Wat zijn de betekenissen van een Geeltje, Meier, Joet of Rug?

Twintig jaar zijn verstreken sinds we de betrouwbare Nederlandse gulden hebben veranderd in de euro. De introductie van de nieuwe munt heeft veel dingen veranderd. Een van deze wijzigingen is de naamgeving van de noten. In de volksmond hebben mensen verschillende namen voor geld: van een klein beetje tot rood terug.

Deze namen roepen nu bij velen van ons goede herinneringen op. Tegenwoordig zijn valutasoorten zoals “geel”, “residu” of “hoofd” echter zinloos voor de jongere generatie.Ik herinner me zelden de gouden eeuw. Dit is de reden waarom ik het boek binnenkwam en deze oude aantekeningen bestudeerde. Maar ik negeerde de Nederlandse gulden zeker niet. Mijn bevindingen lees je in deze blog!

wat is een gulden

Wat was de gulden?

Laten we bij het begin beginnen. Ik heb het in deze blog wel over het “Nederlandse Piratentijdperk” gehad, maar wat is precies de Nederlandse Gulden? Voor de jongere generatie is dit begrip misschien een compleet mysterie.

De Nederlandse gulden is de munteenheid die in Nederland wordt gebruikt sinds de middeleeuwen tot de introductie van de euro in 2002. Dit betekent betalen in deze valuta in ons kleine landje. Een gulden was in 2002 ongeveer 45 cent waard.

In buzzwords hebben de bankbiljetten en munten van de Nederlandse gulden verschillende namen. Sommigen van hen worden nog steeds gebruikt in gelijkwaardige eurobankbiljetten en -munten. Zelfs als een euro bijvoorbeeld een lage denominatie heeft, wordt het soms een bankbiljet van 100 euro genoemd.

Wat is een Vuurtoren en Hoeveel Geld is Deze Waard?

De vuurtoren is een roze biljet van 250 gulden (ongeveer 113 euro) en is vernoemd naar de vuurtoren die op het biljet staat afgebeeld.

De vuurtoren op het biljet was een verstandige keuze van ontwerper Ootje Oxenaar. Zijn doel is om iets met Nederlandse kenmerken op de bankbiljetten te zetten, niet de stereotiepe molens, tulpen, etc. Daarom koos hij voor een vuurtoren, die in zijn ogen staat voor water en transport in Nederland.

De op geld afgebeelde vuurtoren bestaat eigenlijk en staat in Haamstede.

vuurtoren geld

Wat is de Betekenis van een Meier en Hoeveel Geld is Deze Waard?

In het Nederlandse Gilde tijdperk is één euro alleen in te wisselen voor 100 gulden (ongeveer 45 euro). Naast het wisselen van valuta wordt het biljet van honderd gulden ook wel een “snip” (snip) genoemd, genoemd naar de snip die op het bankbiljet staat. Maar ook “bankjes” en “mutje” worden gebruikt.

We hebben de betekenis en reden achter de betekenis van de letters in de verschillende letters gevonden. Het woord “meier” betekent Hebreeuws en heeft niets met geld te maken. Het Hebreeuwse woord “mei’oh” betekent “honderd”.

Overigens wordt het woord “meier” nog vaak gespeld als “meijer”. Dit is niet correct. Als u zoekt naar de betekenis van het woord “meijer”, krijgt u een veelgebruikte achternaam in plaats van geld.

Wat is een Zonnebloem en Hoeveel Geld is Deze Waard?

Een zonnebloem was een bankbiljet ter waarde van 50 gulden (ongeveer 23 euro). De benaming kwam van de gigantische zonnebloem die rechts op de biljetten afgebeeld was.

Ook deze is ontworpen door de Hagenees Ootje Oxenaar. Hij was wederom op zoek naar iets typisch Nederlands om op het biljet te zetten, maar wilde niet naar stereotypes grijpen. Zo kwam hij bij de zonnebloem uit.

zonnebloem geld

Wat is een Rooie Rug (Rooitje) en Hoeveel Geld is Deze Waard?

De rode achterkant, ook wel kortweg g of back genoemd, is 1.000 dong waard (ongeveer 454 euro). De naam van de rode ruggengraat profiteert van de kleur van de originele 1000 gulden. In feite is het al vele jaren rood. Hoewel de kleur later werd veranderd in groen, verwijst de naam nog steeds naar rood.

Soms wordt de achterkant gebruikt om een ​​bedrag van 1.000 euro aan te duiden. Sinds kort is dit concept weer populair geworden door de sniper videoband “Wijn van achteren in het water gegooid”.

hoeveel geld is een rug

Wat is een Geeltje en Hoeveel Geld is Deze Waard?

In de gouden eeuw was geel ook geld. Het gele biljet is een biljet van 25 gulden, dat is ongeveer 11 euro.

