Wat te doen tegen misselijkheid? Check deze tips!

Ben jij steeds misselijk of krijg je snel het gevoel dat je moet overgeven? In deze blog wordt uitgelegd wat je het best kunt doen om misselijkheid te verhelpen en waar dit gevoel nou eigenlijk vandaan komt. Ook wordt er duidelijkheid gegeven over de werking van cola en paracetamol tegen misselijkheid. Zo weet jij straks precies wat je moet doen om de misselijkheid te verhelpen.

wat te doen tegen misselijkheid

Wat wordt er verstaan onder een misselijk gevoel?

Misselijkheid is een onplezierig tot ziek gevoel in de maag- en/of buikstreek, waarbij je het gevoel hebt dat je moet overgeven. Dit wordt regelmatig verward met braken. Er is echter een verschil tussen de twee. Braken is een reflex die tot stand komt door prikkeling van het braakcentrum van het centrale zenuwstelsel. Het gebeurt echter vaak dat deze twee begrippen gepaard gaan.

Misselijkheid heeft meestal een beschermend effect. De oorzaak van misselijkheid ligt namelijk bij het binnenkrijgen van schadelijke stoffen. Door te braken, worden deze stoffen uit je lichaam verdreven en kom je dus ook snel van misselijkheid af. Vaak misselijk zijn kan ook in de genen zitten (goedaardige lichamelijke aandoening van voorbijgaande aard).

Hoe kom je van je misselijkheid af

Hoe ontstaat een misselijk gevoel?

Last van misselijkheid kan door allerlei zaken komen. Je kunt misselijk worden door te reizen, door hormonale veranderingen, door iets verkeerds te eten en ga zo maar door. Het is een vervelend gevoel in de maag.

Vaak is het in combinatie met overgeven en/of diarree. Denk hier bijvoorbeeld aan buikgriep. Misselijkheid en de ernst daarvan verschilt per persoon. De een is constant misselijk terwijl de ander hier bijna geen last van heeft. Dit kan komen door verkeerd eten of door bijvoorbeeld stress of angst.

wat kan je doen tegen misselijkheid

Misselijk na het eten

Ben je steeds misselijk na het eten? Dit verschillende oorzaken hebben. Meestal treedt misselijkheid op als er een storing in het spijsverteringsstelsel is waardoor je je ongemakkelijk voelt. Toch is misselijkheid na het eten iets natuurlijks, vooral als je te veel en te snel eet. Als de misselijkheid echter vaker optreedt, kan dit een teken zijn dat het probleem ergens anders ligt. Je vindt alle oorzaken van misselijkheid na het eten hieronder op een rijtje:

Sporten met een volle maag

Net gegeten, snel naar de sportschool en na 5 minuten inspanning enorm misselijk? Sporten met een volle maag is geen goed idee. Je lichaam is namelijk in de herstelstand, waardoor het lastig is om inspanning te leveren. De bloedvaten rond je darmen en maag zijn gevuld met bloed en je spieren voelen daardoor wat loom en zwaar aan.

Wanneer je dan toch besluit te gaan sporten, gaat je lichaam van de herstelstand naar de arbeidstijd. Hierdoor vernauwen de bloedvaten zich rond de maag en darmen. Al het bloed wordt nu naar de actieve spieren gebracht. Dit kan vervolgens resulteren in misselijkheid. Het beste is om 2 tot 3 uur voor het sporten te eten en voldoende te drinken. Wil je een uur van tevoren nog eten? Het Voedingscentrum adviseert dan iets te eten wat licht verteerbaar is.

Te veel gegeten

Magertjes ontbeten en de lunch overgeslagen? Dan ‘s avonds maar alles inhalen? Dat is geen aanrader! Wanneer je overdag te weinig hebt gegeten, heb je de neiging om ’s avonds extra veel te eten. Dit zorgt ervoor dat je maag oprekt. Te snel eten en grote stukken voedsel doorslikken kan de maagwand irriteren. Met last van misselijkheid als gevolg! Daarom is het belangrijk dat je jouw maaltijden goed verdeelt over de dag.

