Dof kunststof weer glanzend maken? Alle manieren!

Het is overal om ons heen: kunststof. Het is vrijwel onmogelijk om nog een object te noemen waar geen kunststof in is gebruikt. Veel auto’s bestaan tot wel 50% uit kunststof.

Maar wat te doen wanneer dit kunststof vies wordt of als het verkleurt? In dit blog bespreek ik diverse manieren om kunststoffen schoon te maken.

verweerd plastic opknappen

Verschil tussen kunststof en plastic

Iedereen kent kunststof en plastic. Velen denken dat tussen deze twee geen verschillen zitten. Toch is kunststof niet altijd plastic, maar is plastic wel altijd kunststof! Kunststof is namelijk een verzamelnaam van drie verschillende soorten stoffen. Deze stoffen zijn plastic, polyester en kunstrubber.

plastic schoonmaken

Kunststof poetsen

Er zijn dus drie verschillende soorten kunststof. Deze soorten kunststof kunnen vies worden. Het kan zijn dat het kunststof verweert en dof wordt. Ook kunnen krassen in het kunststof ontstaan. Hier zijn natuurlijk verschillende oplossingen voor, maar niet elke oplossing werkt even goed. Het is ten eerste van belang dat je het soort kunststof herkent.

Hieronder vind je per kunststof hoe je deze het beste reinigt!

 • Thermoplasten (plastic)
 • Thermoharders (polyester)
 • Elastomeren (kunstrubbers)

Thermoplasten zijn bij de meeste mensen wel bekend. Dit is namelijk de stof waar veel flessen of blikjes van gemaakt zijn. Plastic is dus overal te vinden.

Thermoharders zijn echter wat minder bekend. Polyester wordt vaak gebruikt in kleding of bijvoorbeeld in de romp van een boot.

Elastomeren worden vooral in rekbare producten gebruikt. Je kunt deze kunstrubbers herkennen van bijvoorbeeld elastiekjes of stuiterballen.

Nu je alle kunststoffen herkent, kunnen we deze kunststoffen gaan schoonmaken. Hoe laat je bijvoorbeeld kunstrubber niet meer plakken of hoe kan je plastic weer laten glanzen?

verweerd plastic herstellen

Plastic schoonmaken

Plastic binnenshuis schoonmaken stelt niet veel voor. Dit is een vrij eenvoudige taak. Om verweerd plastic op te knappen is naast dit stappenplan hier meer informatie te vinden. De benodigdheden en stappen voor het poetsen van plastic binnenshuis zijn als volgt:

Je hebt nodig:

 • Een doek
 • Emmertje lauw water
 • Schoonmaakazijn
 • Allesreiniger
 • Een droogdoek

Stap 1: Pak de emmer met lauw water en giet hier schoonmaakazijn met wat allesreiniger in.
Stap 2: Meng de schoonmaakazijn en allesreiniger met het lauwe water.
Stap 3: Maak het doekje vochtig en breng het aan op het plastic voorwerp.
Stap 4: Maak het plastic voorwerp goed droog met de droogdoek.

verkleurd plastic opfrissen
van links naar recht zie je: allesreiniger, schoonmaak azijn, een doek

Polyester schoonmaken

Polyester schoon krijgen is iets ingewikkelder. Er zijn namelijk twee soorten polyester waar je te maken mee kunt hebben. Deze twee vormen zijn polyester in kleding en polyester in een vaste harde vorm, zoals de bij de romp van een boot.

Om vlekken uit kleding gemaakt van polyester te halen, stop je het in de wasmachine. Doe dit op maximaal 40 graden (het liefst zelfs 30 graden). Hierna hang je het kledingstuk over de waslijn om het te laten opdrogen. Doe dit niet in een droger. De droger laat de polyesterkleding krimpen.

Een dicht oppervlak polyester vereist een andere manier van schoonmaken. Dit is vrijwel onmogelijk om in de wasmachine gooien. Deze vaste harde polyester vorm moet namelijk gepolijst worden. Dit doen we met een polijstmachine. Met de hand polijsten is ook mogelijk, maar bespreken we hier nog niet. Dit komt later in de blog aan de orde. Met deze 6 simpele stappen kun je het doffe kunststof weer glanzend maken.

Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Een polijstmachine
 • Polijstmiddel
 • Pads voor de polijstmachine
 • Was
 • Een doek
 • Een stoffer en blik

Stap 1: Pak de stoffer van het stoffer en blik en veeg over het oppervlak van de doffe kunststof heen om de grove viezigheid te verwijderen.
Stap 2: Pak hierna een wat hardere/grovere pad en plaats deze op de polijstmachine. Voeg hierna wat polijstmiddel toe.
Stap 3: Ga goed over het gehele oppervlak polyester heen. Wanneer je dit niet doet, kunnen er oneffenheden ontstaan en dit willen we natuurlijk niet. Hierna zul je zien dat er een klein laagje van de doffe kunststof verwijderd wordt van het oppervlak.
Stap 4: Verwijder nu de hardere/grovere pad van de polijstmachine en vervang hem voor een iets zachtere en meer sponsachtige pad.
Stap 5: Smeer wat was over de pad en ga met de polijstmachine nogmaals over het gehele oppervlak van de doffe kunststof heen. Herhaal dit een paar keer.
Stap 6: Ga het oppervlak af met het doekje en het verweerde plastic zal hersteld zijn!

