Woonoppervlakte Van Je Huis Opvragen

De woonoppervlakte van de woning is een belangrijke factor. Als u een nieuwe woning heeft gekocht, is het handig om te weten hoeveel vierkante meter uw woning is. Maar zelfs als u van plan bent een huis te verkopen, is het belangrijk om de juiste informatie bij de hand te hebben. Woonoppervlak is meestal de doorslaggevende factor bij de verkoop van woningen. We leggen je graag uit hoe je gemakkelijk de woonruimte in je woning kunt vinden.

Dit is een woonoppervlakte

Woonruimte is een breed begrip. Behoort elke kamer in huis tot het woongedeelte? Niet doen! Niet alle kamers worden als woonoppervlakte geteld. Het woongedeelte omvat ruimtes met duidelijke woonfuncties zoals de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en hal. Ruimtes die hier niet thuishoren zijn onder meer garages, kelders, balkons en in sommige gevallen zolders.

Geschiedenis van je woning

Dit is een gemiddelde woonoppervlakte van een woning

De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is 65 vierkante meter. In grote steden is het woonoppervlak lager dan in dorpen. Op het platteland ligt het woonoppervlak weer hoger. Het woonoppervlak van een gewoon huis is ongeveer 88 vierkante meter. De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is 65 vierkante meter.

Een gebruiksoppervlakte hetzelfde als een woonoppervlakte?

Soms ontstaat er bij het opvragen van de gegevens van je woning verwarring tussen de gebruiksoppervlakte en de woonoppervlakte. Dit zijn echter twee verschillende dingen, maar ze houden wel verband met elkaar. Alle ruimtes hebben een gebruiksoppervlakte, maar niet alle ruimtes hebben een woonoppervlakte. Er zijn wat uitzonderingen op de regel. 

Een zolder met een vaste trap wordt meegeteld tot een woonoppervlakte. Een zolder zonder vaste trap is weer een gebruiksoppervlakte. Heeft je woning een schuin dak en is de ruimte lager dan 1,5 meter? Dan wordt de ruimte niet meegerekend als woonoppervlakte en is het een gebruiksoppervlakte.

Zo wordt de woonoppervlakte van mijn woning berekend

Het meten van de woonoppervlakte is een nauwkeurige klus. Wanneer iedereen een eigen methode hanteert zullen de woonoppervlakten van elkaar verschillen. Als gevolg worden kopers onjuist geïnformeerd. Het vergelijken van verschillende woningen wordt hierdoor erg lastig. Om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt en de juiste maten worden aangegeven, zijn er voor makelaars verschillende regels opgesteld.

Makelaars moeten volgens een bepaalde meetinstructie meten. In deze norm staat onder andere beschreven wat wel en niet tot de woonoppervlakte wordt berekend. Daarnaast wordt er naar de volgende aspecten gekeken, zoals:

 • De gebruiksoppervlakte: alle ruimtes in een woning;
 • De woonoppervlakte: alle leefruimtes in een woning;
 • Overige ruimtes in het huis zoals een berging;
 • Een losstaande berging zoals een vrijstaande schuur of opslag;
 • Buitenruimtes die vastzitten aan de woning zoals een balkon, dakterras of veranda. De tuin van een woning is een uitzondering. Deze mag je als apart vermelden;
 • De inhoud: de kubieke meters van de woning;
 • De perceeloppervlakte 

Hier kan je je woonoppervlakte van je huis opvragen 

Er zijn verschillende tools om de woonoppervlakte van je woning mee op te vragen. Sommige manieren zijn gratis en soms moet je betalen voor het opzoeken van de oppervlakte van de woning. Zo is het mogelijk om dit op te vragen door middel van een postcode. 

Er zijn ook verschillende websites waar je de postcode van je woning op kunt vragen. Hoe werkt het? Vul jouw postcode op een website in. In de zoekresultaten verschijnt vervolgens informatie over de woning zoals het adres, maar ook de oppervlakte en het bouwjaar. Als je huis pas verkocht is staat de informatie van de makelaar soms ook nog op het internet.

Dit is een perceeloppervlakte

Een perceeloppervlakte is de grond waar je huis op is gebouwd. Ook als je een stuk grond hebt gekocht behoort dit tot het perceel. Deze vierkante meter worden vaak genoteerd door het Kadaster. Jouw perceeloppervlakte vind je gemakkelijk op de kadastrale kaart

Zo wordt de inhoud van de woning berekend?

De inhoud van een woning bestaat uit een x aantal kubieke meters. Om de kubieke meters van je woning uit te rekenen doe je de lengte x de breedte x de hoogte. Dit meet je binnenmaats, dus van binnenmuur tot binnenmuur. 

