Vriezer ontdooien? Alle manieren hier!

Lijkt je vriezer net op een lawine als je hem openmaakt, valt al het ijs er zo uit? Krijg je je vriezer dan nog open of zit hij zo dicht vastgevroren dat hij niet meer opengaat? Dan wordt het misschien weer eens tijd om je vriezer te ontdooien. Maar hoe doe je dit eigenlijk simpel en snel? Het is makkelijker dan je denkt! In dit blog lees je alle manieren om je vriezer simpel en snel weer te laten ontdooien. Lees gauw maar verder.

vriezer ontdooien

Waarom vriezer ontdooien?

De meeste mensen hebben er weleens last van: een bevroren vriezer. Dan zit er helaas niets anders op dan de bevroren vriezer te ontdooien. Maar waarom de vriezer ontdooien? De oorzaak ligt bij het te lang open laten staan van de vriezer. In zo’n geval dringt er warme lucht naar binnen. Deze warme lucht heeft watermoleculen in zich. Die watermoleculen bevriezen weer als je de vriezer weer sluit. Dat is hoe de ijsvorming ontstaat.

Als je vriezer bevroren is, gaat er ijs ophopen rondom de koelelementen. Meestal zitten de koelelementen tussen de lades van de vriezer. Als hier zich ijs ophoopt, kunnen de lades lastiger of zelfs helemaal niet meer opengaan. Dit is niet alleen zeer vervelend, maar ook slecht voor de vriezer. Door dit ijs wordt er een isolatielaag rond de koolelementen gevormd, waardoor de vriezer minder goed koelt. Dit verschijnsel is de reden dat je beter eenmaal in het jaar de vriezer kunt ontdooien en schoonmaken.

vriezer ontdooien hoe lang

Hoe kan ik mijn vriezer ontdooien?

Een vriezer ontdooien klinkt heel makkelijk. Dat is het ook wel, maar je moet wel weten hoe je dit moet doen. Er zijn namelijk een aantal verschillende soorten vriezers. In dit blog leg ik je uit welke soorten vriezers je op welke manier moet laten ontdooien.

Vriezer snel ontdooien

Er is gelukkig wel 1 manier om bijna alle vriezers vriezers snel te laten ontdooien. Helaas geldt deze manier niet voor de No Frost vriezers en het combi koelkast vriezer. Voor deze manier heb je volgende spullen nodig:

 • Een lege plantenspuit (of bijvoorbeeld een Glassex-fles)
 • Een handdoek
 • Een emmer of teiltje
 • Een schraper (bijvoorbeeld de ruitenkrabber uit de auto)
 • Warm water
 • Afwasmiddel

Stap 1: Haal alle spullen die je nog in de vriezer hebt zitten eruit en zet deze goed koud in een koelbox of desnoods in een vuilniszak in een slaapzak.

Stap 2: Haal de stekker van de vriezer uit het stopcontact of zet de vriezer uit als deze een uitknop heeft.

Stap 3: Haal de lades uit de vriezer en was deze goed af. Het afwassen kan met afwasmiddel.

Stap 4: Zet de emmer of het teiltje onder het water-opvangreservoir. Heeft je vriezer geen water-opvangreservoir? Leg dan het handdoekje op de bodem van de vriezer om het overige water op te vangen.

Stap 5: Vul de lege plantenspuit met het warme water en begin op het ijs te sprayen. Haal tegelijkertijd met de plastic schraper de grote stukken ijs weg. Let op: doe dit vooral niet met scherpe objecten. Dit kan namelijk schade aan de koelelementen veroorzaken.

Stap 6: Kijk of al het ijs uit de vriezer weg is en maak de vriezer goed droog.

Stap 7: Als de vriezer goed droog en ijsvrij is, kan je hem weer dichtdoen en in het stopcontact aansluiten of hem gewoonweg aanzetten.

Violla, nu is je vriezer weer schoon en zitten er geen stukken ijs meer in! Stop nu alle spullen die uit de vriezer hebt gehaald er weer terug in.

vriezer ontdooien tips
Boven zien we een geschikte schraper, onder zien we een geschikte plantenspuit.

Vriezer ontdooien met stoomreiniger?

Gelukkig is de plantenspuitmethode niet de enige methode om een vriezer snel te laten ontdooien. Degenen onder ons die een stoomreiniger thuis hebben staan kunnen hiermee ook gemakkelijk en snel hun vriezer ontdooien. Om je vriezer te ontdooien met een stoomreiniger heb je de volgende spullen nodig:

 • De stoomreiniger
 • Een handdoek
 • Een emmer of teiltje
 • Afwasmiddel

Stap 1: Haal alle spullen die je nog in de vriezer hebt zitten eruit en bewaar deze op een goed koude plek, zoals een koelbox of desnoods een vuilniszak in een goed isolerende slaapzak.

Stap 2: Haal de stekker van de vriezer uit het stopcontact of zet de vriezer uit als deze een uitknop heeft. Haal meteen ook alle lades uit de vriezer en was deze direct goed af. Dit kan met afwasmiddel.

Stap 3: Gebruik nu de stoomreiniger om het ijs uit de vriezer te stomen. Zuig ondertussen telkens wel het water wat ontstaat door het stomen op met de stoomreiniger.

Stap 4: Uiteindelijk gaan er ook grote stukken ijs naar beneden vallen. Deze kan je ook gewoon met de stoomreiniger opzuigen. Doe dit totdat de vriezer helemaal ijsvrij is.

Stap 5: Maak de vriezer goed droog en sluit hem daarna weer aan op het stopcontact of zet hem weer aan. Doe ook ondertussen alle lades er weer in als deze goed droog zijn.

Nu is je vriezer weer goed schoon en ijsvrij! Alle dingen die je uit de vriezer hebt gehaald, kunnen er weer terug in!

Vriezer ontdooien met föhn?

Naast alle eerder genoemde methodes, kun je ook een föhn gebruiken om je vriezer te ontdooien. Als je de föhn op de warmste stand zet, kan deze zeker het ijs sneller laten ontdooien. Dit is natuurlijk super handig en scheelt een hoop tijd. Om je vriezer met een föhn te ontdooien, heb je de volgende dingen nodig:

 • Een föhn
 • Een handdoek
 • Een emmer of teiltje
 • Afwasmiddel

Stap 1: Haal alle spullen die je nog in de vriezer hebt zitten eruit en bewaar deze op een goed koude plek, zoals een koelbox of desnoods een vuilniszak in een goed isolerende slaapzak.

Stap 2: Haal de stekker van de vriezer uit het stopcontact of zet de vriezer uit als deze een uitknop heeft. Haal meteen ook alle lades uit de vriezer en was deze meteen goed af. Dit kan met afwasmiddel.

Stap 3: Zet de emmer onder het water-opvangreservoir. Beschikt jouw vriezer hier niet over? Leg dan een handdoek op de bodem van de vriezer.

Stap 4: Gebruik nu de föhn en zet deze op zijn warmst. De warme luchtstroom zorgt ervoor dat het ijs een stuk sneller smelt. Daarvoor moet je wel de warme lucht die uit de föhn komt recht op het ijs richten.

Stap 5: Gebruik de föhn totdat al het ijs is weggesmolten. Uiteindelijk gaan er grotere stukken ijs loslaten en vallen. Deze kan je in de emmer stoppen. Doe dit totdat al het ijs uit de vriezer weg is.

Stap 6: Maak de vriezer goed droog. Sluit hierna de vriezer weer aan op het stopcontact of zet hem weer aan via de aan-uitknop als je vriezer deze heeft.

Nu is je vriezer weer ijsvrij en goed schoon. Je kunt nu de spullen die je uit de vriezer hebt gepakt weer terug in de vriezer stoppen.

vriezer snel ontdooien

Vriezer ontdooien met heet water?

Ook kun je je vriezer ontdooien door een pan of emmer met kokend water. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Hier leg ik je uit hoe je snel je koelkast kan laten ontdooien door middel van een emmer of pan kokend water. Om een vriezer te ontdooien met heet water heb je het volgende nodig:

 • Een emmer of pan kokend water
 • Een handdoek
 • Een emmer of teiltje
 • Afwasmiddel

Stap 1: Haal alle spullen die je nog in de vriezer hebt zitten eruit en zet deze goed koud in een koelbox of desnoods in een vuilniszak in een slaapzak.

