Vinger verbrand? Zo verlicht je de pijn!

Heb je net je vinger verbrand door een hete plaat uit de oven te pakken of door kokend water over je hand te laten vallen? Weet je niet wat je moet doen om de brandwond pijn te verlichten? Dan ben je op de juiste plek! Hier vertel ik alles wat je kan doen om de brandwond pijn te verlichten, maar ook wat je absoluut niet moet doen. Kan je honing op brandwond smeren, of is tandpasta op je brandwond de oplossing. Of is dit juist niet handig als je net kokend water over je hand hebt gekregen.
Hier leer ik je verschillende graads brandwonden te herkennen en behandelen.

brandwond pijn verlichten

Hoe ontstaat een brandwond?

Brandwonden kunnen op meerdere manieren ontstaan, het komt meestal door contact met extreme hitte. Als dit gebeurt moet je voor dat je het gaat behandelen eerst de conditie van de brandwond vaststellen.

Er zijn 3 soorten brandwonden van minst-extreem naar zeer-extreem. De meest voorkomende brandwonden komen door contact met hete vloeistoffen of met hete materialen zoals kokend water over je hand of een ovenschaal die net uit de oven komt zonder ovenwanten pakken. Dan heb je bijna meteen je hand verbrand. Ook kan je brandwonden oplopen door elektriciteit, als je een schok krijgt kan het soms zo zijn dat je verbrand door de hitte die hierbij vrij komt.

Ook kan je een brandwond oplopen door bepaalde chemicaliën, als de chemicaliën bijtend zijn die over je heen is gevallen is de kans groot dat je een brandwond krijgt. Een brandwond doet natuurlijk best wel pijn, wat kan je hier nou aan doen om de pijn te verlichten?

vingers verbrand

Eerstegraads brandwond

Eerstegraads brandwonden zijn lichte brandwonden die niet gevaarlijk zijn en uit zichzelf helen in een aantal dagen. Deze soort brandwonden komen vooral door te lang in de zon zitten, of heet water over je heen laten vallen. Om een eerstegraads brandwond te behandelen, lees hieronder meer om eerstegraads brandwond pijn te verlichten.

Tweedegraads brandwond

Een tweedegraads brandwond is al iets heftiger. Hierbij gaan er blaren op de brandwond komen. Dit kan soms wel een paar uur duren voordat deze ontstaan. Je moet oppassen want als je tweedegraads brandwond meer dan 15 procent van het huidoppervlak bezit dan moet je contact zoeken met de dokter.

Wanneer dit het geval is valt deze brandwond niet meer thuis te behandelen. Als dit niet zo is lees dan hieronder hoe je een tweedegraads brandwond thuis kan behandelen. Een tweedegraads brandwond loop je op door kort in aanraking te zijn aan extreme hitte. bijvoorbeeld als je de roodgloeiende staven van een oven kort aanraakt als je iets eruit wilde pakken.

hand verbrand

Derdegraads brandwond

Bij een derdegraads brandwond is de huid zo aangetast dat het een wit of bruin/beige of zwarte kleur heeft, ook dat het een droge wond is die leerachtig aanvoelt. Bij een derdegraads brandwond voel je niet veel pijn, dit komt omdat de brandwond zo diep doordringt in de huid dat de zenuwen daar beschadigen waardoor je niets meer voelt.

Vaak is het wel zo dat er om de derdegraads brandwond een pijnlijke tweedegraads brandwond zit. Een derdegraads brandwond loop je op door semi lang aanraking te hebben gehad met extreme hitte. Bijvoorbeeld als je in een brandend huis vast zit, of als je vast zit tegen een gloeiend heet voorwerp.

Als bij een derdegraads brandwond meer dan 10 procent van het huidoppervlak beschadigd is moet je meteen contact opzoeken met de dokter. Als er minder dan 10 procent van het huidoppervlak bezet is dan kan je alsnog beter de huisarts opzoeken om het te laten controleren voor de beste behandeling. Aan een derdegraads brandwond kan je thuis niks doen zonder hulp van een deskundige.

Vinger verbrand? Doe dit gelijk.

Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat je een brandwond oploopt, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Wat je moet doen als je een brandwond oploopt is het volgende:

  • koel de wond minimaal 10 minuten onder lauw kraanwater, spoel hierbij alleen de wond om onderkoeling te voorkomen. Het gezegde bij brandwonden is: ’’eerst water de rest komt later’’.
  • bedek daarna de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Let op: Smeer vooral geen zalfjes of crèmepjes op de brandwond! Dit kan namelijk in de wond gaan zitten en dit maakt het voor een dokter lastiger te behandelen.
  • Als de brandwond zo heftig is dat je naar de dokter moet laat je dan brengen en blijf vooral zitten ga niet liggen.
  • Als je brandwond niet zo heftig is neer dan even rust.
  • Smeer de eerste 2 uur nog niks op de wond, na die 2 uur kan je wel al wat erop smeren, wat je erop kan smeren staat hier beneden meer informatie over.

Let op: Bij een elektrische of chemische brandwond meteen naar de dokter!

vinger vebrand

vinger verbrand, wat moet je doen!

Wat je na het krijgen van een brandwond kan doen om de brandwond pijn te verlichten kan je hieronder lezen. Er zijn namelijk meerdere dingen die je kan doen. je kan bijvoorbeeld honing of aloë Vera op je brandwond smeren om de pijn te verlichten.

Honing op brandwond

Er wordt op internet veel gespeculeerd over het behandelen van eerste/tweedegraads brandwonden met honing. Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat honing inderdaad een helende werking heeft en dat het ook goed is omdat het ontstekingen tegengaat. Bij brandwonden zie je namelijk vaak er snel een ontsteking in de wond komt en dat dit nog meer pijn veroorzaakt dan de brandwond zelf.

Als je honing op een brandwond wilt smeren kan dit maar probeer dan wel medische honing in plaats van de honing die je in de supermarkt koopt. Even voor de duidelijkheid medische honing is honing die je niet zomaar in de supermarkt kan kopen. Medische honing is te verkrijgen bij verschillende drogisterijen, let op: het is niet bij alle drogisterijen te verkrijgen. Ook als je op google medische honing opzoekt vind je meteen allemaal sites waar je dit zou kunnen bestellen.

Wat het verschil is tussen medische honing en normale honing is heeft te maken met dat medische honing een relatief lage PH-waarde heeft. Dit geeft de honing een antibacteriële werking. Als je dit niet kunt vinden is biologische rauwe honing de beste optie. dit komt het dichtste in de buurt van de medicinale honing.

Let op: Gebruik vooral geen honing die gebaseerd is op rododendrons, dit kan namelijk giftige stoffen bevatten.

Aloë vera op brandwond

Aloë Vera is een plant die een helende werking heeft volgens veel mensen. Aloë Vera op een brandwond smeren is zeker een goede optie om de brandwond pijn te verlichten. Aloë Vera heeft namelijk een koelende en geeft ook een kleinere kans op ontstekingen.

Om je brandwond met aloë Vera te behandelen heb je natuurlijk wel aloë Vera nodig, je kunt de aloë Vera plant zelf gebruiken of een crème die 100 procent aloë gel (de gel die in de aloë Vera plant zit) is of hier het dichtste bij in de buurt komt.

Als je met de aloë Vera plant zelf de brandwond gaat behandelen moet je er wel voor zorgen dat je alleen de gel die midden in de plant zit gebruikt, dit heeft namelijk de koelende en beschermende werking de rest van de plant is zo gezegd nutteloos en kan je weggooien. Smeer deze aloë gel of de 100 procent aloë gel crème over de brandwond en laat het even intrekken.

kokend water over hand
de aloë Vera plant

vinger verbrand, doe dit niet!

Ook zijn er natuurlijk dingen die je niet moet doen als je kokend water over je hand hebt laten vallen en daardoor een pijnlijke brandwond aan overhoud. Sommige dingen die voor veel mensen best logisch zullen klinken hebben toch veel negatieve effecten. die dingen kan je hieronder lezen.

Tandpasta op brandwond

Er wordt op het internet veel gespeculeerd over tandpasta over een brandwond smeren, let op: doe dit vooral niet! Er wordt namelijk gezegd dat het goed is om brandwond pijn te verzachten door er eiwit op te doen. Er zit namelijk eiwit in tandpasta en meel. Dit is niet waar het zit namelijk zo in eiwit zit een stofje dat collageen heet en dit heeft een helende werking. Maar eiwit bestaat maar voor 0.05 procent uit collageen dit is natuurlijk niet veel. Daardoor valt de helende werking van eiwit te verwaarlozen.

Dus tandpasta of zelfs meel (dit doen mensen ook wel eens over een brandwond) over een brandwond smeren heeft geen nut want er zit maar heel weinig collageen in. Maar dat is nog niet alles want er wordt ook gedacht dat tandpasta een koelende werking heeft op brandwonden. Dit is ook onzin want tandpasta maakt de wond alleen maar meer geïsoleerd want het heeft geen hydraterende werking. Hierdoor zal de wond dus niet afkoelen en zal de verbranding dieper worden.

Ook maakt het de kans op ontstekingen groter door de vele stofjes die in tandpasta zitten.

Boter op brandwond

Ook wordt op internet gespeculeerd over het smeren van boter of vet op de brandwond, mensen denken namelijk dat dit een goede werking heeft om de huid weer soepel te maken. maar doe dit vooral niet want dit houd de warmte vast en we willen juist dat de wond goed afkoelt. en het creëert ook nog eens grotere kans op ontstekingen.

boter op brandwond

Veelgestelde vragen

Helpt tandpasta om brandwond pijn te verlichten?
Nee dit helpt niet om de pijn van een brandwond te verlichten, dit maakt je brandwond alleen maar erger. Waarom je dit niet moet doen kun je hier lezen in dit blog over verbrande vingers.

Moet ik mijn brandwond met koud of lauw water koelen?
Je moet je vinger altijd met lauw water afkoelen voor minimaal 10 minuten. Waarom kun je lezen in dit blog over verbrande vingers.

Hoe herken ik een eerstegraads brandwond?
een eerstegraads brandwond kun je herkennen aan een rode huid en een klein prikkend gevoel op de huid. Hoe je een eerstegraads brandwond kunt behandelen kun je vinden op dit blog over verbrande handen.

Helpt honing om brandwond pijn te verlichten?
Ja, honing kan zeker helpend zijn tegen een brandwond, pas op niet alle honingsoorten kun je gebruiken om brandwond pijn te verlichten. Welke soorten honing je kunt gebruiken kan je lezen in dit blog over verbrande vingers.

Welk zalfje kan ik het beste over mijn verbrande vinger smeren?
Het is in eerste instantie niet handig om überhaupt een zalfje of iets anders over een brandwond te smeren. Na een bepaalde periode kan dit zeker, het verlicht namelijk de pijn. Denk bijvoorbeeld aan medicinale honing of aloë Vera gel. welk zalfje het beste is en na welke periode je het beste kan smeren. kan je hier vinden in mijn blog over verbrande vingers.

557 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.