Geld wordt genoemd omdat geel van 1861 tot 1909 geel was. Na 1909 is geel in omloop gebleven, maar heeft het een nieuw rood.

Maar zelfs een paar jaar na de introductie van de nieuwe kleur wordt geld nog steeds aangeduid als gele bankbiljetten, en later kwam er weer een geel Nederlands guldenbiljet in omloop. Als je iemand vraagt ​​wat geel is, zal hij alsnog de vraag van “25 gulden” van harte beantwoorden.

geeltje geld

Wat is een Joet en Hoeveel Geld is deze Waard?

Yut, ook wel bekend als een bedrukte of tapijtspeler, was geld in het Nederlandse Gilde-tijdperk en was 10 Nederlandse gulden waard (ongeveer 4,54 euro).

Het kan voor de jongere generatie moeilijk zijn om erachter te komen wat een sloppenwijk is, omdat de naam in eerste instantie misschien vreemd lijkt. De naam joetje heeft eigenlijk niets met geld te maken. Het komt van de tiende letter jut (uitgesproken als “yud”) in het Hebreeuwse alfabet.

joet geld

Alle Guldenmunten op een Rijtje

Niet alleen de rode achterkant maar ook de gele en Meyer-bankbiljetten hebben een naam. Nederlandse guldenmunten hebben ook aparte namen, waarvan sommige nog steeds in de volksmond in euro’s worden gebruikt. Hieronder volgt een overzicht van alle Nederlandse guldenmunten die vóór 2002 in omloop waren en hun coupures.

Dubbeltje

Tien cent De waarde van een dubbeltje is 0,10 gulden (ongeveer 5 eurocent). Dit concept is misschien een beetje bekend en wordt in onze taal nog relatief vaak gebruikt. Het spreekwoord “een dubbeltje” wordt bijvoorbeeld gebruikt om een ​​onzekere situatie aan te duiden, en Dagobert Duck heeft een geluksvogel in de beroemde tekenfilm.

Gulden

De euro is vandaag de Nederlandse gulden: de standaardvaluta. De waarde is ongeveer € 0,45. Munten worden ook wel spikes genoemd en pegel is populair. Tot 1948 was er maar de helft van de Nederlandse gulden in omloop, en je raadt de waarde ervan misschien.

Rijksdaalder

Rijksdaalder, ook wel bekend als riks, knaak, achterwiel of trolleywiel, is 2,50 gulden waard (ongeveer 1,13 euro). Na de afschaffing van de tien gulden in 1936 en de introductie van vijf gulden in 1988 was deze munt de munt met de hoogste waarde in de Nederlandse munt. De naam komt voort uit het feit dat de munt eigenlijk de “Thale of the Empire” is: hij is gemaakt volgens de beslissing van het Congres.

Kwartje

De waarde van een kwart is 0,25 gulden (ongeveer 0,11 euro). De term “kwartier” wordt nog steeds in het Nederlands gebruikt. “Er is een cent gevallen” en “Degenen die voor een dubbeltje zijn geboren, zullen nooit een cent worden” zijn misschien wel de bekendste. Dit gebied wordt ook wel “heitje” genoemd. Dit is ook de bron van de spreektaal.

Vijfje

In de geschiedenis van de Nederlandse guldens werd tweemaal 5 euro (een munt met een nominale waarde van 5 gulden (ongeveer 2,27 euro)) geïntroduceerd. De eerste keer was van 1826 tot 1912 en de tweede keer was van 1988 tot 2002. De tweede keer verving de munt de 5 dong-bankbiljetten in omloop. Deze munt wordt ook wel “bas”, “dikke cent” of “fiets” genoemd.

Tien- en Vijftigguldenstuk

De munten van tien en vijftig gulden (ter waarde van ongeveer 4,54 en 22,69 euro) zijn ook officiële munten, die u vóór 2002 kunt gebruiken. Deze munten worden echter alleen bij speciale gelegenheden gebruikt als herdenkingsmunten en verzamelmunten. Op de 350ste verjaardag van de vrede van Munster werden bijvoorbeeld in 1998 50 dongs geslagen.

Stuiver

cent Tot 2002 was de kleinste munt die in Nederland werd gebruikt een cent. De waarde is 0,05 gulden (ongeveer 2 eurocent). Dit is echter niet altijd de kleinste munt. Tot ergens in de twintigste eeuw waren er munten met waarden van 0,005, 0,01 en 0,025 gulden: de helft, een stuiver en een halve stuiver. Sommige mensen in Nederland gebruiken nog steeds de “stuiver” -waarde van 5 eurocent.

Veelgestelde vragen

Wat is een Gulden?

Klik hier voor meer informatie.

Wat is een Vuurtoren?

Klik hier voor meer informatie.

Wat is een Meier?

Klik hier voor meer informatie.

Wat is een Rooitje?

Klik hier voor meer informatie.