Stap 2: Haal de stekker van de vriezer uit het stopcontact of zet de vriezer uit als deze een uitknop heeft.

Stap 3: Haal de lades uit de vriezer en was deze goed af. Het afwassen kan met afwasmiddel.

Stap 4: Zet de emmer of het teiltje onder het water opvangreservoir. Heeft je vriezer geen water-opvangreservoir, leg dan het handdoekje op de bodem van de vriezer om het overige water op te vangen.

Stap 5: Pak nu de emmer of pan met kokend water en zet deze onder in het midden van de vriezer. Plaats er voor de zekerheid een onderzetter onder, zodat je de koelelementen niet beschadigt.

Stap 6: Wacht tot al het ijs gesmolten is. Vervang het kokende water met nieuw kokend water als je het gevoel hebt dat het water in de emmer of pan is afgekoeld. Doe dit tot al het ijs gesmolten is.

Stap 7: Maak nu al het ijs weg is de vriezer goed droog. Sluit hierna de vriezer weer aan op het stopcontact of zet hem weer aan via de aan-uitknop als je vriezer deze heeft.

Nu is de vriezer weer goed ontdooid en schoon. Je kunt de dingen die erin lagen weer terugstoppen.

Soorten vriezers ontdooien

Er zijn natuurlijk eindeloos veel verschillende soorten vriezers te koop. Maar gelukkig kan je veel vriezers op dezelfde manier laten ontdooien. Dit verschilt echter voor sommige vriezers. Hieronder geef ik per grote soort vriezer aan op welke manier je deze kan schoonmaken. Je hebt bijvoorbeeld combi koelkast vriezers, No Frost vriezers en ook vrieskisten. Bij deze soorten moet je opletten met wat je wel en wat je vooral niet moet doen.

Combi koelkast vriezer ontdooien?

Met een combi koelkast vriezer bedoel ik een koelkast met een klein vriesvak aan de bovenkant van de koelkast. Of een koelkast die samen met de vriezer aan één stekker zit. Je zou wellicht denken dat je een dergelijke vriezer op een gehele andere manier ontdooit dan een ‘gewone’ vriezer. Gelukkig valt dit best mee. Er zijn echter wel een paar verschillen om rekening mee te houden. Om een combi koelkast vriezer schoon te maken, heb je de volgende dingen nodig:

 • Handdoek
 • Emmer of pan met kokend water
 • Afwasmiddel

Stap 1: Meestal zijn zulke koel-vries combinaties per deel uit te schakelen via een bedieningspaneel of bij de thermostaat. Als je koel-vries combinatie dit niet heeft, kan je gewoon de stekker eruit trekken. Alleen dan zal je ook alle spullen uit het koelkastgedeelte moeten halen. Dit hoeft niet als het uitschakelen via het bedieningspaneel kan. Maar hoe dan ook moeten alle dingen uit het vriesvak worden gehaald.

Stap 2: Als je koel-vries combinatie lades heeft, kun je deze er ook uithalen en afwassen met het afwasmiddel.

Stap 3: Leg nu de handdoek op de bodem van het vriesvak. Plaats de emmer of pan met kokend water hier bovenop.

Stap 4: Laat deze emmer of pan een tijdje staan. Kijk een aantal keer of het ijs al gesmolten is of dat het water al zo erg is afgekoeld dat er nieuw kokend water in moet. Twijfel vooral niet en vervang het water voor nieuw kokend water als het water afgekoeld is en er nog ijs is.

Stap 5: Zodra al het ijs weg is, kan je de vriezer goed droogmaken met een handdoek. Als de vriezer goed droog is, kan je hem weer aanzetten en de spullen erin terugzetten.

Zo nu is je combi koelkast vriezer weer helemaal schoon en ijsvrij!

combi koelkast vriezer ontdooien
Voorbeeld van hoe een combi koelkast vriezer eruit kan zien.

No Frost vriezer ontdooien?