Voedselallergie

Altijd misselijk na het eten van melkproducten of gluten? Heb je naast de misselijkheid ook last van van huid-, luchtweg- en darmklachten, hoofdpijn of duizeligheid? Het kan zijn dat je een voedselallergie hebt. Dit is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. Symptomen van voedselallergie kunnen per persoon variëren van mild tot levensbedreigend. Hierdoor is het handig om zelf contact op te nemen met je huisarts.

wat eten als je misselijk bent

Vet eten

Jezelf verwend met frietjes of een oliebol? Dat kan flinke misselijkheid en zelfs een sprint naar het toilet opleveren. Vet eten en met name verzadigde vetten kunnen voor misselijkheid en darmklachten zorgen. Hetzelfde geldt wanneer je te veel koffie, alcohol en pittig eten consumeert.

Galstenen

Een van de symptomen van galstenen is misselijkheid na het eten. Andere kenmerken: scherpe pijn rechtsboven in de buik, boeren, winderigheid en de drang om over te geven. Vet eten staat erom bekend de pijn te verergeren (gal helpt bij de vertering van vet). Vermoed je dat je galstenen hebt? Om de galstenen en natuurlijk de misselijkheid te verhelpen, geeft het Voedingscentrum het advies om gezond en regelmatig te eten.

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging ontstaat meestal zo’n 8 tot 24 uur na het eten. Dit kan komen doordat je iets verkeerds hebt gegeten. Hierbij volgt een misselijk gevoel. Je kunt een voedselvergiftiging voorkomen door je eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en hygiënisch te koken. Een voedselvergiftiging gaat vanzelf weer over. Een aantal tips die kunnen helpen zijn:

  • Voldoende rust nemen
  • Blijven drinken
  • Eten waar je trek in hebt, maar wel vezels blijven eten.
eten tegen misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid

Een van de eerste tekenen dat je zwanger bent, is een ongemakkelijk, misselijk gevoel. Dit begint vaak tijdens de tweede maand van je zwangerschap. Veranderende hormoonspiegels veroorzaken misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Hoewel het officieel ‘ochtendmisselijkheid’ wordt genoemd, kan misselijkheid op elk moment van de dag toeslaan, inclusief tijdens of na de maaltijden. Soms is de geur of smaak van bepaald voedsel voldoende om je maag te laten omdraaien. Dit gevoel is tijdelijk en het zal jou of je baby niet schaden. Het is mogelijk om medicatie tegen misselijkheid voorgeschreven te krijgen door de huisarts.

zwangerschapsmisselijkheid tips

Wat helpt tegen misselijkheid?

Wat helpt tegen misselijkheid? Veel mensen hebben geen idee. Hieronder vind je een aantal verschillende dingen die je kunt doen tegen misselijkheid.

  • Bepaalde dranken consumeren
  • Bepaalde soorten voedsel consumeren
  • Een luchtje scheppen en dergelijke handelingen.
  • Paracetamol en andere medicatie tegen misselijkheid nemen

Hier ga ik dan ook verder op in in de volgende kopjes.

tips tegen misselijkheid

Wat moet ik eten bij misselijkheid?

Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood. Je lichaam heeft niet veel energie en inspanning nodig om deze te verteren, maar zij geven je lichaam wel net wat meer energie. Bovendien wordt je maag weer wat gevuld, waardoor je snel minder misselijk wordt.

wat eten na overgeven

Wat kan je doen tegen misselijkheid?

Als je misselijk bent, is frisse lucht belangrijk. Ga een luchtje scheppen of zet een raam open. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven na het eten of drinken van besmet eten, is overgeven de beste remedie. Dit is misschien wel een van de grootste tips tegen misselijkheid. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt. Zoek afleiding. Dit zorgt ervoor dat je je minder bewust bent van het feit dat je constant misselijk bent.

overgeven stoppen

Paracetamol en andere medicatie tegen misselijkheid

Om snel van misselijkheid af te komen, kun je er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merk je dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. Verder bestaan er diverse medicijnen tegen misselijkheid. In veel gevallen zal de huisarts geen medicatie voorschrijven, omdat misselijkheid meestal vanzelf weer overgaat. Bij langdurige misselijkheid, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of door chemotherapie, kan er wel een medicijn worden voorgeschreven.

middel tegen misselijkheid

Hoe voorkom ik braken?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee met honing helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Wat echter ook goed helpt is het drinken van cola tegen misselijkheid. Daarnaast kan het verstandig zijn om vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is. Dit kun je natuurlijk niet voor altijd blijven doen. Duurt jouw misselijkheid een langere tijd, dan is het wel belangrijk om wat te eten bij misselijkheid. Kies dan voor kleine porties.

helpt cola tegen misselijkheid

Veelgestelde vragen

1204 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *