Verslaafd aan chocolade? Dit zijn de gevolgen van teveel chocolade eten!

Menig hart zal sneller gaan kloppen van chocolade. Af en toe een stukje chocolade kan geen kwaad, maar wat als je met regelmaat chocolade eet? Kan je verslaafd raken aan chocolade en wat zijn de gevolgen van te veel chocolade eten? In deze blog wordt antwoord gegeven op zaken rondom chocolade en de gezondheid.  

Chocolade verslaving

Veel mensen denken dat de stof in chocolade verslavend is. Echter is het niet mogelijk om aan chocolade verslaafd te raken. Chocolade zorgt, door de suikers, alleen maar voor meer alertheid. Door de kleine hoeveelheid kan het geluksstofje in chocolade niet voor een positief effect zorgen. Hoe komt het dat mensen denken dat ze aan chocolade verslaafd zijn? Dit komt door de smaak, structuur en aroma in de chocolade, maar dit kan ook een psychologische oorzaak hebben. 

Velen associëren chocolade met geluk. Wanneer je geluk ervaart, komt er een dosis dopamine vrij. Hierdoor ontstaat er een bepaalde behoefte, zoals de behoefte naar chocolade. Des te meer er van deze stof vrijkomt, des te meer zin je krijgt in chocolade en des te moeilijker het is om te stoppen met eten. Matigen is hierdoor moeilijk. De stof en jouw beloningssysteem liggen ook in elkaars verlengde. Dus elke keer als je een stuk chocolade eet, zal je hierdoor een gevoel van geluk ervaren. Het gevoel van geluk kan ervoor zorgen dat het eten van chocolade een gewoonte kan gaan worden, wat moeilijk af te leren is.

Diabetes chocolade

Overdosis van chocolade

Eet je veel chocolade en ben je bang voor een overdosis chocolade? Geen paniek! Ongeveer 80 chocoladerepen zijn schadelijk voor je. Dit komt door de stof theobromine die in chocolade zit. Je wordt dus niet zomaar ziek van teveel chocolade, minstens een klein beetje misselijk.

Te veel chocolade eten gevolgen

Van teveel chocolade kan je overgewicht krijgen, wat de kans op hart- en vaatziekten (o.a. Diabetes) vergroot. Dit komt, omdat je met het eten van veel chocolade, te veel suikers en vetten binnenkrijgt. Niet alleen je BMI gaat hierdoor omhoog, maar ook je cholesterolgehalte. Deze hoge bloeddruk verhoogt deze kans. Dit ontstaat niet zomaar. Pas wanneer je overmatig chocolade gaat eten moet je je zorgen gaan maken.

Afbreuk op je lichaam

Echter zijn er nog meer nadelen van overmatig chocolade eten. Naast overgewicht en ziektes kunnen de suikers je gebit aantasten. Er kunnen gaatjes ontstaan. Dit komt, omdat de suikers lang in je mond zitten, waardoor bacteriën dit opnemen. Daarnaast is chocolade slecht verteerbaar en zeer calorierijk. Hierdoor is chocolade slecht voor de darmen. Ook kan teveel chocolade eten de lever aantasten. Wanneer je chocolade met mate eet, is er niets aan de hand en ondervindt je geen nadelen van de chocolade. 

Hoofdpijn en te veel chocolade

Sommige stellen dat ze hoofdpijn of migraine krijgen wanneer ze te veel chocolade eten. Maar is dat ook echt zo? Uit wetenschappelijk onderzoek is nooit bevestigd dat je door een overdosis aan chocolade hoofdpijnklachten kunt krijgen. Ook is er nooit bewezen dat te veel chocolade eten gevolgen heeft voor je gezicht, zoals het krijgen van puisten. 

Te veel chocolade eten lever

Alternatief voor chocolade 

Ken je dat? Een stukje chocolade wordt een hele reep? Als je het moeilijk vind om jezelf in te houden is het lastig om te matigen met chocolade. Dit zijn enkele alternatieven die je kunnen helpen om minder chocolade te eten. Helemaal geen chocolade meer eten is zeer rigoureus. Dit is niet nodig als je het met mate eet. Daarnaast kan het averechts werken. Dit zijn de alternatieven voor chocolade. 

Verban chocolade uit je huis

Is het niet mogelijk om chocolade met mate te eten? Verban dan alle chocolade uit je huis, zodat je niet in de verleiding komt om te veel chocolade te eten. Ook kan je het achter slot en grendel bewaren.  Voor het vermijden van chocolade is echter wel veel discipline nodig. Succes!

Kies voor een gezond tussendoortje

Naast chocolade zijn er ook andere tussendoortjes die je kunt eten. Je kunt kiezen voor een tussendoortje met minder calorieën. Eet fruit, daarin zitten gezonde suikers. Heb je meer behoefte aan chocolade? Je kunt er ook voor kiezen voor pure chocolade te eten. Dit is namelijk beter voor je gezondheid, mits je hier ook bij matigt. Dit komt, omdat er minder calorieën in zitten en het een positieve werking heeft op je lichaam.

Duik de sportschool in

Houd je niet van pure chocolade en wil je toch dat ene beloningsgevoel ervaren? Of eet je door verveling? Sporten geeft hetzelfde gevoel, en je verbrand er ook nog eens calorieën mee. Een win-win situatie dus! Heb je geen abonnement op de sportschool? Een stevige wandeling is ook erg goed voor je gezondheid. 

Onderzoek jouw chocolade verslaving

Vaak is er ook sprake van een onderliggend probleem waardoor veel mensen te veel chocolade eten. Er kunnen veel redenen voor zijn, zoals verveling, stress, depressiviteit en/of angst, waardoor chocoladeliefhebbers overmatig chocolade eten. Het is belangrijk om deze oorzaak te achterhalen. Wanneer je de oorzaak weet, kun je je levensstijl aanpassen. 

Ziek van chocolade