Tegenwoordig is de technologie zo ver dat er zelfs vriezers zijn die als het goed is nooit ontdooid hoeven te worden. Dit zijn de zogeheten No Frost vriezers. In deze vriezers zit een ventilator. Deze zorgt ervoor dat watermoleculen meteen uit de vriezer worden gezogen als ze in het apparaat terechtkomen. Daardoor kan er geen ijs ontstaan.

Helaas kan het zelfs met deze No Frost-technologie nog gebeuren dat de vriezer ijs doet ontstaan. Een oorzaak hiervan kan een stroomstoring zijn. Maar het ventilatiesysteem kan ook vastgevroren zijn als de deur te lang heeft opengestaan. Wat kan je hier tegen doen? En hoe kan je deze No Frost vriezer ontdooien?

Als je deze soort vriezer wilt ontdooien zit er helaas niks anders op dan hem uit te schakelen en heel lang te wachten. Het duurt minimaal 48 uur om een No Frost vriezer te ontdooien. Dit doe je door eerst alle spullen die nog in de vriezer stonden eruit te halen en ze goed koud te bewaren. Daarna schakel je de vriezer uit door de stekker van de vriezer uit het stopcontact te halen. Nu zet je de deur open en laat je hem staan tot al het ijs uit de vriezer gesmolten is. Daarna nog even goed droogmaken en hem weer aansluiten. Vervolgens is de vriezer weer klaar voor gebruik.

De reden dat je niet zomaar met heet water of een stoomreiniger aan de slag moet bij een No Frost vriezer, komt door het ventilatiesysteem. De kans is namelijk best wel groot dat je met deze methodes dit systeem kapotmaakt. Dit wil je natuurlijk niet, want dan heb je niks meer aan de No Frost-functie van de vriezer.

no frost vriezer ontdooien
Je ziet hier heel duidelijk het ventilatiesysteem zitten, boven in het midden.

Vrieskist ontdooien?

Naast alle soorten vriezers die ik al heb genoemd, zijn er ook nog de grote vrieskisten. Deze kisten zijn makkelijk te herkennen. Een normale vriezer staat rechtop met de deur aan de voorkant. Vrieskisten daarentegen liggen meer op de grond. Ze zijn ook niet zo hoog en de deur zit aan de bovenkant. Gelukkig is het ontdooien van deze kisten niet zo moeilijk. Je kunt alle methodes die eerder in deze blog zijn genoemd, gebruiken voor het ontdooien van vrieskisten. De methodes die je kunt gebruiken zijn de volgende:

 • Een plantenspuit met een schraper gebruiken
 • Een stoomreiniger gebruiken
 • Een föhn gebruiken
 • Heet water gebruiken

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wanneer ik mijn vriezer moet ontdooien?

Er wordt aangeraden om je vriezer minimaal 1 keer per jaar te ontdooien. Maar ook als er ijs in de vriezer ontstaat, wordt het tijd om hem te ontdooien. Lees hier meer over het ontdooien van een vriezer.

Mijn vriezerlades zijn vastgevroren. Wat moet ik doen?

Dan zit er helaas niks anders op dan je vriezer te ontdooien. Wil je weten hoe je dit kan doen? Lees dan mijn blog over een vriezer ontdooien.

Kan ik mijn vriezer simpelweg schoonschrapen met een schrabber of krabber?

Dat kan, maar je kunt het niet zomaar doen. Benieuwd naar de omstandigheden? Lees dan mijn blog over het ontdooien van een vriezer.

Hoe lang duurt het om een vriezer te ontdooien?

De tijd kan variëren tussen de twintig minuten en de 48 uur. Dit verschilt per soort vriezer en formaat. Wil je weten welke welke soort vriezer er 20 minuten over doet en welke 48 uur? Lees dan hier mijn blog.

Wat moet ik doen met mijn bevroren producten als ik mijn vriezer ontdooi?

Je kunt je bevroren producten in een koelbox stoppen. Heb je dit niet? Dan voldoet een vuilniszak in een slaapzak ook. Als je wilt weten hoe je dit precies kunt doen, lees dan mijn blog over het ontdooien van een vriezer.

254 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.