Rode wijnvlek verwijderen: hoe doe ik dit?

De meeste mensen kennen het wel: je bent gezellig op het terras of op een feestje of je geniet tijdens het diner van een lekker glaasje rode wijn. Omdat ongelukken in een klein hoekje zitten, is het vast gebeurd dat er zo’n heerlijk glaasje rode wijn omviel over je gloednieuwe witte blouse. Gelukkig kan ik je daarbij uit de brand helpen.

In dit blog lees je alle manieren om rode wijnvlekken uit je kleding, tapijt, bank of zelfs van de muur te verwijderen.

wijnvlek verwijderen

Wat is er zo erg aan een rode wijnvlek?

Wat een rode wijnvlek zo hardnekkig maakt om te verwijderen, ligt niet per se aan het feit dat het rode wijn is. Het verschilt natuurlijk wel iets omdat de wijn rood is. Maar het stofje wat de vlek zo lastig schoon te maken maakt, zit ook in witte wijn. Het vervelende stofje in de wijn heet tannine.

Dit stofje zit ook in koffie, chocolade en vruchtensap. Tannine zorgt ervoor dat de vlekken bijzonder moeilijk verwijderbaar zijn. Tannine heeft namelijk een bepaald soort pigment dat niet zomaar uit je kleding verdwijnt door het in de wasmachine te gooien.

rode wijn vlekken

Rode wijnvlek uit kleding verwijderen? Zo doe je het!

Iedereen heeft er wel eens last van: een vlek rode wijn in je favoriete kledingstuk, de bank, het tapijt of zelfs de muur. In dit blog leer ik je in 5 simpele stappen om je blouse weer mooi wit te krijgen. Deze 5 simpele stappen werken gelukkig niet alleen voor een blouse, maar voor alle kledingstukken waar rode wijn overheen is gevallen. Je hebt hiervoor de volgende dingen nodig:

 • Zout (hoe groter de vlek hoe meer zout er nodig is)
 • Een schone doek
 • Kokend water
 • Optioneel: een kom en elastiek wasmachine

Stap 1: Pak de schone doek en maak deze vochtig. Dep hierna de rode wijn die nog niet in de kleding is getrokken af. Let op: probeer wel echt te deppen en niet te wrijven. Door te wrijven trekt de rode wijn namelijk in de kleding.

Stap 2: Hang het kledingstuk strak boven de gootsteen. Als je een kom en elastiek hebt, gebruik je dit nu om het kledingstuk strak te spannen. Let daarbij op dat je wel het stuk met de rode wijnvlek strak spant.

Stap 3: Pak nu het zout en strooi dit over de rode wijnvlek die nog strakgetrokken boven de gootsteen hangt. Let nogmaals op: hoe groter de rode wijnvlek, hoe meer zout je er overheen moet strooien. Laat dit 5-10 min intrekken zodat het zout alle wijn kan absorberen.

Stap 4: Pak nu het kokende water en giet dit vanaf ongeveer 20 centimeter hoogte over de vlek heen. De afstand is nodig omdat het water dan meer kracht heeft om de rode wijnvlek weg te spoelen. Let op: doe dit vooral voorzichtig.

Stap 5: Als het goed is, is nu het merendeel van de rode wijn uit de vlek. Doe er nu wat wasmiddel overheen. Gooi het kledingstuk daarna in de wasmachine, het liefst op een intensieve hete stand.

Nu is de rode wijn vlek uit je kleding verwijderd!

rode wijn in kleding

Rode wijnvlek uit tapijt verwijderen? Zo doe je het!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het glas rode wijn niet over je kleding valt, maar over het tapijt. Daar heb ik natuurlijk ook een oplossing voor. Rode wijn uit een tapijt te verwijderen is iets simpeler dan uit kleding. Let wederom op dat je niet wrijft, maar dept. Je hebt de volgende spullen nodig:

 • Warm en koud water
 • Schoonmaak- of witte azijn
 • Afwasmiddel
 • Een spons
 • Schone doek

Stap 1: Maak een mengsel van 2 kopjes warm water, 2 eetlepels schoonmaak- of witte azijn en en 1 eetlepel afwasmiddel.

Stap 2: Pak de spons en dep deze in het mengsel. Breng vervolgens het mengsel op deze manier aan op de vlek. Herhaal dit een aantal keer en laat het tussendoor drogen. Het mengsel gaat namelijk in de vezels van het kleed zitten, wat de vlek losser maakt. Eindig het proces door de rode wijnvlek te laten drogen.

Stap 3: Gooi nu een beetje koud water over de vlek om de rode wijnvlek te verdunnen. Dep de rode wijnvlek nu droog met de schone doek.

Herhaal dit totdat de rode wijnvlek uit je tapijt verdwenen is.

rode wijn vlekken verwijderen

Rode wijnvlek uit bank verwijderen? Zo doe je het!

Helaas kan het ook gebeuren dat er een glas rode wijn over je bank valt. Dit is natuurlijk nog vervelender dan op je tapijt. Helaas zijn deze rode wijnvlekken ook wat hardnekkiger om te verwijderen. Maar gelukkig heb ik weer een stappenplan met 4 stappen om een rode wijnvlek uit je bank te halen. Dit heb je nodig:

 • Een lepel
 • 2 handdoeken
 • Water

Stap 1: Pak de lepel en probeer hiermee zoveel mogelijk rode wijn te verwijderen. Nu denk je waarschijnlijk: ‘’Een lepel? Waarom niet gewoon een doekje?’’ Dit heeft een reden. Je bank is gemaakt van vezels. Wanneer je een doek gebruikt, beschadigen de vezels in de bank. Daardoor kan de bank beginnen met pluizen. Als je een lepel gebruikt, kun je dit probleem vermijden. Met de lepel ‘schep’ je als het ware de nog niet ingetrokken wijn van de bank.

Stap 2: Pak nu de handdoek. Maak deze deze goed vochtig en leg hem op de rode wijnvlek.

Stap 3: Laat deze handdoek liggen op je bank tot deze verzadigd is en de de rode wijnvlek uit de bank is.

Stap 4: Vervang nu de vochtige handdoek met een droge handdoek. Leg deze wederom op dezelfde manier op de vlek. Dit doe je om het overtollige vocht met de rode wijn in de droge handdoek te laten trekken.

Nu is de vlek uit de bank verdwenen! Is dit niet het geval? Herhaal dan de stappen totdat de vlek wel uit de bank is verdwenen.

rode wijn uit kleding

Rode wijnvlek van muur verwijderen? Zo doe je het!

Ook op de muur kunnen hardnekkige rode wijnvlekken ontstaan. Veel mensen denken dat dit niet weg te krijgen is zonder er een nieuw laagje verf overheen te knallen. Gelukkig is dit niet het geval. Je kunt gewoon met huishoudelijke producten een rode wijnvlek van de muur halen. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Een schuurspons
 • Verdund bleekmiddel
 • Een droogdoek

Stap 1: Doe een beetje van het verdunde bleekmiddel op de schuurkant van het sponsje.

Stap 2: Wrijf goed over de muur. Dit mag bijna tegen schrobben aanzitten.

Stap 3: Maak de muur droog met de droogdoek.

Let op: doe dit niet op een muur waar behang op zit! Zodra het behang vochtig is, laat het namelijk los. Dat wil je liever niet.

rode wijn vlek

Rode wijnvlek opgedroogd verwijderen?

Als je de rode wijn vlek te lang hebt laten staan, gaat de vlek opdrogen en trekt het in de stof. Dit is een stuk lastiger te verwijderen dan een vlek die nog niet is opgedroogd. Maar het is zeker niet onmogelijk om een opgedroogde rode wijnvlek te verwijderen. Let op: je kan deze manier alleen gebruiken bij witte stoffen. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Wasmiddel
 • Bleek of azijn
 • Een wasmachine

Stap 1: Maak een mengsel van het wasmiddel en de bleek.

Stap 2: Smeer het mengseltje over de vlek en laat het tien minuten intrekken.

Stap 3: Stop het stuk stof met de opgedroogde rode wijnvlek in de wasmachine. Maak dan idealiter de keuze voor een heet, intensief programma.

Nu is de opgedroogde rode wijn vlek als het goed is verwijderd. Is dit niet het geval? Herhaal dan de stappen.

rode wijn vlekken verwijderen van muur
Links het afwasmiddel, rechts de azijn

Kun je een rode wijnvlek verwijderen met witte wijn?

Er wordt op internet veel gespeculeerd over methodes om rode wijnvlekken te verwijderen. Eén daarvan is het verwijderen van een rode wijnvlek door er een beetje witte wijn overheen te gooien. Maar helaas is dit een fabeltje.

Zoals ik in het begin van dit blog al vertelde, beschikken rode wijnvlekken over een bepaald soort pigment (tannine). Dit soort pigment zit ook in witte wijn. Daardoor is het niet mogelijk om een rode wijnvlek met witte wijn te verwijderen. Ik heb deze methode zelf geprobeerd. Onderstaand zie je het resultaat na 20 minuten witte wijn over rode wijn te hebben laten intrekken.

Een rode wijnvlek verwijderen met witte wijn is dus niet mogelijk. Wat wel helpt om een rode wijnvlek te verwijderen, is allemaal hierboven te lezen.

wijnvlekken verwijderen

3 Tips om een rode wijnvlek te voorkomen.

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Helaas zijn rode wijnvlekken dus niet altijd te voorkomen. Ik heb hier wel drie handige tips om de kans op een rode wijnvlek iets te verkleinen.

Tip 1: Laat je bank en gevel impregneren. Bij impregneren wordt er een vloeistof-afwerend goedje over je bank of wand gedaan. Daardoor kan de wijn er niet meer in trekken.
Tip 2: Leg in plaats van een stoffen tafelkleed een plastic tafelkleed neer. Je kan ook een transparant plastic tafelkleed over je stoffen tafelkleed leggen.
Tip 3: Drink anders gewoon helemaal geen wijn meer. 😉

rode wijnvlek verwijderen

Veelgestelde vragen

Kan je überhaupt een rode wijnvlek verwijderen?

Ja, dit kan zeker! Wil je weten hoe je een rode wijnvlek kan verwijderen? Lees dan dit blog over rode wijnvlekken verwijderen.

Zit er verschil in het verwijderen van een wijnvlek per soort wijn?

Nee, dit maakt geen verschil. Voor het verwijderen van een wijnvlek zijn universele methodes. Wil je weten hoe je een wijnvlek precies verwijdert? Lees dan dit blog over rode wijnvlekken verwijderen.

Is het mogelijk om een opgedroogde rode wijnvlek te verwijderen?

Ja, dit kan zeker. Het verwijderen van een opgedroogde rode wijnvlek is echter wel lastiger dan het verwijderen van een verse wijnvlek. Hoe dit precies ziet, lees je in dit blog.

Kan ik mijn kledingstuk met de rode wijnvlek bij andere kledingstukken in de wasmachine gooien?

Wanneer je de exacte stappen hebt gevolgd om een rode wijnvlek uit een kledingstuk te verwijderen, kun je het kledingstuk bij de andere in de was gooien. Doe je dit niet, dan kleurt je gehele was roze. De stappen om een rode wijnvlek uit een kledingstuk te verwijderen, lees je in dit blog.

775 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.