een ring klein is en vaak niet genoeg grip geeft bij het poetsen. Voor het schoonmaken van de buitenkant van de ring is het handig om de ring om te doen en met een schommelende beweging de tandenborstel langs de ring te halen.

Voor de binnenkant leggen wij de ring overeind op een droge katoenen doek. Druk als volgt zachtjes op de bovenkant terwijl je de borstel aan de binnenkant heen en weer haalt.

gouden ring schoonmaken

Gouden oorbellen schoonmaken

Gouden oorbellen schoonmaken is vaak lastig doordat deze doorgaans klein en/of fragiel zijn. Dit maakt ze dan ook het moeilijkste om schoon te maken. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om enkel een zilverpoets doekje te gebruiken. Het deel van de oorbel dat je oorlel in gaat, kun je het beste schoonmaken met wat zout water.

Voor een gemiddeld glas water gebruik je 1 a 2 theelepels zout. Warm het glas op om ervoor te zorgen dat het zout oplost. Dip een wattenstaafje of watje in het zoute water en maak de oorbel daarmee schoon. Droog goed af met een schoon microvezeldoekje. Dit voorkomt uiteindelijk dat dat bacteriën een ontsteking in de oorlel veroorzaken.

goud poetsen

Goud met stenen reinigen

Voor het schoonmaken van sieraden met edelstenen moet nóg voorzichtiger te werk worden gegaan dan bij sieraden van goud. De edelstenen, denk hierbij aan saffieren, robijnen of diamanten, zijn meestal vastgelijmd aan het (gouden) sieraad. Zorg er daarom voor dat het sieraad niet nat wordt. Als de sieraden nat worden, kan de lijm minder sterk worden. Daardoor kan de steen eruit vallen.

Een ring of oorbel met een edelsteen kun je het beste schoonmaken door een doek in lauw water te deppen, vervolgens goed uit te wringen en het sieraad met zachtjes wrijven schoon te maken. Kom echter niet met de vochtige doek in de buurt van de steen. Leg de juwelen vervolgens op een droge katoenen doek en laat ze goed opdrogen.

goude sieraden

Andere middelen en de werking hiervan

Er zijn naast de besproken middelen ook andere middelen die worden geadviseerd op internet. Echter zijn deze niet altijd werkend voor het schoonmaken van goud, of brengt het zelfs schade aan. Hier geven wij duidelijkheid over de meest voorkomende middelen zoals azijn, baking soda en cola. Ook geven wij antwoord op de vraag: wat voor effect heeft het op gouden sieraden?

goud reinigen

Goud schoonmaken met azijn

Een veelgebruikt alternatief voor het schoonmaken van gouden sieraden is azijn. Dit raden wij echter af. Alhoewel azijn minder krachtig is dan zoutzuur, kan azijn zorgen voor beschadigingen op het sieraad. Goud schoonmaken met azijn is echter wel mogelijk bij het gebruik van apple ciderazijn. Deze azijnsoort bevat milde zuren en het zachte zout zorgt ervoor dat er wrijving ontstaat die niet schadelijk is voor jouw sieraden.

goud schoonmaken met azijn

Goud schoonmaken met baking soda

Goud schoonmaken met soda wordt ook op het internet aanbevolen. Toch raden wij dit af. Baking soda is namelijk te agressief voor goud en kan het sieraad beschadigen. Doordat baking soda een schurend effect heeft, zorgt polijsten er vaak ook voor dat de waarde van je goud daalt. Een verkeerde reinigingsmethode zorgt ervoor dat je trouwring of een geërfd sieraad permanent beschadigt.

goud verkleurt

Goud schoonmaken met/in cola

Als je op internet gaat zoeken naar een manier om je gouden sieraden schoon te maken, zul je op vele sites en fora tegenkomen dat cola een goed schoonmaakmiddel is voor goud. Dit klinkt erg logisch natuurlijk, omdat cola erg bruisend is. Men zegt zelfs dat je een vieze toiletpot het beste schoon kunt maken met cola. Echter schuilt hier ook meteen het risico: juist omdat cola zo bruisend en erg agressief is, zal het je goud alleen maar meer aantasten.

In eerste instantie lijkt het te werken en kun je het vuil snel van je gouden sieraden afvegen na een aantal minuten in een glas cola. Je zult echter merken dat het vuil sneller terugkomt dan voorheen en dat het uiteindelijk blijvende schade achter zal laten. Goud schoonmaken met/in cola is dus absoluut een no-go.

goud schoonmaken in cola

Veelgestelde vragen

De steen op mijn ring is omklemt met pootjes. Op welke manier kan ik deze schoonmaken?


Doordat de steen in de ring wordt omklemt met pootjes hoef je niet bang te zijn dat deze uit jouw ring vallen. De stenen zitten goed vast en je hierdoor gemakkelijk het normale stappenplan volgen die ook wordt gebruikt voor sieraden zonder stenen. Lees voor deze methode hier verder.

Wat voor effect hebben krassen op jouw sieraad?

Als er krassen ontstaan op uw gouden sieraad kan dit een rustieke look geven. Toch is dit niet iedereen zijn smaak. Krassen zorgen ervoor dat de glans minder wordt. Hiernaast Kunnen krassen op witgoud of roségoud zorgen voor verkleuring. Wat de reden hiervan is? Vind je hier.

Waarom moet ik een katoenen doek gebruiken bij het schoonmaken van mijn sieraden?

Katoen en microvezeldoekjes zijn beide gemaakt van extreem zacht materiaal dat ervoor zorgt er een fijne wrijving ontstaat op jouw sieraden en er geen krassen ontstaan. In tegenstelling tot keukenpapier of bijvoorbeeld tissues. Hierin worden vaak houtvezels verwerkt. Houtvezels kunnen resulteren in het beschadigen van jouw sieraad. Lees hier verder.

29792 Responses