Wat Te Doen Als Het Slot Niet Meer Open Gaat?

Help, het slot op de deur gaat niet meer open. Het slot op de voordeur gaat mogelijk niet meer open. Dit kan zijn omdat de sleutel vastzit in het deurslot, het slot is vergrendeld of de deur is vastgelopen. Ongeacht de reden zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Dit wordt in deze blog uitgebreid besproken.

Het slot is niet te openen met een sleutel, wat moet ik nu doen? Voor een gesloten deur staan ​​is nooit leuk. Er zijn verschillende redenen waarom uw slot niet meer opengaat. Een sleutel, slot of deur kan dit probleem veroorzaken. Om erachter te komen waardoor het slot niet meer werd geopend, is het zinvol om eerst de sleutel te controleren. Mocht dit geen problemen opleveren, dan is het verstandig om naar het slot te kijken. In de meeste gevallen is dit de grootste boosdoener waardoor het slot niet meer geopend kan worden.

Oorzaak 1: Sleutel

Is het slot niet meer open? Controleer dan de deur sleutel. De sleutel kan verbogen, beschadigd of versleten zijn. Hierdoor kan de sleutel vast komen te zitten in het slot, waardoor deze niet meer te openen is. Als de sleutel vastzit, is het moeilijk om deze eruit te trekken, vooral bij cilindersloten.

Wat Als Het Slot Niet Meer Open Gaat Met De Sleutel

Een tip is om de sleutel zo recht mogelijk uit de cilinder, de metalen buis in het slot, te halen. Op deze manier breng je de minste schade aan je slot. Een gebogen sleutel kan de onderdelen in de cilinder, zoals de veertjes en/of palletjes namelijk ernstig doen beschadigen. 

Ook is het mogelijk om de sleutel meerdere keren om te draaien of om extra spanning op de sleutel te zetten. Echter moet je hier heel erg voorzichtig mee zijn en is dit niet direct aan te raden. De kans dat je de sleutel afbreekt is relatief groot in tegenstelling tot andere methodes. Echter kan de sleutel ook vast blijven zitten, omdat er een andere oorzaak is, zoals een klemmend of geblokkeerd slot. 

Het gebruik van een reservesleutel kan ook een oplossing bieden tegen een slot die niet meer open gaat. Wanneer er sprake is van slijtage aan de sleutel, kan het zijn dat een reservesleutel wel werkt. Het is daarom belangrijk om altijd een sleutel op voorraad te hebben. Een reservesleutel kan het probleem relatief gemakkelijk oplossen.  

Is dit niet het probleem? Er kan ook vuiligheid zoals stof of zand in het slot zitten, waardoor de sleutel niet meer omdraait in het slot. Door de sleutel schoon te maken kan het probleem verholpen worden. Ook kan het gebeuren dat de sleutel door draait, maar het slot niet meer open gaat. In deze blog wordt uitgebreid uitgelegd wat de oorzaak en de oplossingen zijn als de sleutel door draait, maar het slot niet meer open gaat.

Oorzaak 2: Slot

Echter hoeft er niet altijd een probleem te zijn met de sleutel. Het kan ook gebeuren dat het slot kapot is, waardoor de deur dicht blijft. Er zijn verschillende redenen waardoor het slot van de voordeur niet meer open gaat, zoals:

  • Het slot is versleten,
  • Het slot is kapot (bijv. de cilinder van het cilinderslot),
  • Het slot is op een verkeerde manier gemonteerd,
  • Het slot is beschadigd door inbraakschade of door het gebruik van een verkeerde sleutel,
  • De sleutel zit aan de binnenkant van de deur.

Na verloop van tijd kunnen er mankementen aan je slot ontstaan, zoals het niet of nauwelijks draaien van de sleutel in het slot. Hier ontkom je op den duur niet aan. Een nieuw slot is meestal gesmeerd. Bij intensief gebruik gaat dit verloren, waardoor het van belang is om een slot te onderhouden.  Door vuiligheid of roest kunnen de veertjes in het cilinderslot aangetast worden. Ook kan het zorgen voor vocht in het slot, waardoor er roest in het slot kan komen. Dit kunnen oorzaken zijn waardoor het slot geblokkeerd is en de deur niet meer open gaat.

Wat Als Het Slot Niet Meer Open Gaat

Wanneer er sprake is van slijtage of uitdroging, werkt het slot, maar aan een kant. Wil je weten of dit het geval is? Dit kun je eenvoudig testen door de deur aan beide kanten op slot te doen. Wanneer de sleutel aan de binnenkant van de deur wel werkt, maar aan de buitenkant niet, is er sprake dat het slot, maar aan een kant werkt. 

 Een slot smeren met slotspray, zoals WD-40 kan het probleem oplossen. Slotspray is naast een preventiemiddel namelijk ook een probleemoplosser. Andere middelen zoals siliconenspray, olijfolie of grafiet kunnen ook helpen als het slot niet meer open gaat. Als slotspray niet het juiste effect oplevert, is er sprake van een versleten slot. Het vernieuwen van een slot is hierdoor nodig. Het is hierbij verstandig om een slot met een keurmerk te kopen. Hierdoor heb je minder kans dat het probleem zich (op korte termijn) nogmaals voor zal doen. 

Een Gecertificeerd Slot

Wanneer een slot vervangen moet worden is het essentieel om sloten met het SKG-keurmerk aan te schaffen. De organisatie achter het keurmerk kijkt vanuit het perspectief van een inbreker naar een slot. Na verschillende testrondes worden de sloten gecategoriseerd. Deze drie categorieën geven aan hoelang een slot bestand is tegen een inbraak. Een slot met een SKG-keurmerk met drie sterren is extra zwaar beveiligd en bestand tegen 5 minuten inbraak. 

Oorzaak 3: Een Deur

In de zomerperiode kan een houten deur (door de warmte) uitzetten. Doordat het slot en de sluitplaten niet meer goed sluiten, ontstaat er een probleem. Het slot is echter niet kapot, maar de deur blijft wel dicht. Door het verschil in millimeters kan het slot niet meer worden doorgezet. Op deze manier gaat het slot niet meer open met de sleutel.

Wat Als De Deur Niet Meer Open Gaat

Een relatief gemakkelijke oplossing is om de deur op te tillen of om de sleutel net iets harder om te draaien dan normaal. Wil je het probleem op de lange termijn verhelpen? Dan is het verstandig om het slot te vervangen. Dit is noodzakelijk, omdat sloten meestal niet meer gerepareerd kunnen worden. 

Een slot zit complex in elkaar en niet alle onderdelen zijn los te bestellen.  Het is mogelijk om zelf werkzaamheden uit te voeren. Echter kost dit veel inspanning. Door een slotenmaker in Amsterdam of een andere regio in te schakelen, bespaar je veel moeite en tijd. Binnen mum van tijd ben je van het probleem af. Dit kost natuurlijk wel wat geld, maar dan ben je er ook van af.

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen als het slot niet meer open gaat met de sleutel?

Klik hier voor meer informatie.

Wat moet je doen als de deur niet meer pen gaat?

Klik hier voor meer informatie.

Wat moet je doen als het slot niet meer open gaat?

Klik hier voor meer informatie.