Architectuur, Blauwdruk, Plattegrond, De Bouw, Design

Zo bereken je woonoppervlakte zelf 

Hoe groot is mijn huis? Graag leggen we je stapsgewijs uit hoe je zelf tot deze informatie van je huis kunt komen. Het is namelijk mogelijk om zelf de woonoppervlakte van je woning te meten. 

Stap 1: Gebruiksoppervlakte

Stel je voor: je wilt zelf een woonoppervlakte berekenen. Dan is het handig om eerst de gebruiksoppervlakte te berekenen voordat je tot de woonoppervlakte komt. Een standaard huis heeft aan de buitenkant vier muren. Start met het meten van deze muren. Meet binnenmaats. Oftewel, meet van binnenmuur tot binnenmuur. Eerst van links naar rechts, daarna van de voorzijde tot de achterzijde. 

De dikte van de muur, tussenwanden, trap kasten en dergelijke spelen hierbij geen rol. Doe dit op elke verdieping. Voor de zolder geldt een andere regel. Is de zolder lager dan 1,5 meter? Dan mag je de zolder niet meerekenen tot een gebruiksoppervlakte.

Ook is er een uitzondering voor een trapgat en een vide. Als deze ruimtes groter zijn dan 4 vierkante meter, mag je dit niet meerekenen als gebruiksoppervlakte. In de praktijk is het meestal zo dat trapgaten en vides niet groter zijn dan deze afmeting.

Stap 2: Overige ruimtes berekenen

Alle overige ruimtes in het huis, ook wel inpandige ruimtes genoemd worden apart berekend. Dit doe je allereerst door de gebruiksoppervlakte in woonoppervlakte of inpandige ruimte te splitsen. Een inpandige ruimte is bijvoorbeeld een berging. Weet je niet goed wat verder nog inpandige ruimtes zijn? Doorloop dan de onderstaande checklist.

 1. Heb je kamers in het huis die niet geschikt zijn als woonoppervlakte? Voorbeelden zijn een berging of een garage. Is dit het geval? Schrijf alle oppervlakte van deze ruimtes op.
 2. Heeft jouw zolder geen vaste trap? Is dit het geval? Schrijf de oppervlakte van de zolder op. Let extra goed op dat een schuin dak alleen berekend mag worden bij een hoogte van 1,5 meter.
 3. Beschikt jouw woning over een kamer die lager is dan 2 meter, maar wel hoger is dan 1,5 meter? Denk aan een zolder of een vliering. Is dat het geval? Schrijf de oppervlakte op. Hier geldt: alleen de oppervlakte die binnen deze afmetingen horen mag je opschrijven. 
 4. Heb je kamer(s) die 2 meter of hoger zijn, maar waar het hoogste punt niet hoger is dan minimaal 4 vierkante meter (4m2)? Een voorbeeld is een kleine ruimte met een hoog dak. Is dit het geval? Schrijf de oppervlakte op. 
 5. Voor een kelder geldt een uitzondering. Heeft je kelder een minimale hoogte van 2 meter, maar zitten er geen ramen in? Geen probleem! Je hoeft de kelder niet mee te rekenen als inpandige ruimte. Een kelder wordt namelijk gezien als een woonoppervlakte.

Tel vervolgens alle oppervlakte bij elkaar op. Op deze manier beschik je over de totale oppervlakte van de inpandige ruimtes van je woning.

Stap 3: De woonoppervlakte berekenen

De laatste stap is om alle gegevens bij elkaar te voegen, zodat dit samenkomt tot de woonoppervlakte. De formule werkt als volgt: gebruiksoppervlakte – oppervlakte inpandige ruimtes = woonoppervlakte. Heb je dit gedaan? Dan weet je wat de oppervlakte is van je woning en is het opvragen niet meer nodig!

Site, Architect, Bouw, Gebouw, Woningbouw

Woonoppervlakte nauwkeurig meten? Vraag het een professional!

Wil je nauwkeurig weten uit hoeveel woonoppervlakte je woning bestaat? Er zijn verschillende organisaties die de woonoppervlakte eenvoudig voor je opzoeken. Vraag deze gegevens eenvoudig op. Ook voor vragen over het opvragen van de oppervlakte van je woning kun je vrijblijvend contact met ze opnemen. Dit zorgt ervoor dat alles op de centimeter nauwkeurig wordt gemeten.

Veelgestelde vragen

Wat is een woonoppervlakte?

Klik hier voor meer informatie.

Hoe bereken je de woonoppervlakte zelf?

Klik hier voor meer informatie.

Wat is een perceeloppervlakte?

Klik hier voor meer informatie.