dof plastic helder maken
Van linksboven naar rechtsonder: de polijstmachine, het polijstmiddel, de was, een stoffer en blik, de hardere pad, de zachtere pad, de doekjes

Kunstrubber schoonmaken

Kunstrubber reinigen is dan gelukkig niet ingewikkeld. Je hebt er ook niet zoveel voor nodig!
De benodigdheden zijn:

 • 50 milliliter water
 • 65 gram zuiveringszout (baking soda)
 • Een doekje
 • Een emmertje
 • Een droogdoek

Stap 1: Stop de 65 gram zuiveringszout met het 50 milliliter water in het emmertje en meng dit goed.
Stap 2: Breng het mengsel aan op het doekje.
Stap 3: Pak het doekje en poets de kunststof op de plek waar je het kunststof wilt herstellen.
Stap 4: Veeg het mengsel van de kunststof af en laat het hierna drogen.

verweerd plastic reinigen
Het zuiveringszout (baking soda)

Verweerd plastic herstellen

Verweerd plastic herstellen kan natuurlijk ook. Hierbij maak je dof kunststof weer glanzend door middel van polijsten. Let wel op dat je niet dezelfde materialen gebruikt als bij het polijsten van polyester. Het polijstmiddel moet iets fijner zijn dan het polijstmiddel dat wordt gebruikt bij polyester. Ook de pad moet zacht zijn. De reden hiervoor is dat het bij verweerd plastic opknappen belangrijk is dat de druk niet te zwaar is. Dit kan namelijk zorgen voor oververhitting of zelfs het smelten van het plastic.

Om dof plastic helder te maken met de hand heb je het volgende nodig:

 • 4 doekjes
 • Polijstmiddel
 • Was
 • Een stoffer en blik

Stap 1: Maak het oppervlak schoon met het stoffer en blik van de grote resten.
Stap 2: Pak het doek en breng hier polijstmiddel op aan.
Stap 3: Wrijf goed stevig over het oppervlak met het doek.
Stap 4: Spreid het polijstmiddel nu goed uit met het doek.
Stap 5: Pak nu een andere schone doek en smeer deze in met was. Wrijf deze goed uit op het oppervlak.
Stap 6: Gebruik nu de laatste schone doek om de wax nog goed uit te smeren.

dof kunststof weer glanzend maken
Van links naar rechts: polijstmiddel, was, stoffer en blik, een doek

Kunststof reinigen van auto; hoe doe ik dat?

Ook in auto’s wordt plastic gebruikt. Dit plastic bevindt zich met name in de bumpers, spiegels, velgen en in het interieur. Tegenwoordig wordt plastic bij nieuwe auto’s op de carrosserie zoveel mogelijk vermeden. Bij oude auto’s zie je nog wel vaak dat dit gebruikt is.

Omdat de auto meestal buiten staat, zie je vaak dat in de loop van de tijd de carrosserie vervelend verkleurd. Je hoeft gelukkig geen expert te zijn om het plastic op te frissen. Maar pas op: het kunststof dashboard en de kunststof kleur van de carrosserie kunnen niet op dezelfde manier opgeknapt worden.

Om het kunststof dashboard op te knappen, kun je deze stappen gebruiken voor binnenshuis plastic schoonmaken. Als je het doffe kunststof weer glanzend wilt maken op de carrosserie, gebruik dan de volgende methode. Benodigdheden:

 • 2 doeken
 • Een fles zwarte plastic was

Stap 1: Doe de zwarte plastic was op een van de doeken en wrijf het goed uit over het gedeelte verweerd plastic. Doe dit een aantal keer tot je een verschil ziet.

Stap 2: Gebruik het andere doek dat nog schoon is om het plastic te poetsen tot hij er weer als nieuw uitziet.

In plaats van zwarte plastic was is het gebruik van pindakaas ook een optie. Volg dezelfde stappen.

kunststof reinigen auto
Links zie je de fles zwarte plastic was en rechts de doekjes

Hoe krijg je krassen uit kunststof

Het kan ook zo zijn dat er krassen in het plastic ontstaan. Hier heb ik natuurlijk ook een oplossing voor! De benodigdheden om een kras uit plastic te verwijderen zijn als volgt:

 • Schuurpapier met verschillende korrelgroottes (800-1500 qua fijnheid van het schuurpapier)
 • Kunststof poetsmiddel
 • Een doek

Stap 1: Maak het schuurpapier met de korrelgrootte van 800 goed nat.
Stap 2: Wrijf het schuurpapier in cirkelvormige beweging over de kras. Blijf dit doen tot de kras verdwijnt. Het gebruik van fijn schuurpapier is ook mogelijk. (hoe hoger het getal hoe fijner het schuurpapier).
Stap 3: Maak het oppervlak goed schoon met het doek.
Stap 4: Smeer nu het kunststof poetsmiddel over de kras. Doe dit over het gehele oppervlak om de kras te verbergen.

plastic schoonmaken
Van links naar rechts: de doekjes, het kunststof poetsmiddel, de soorten schuurpapier (qua korrelgrootte)

Veelgestelde vragen

Kun je plastic polijsten?
Ja, je kan zeker plastic polijsten, maar niet elk soort is mogelijk om te kunnen polijsten. Wil je weten welke soorten plastic gepolijst mogen worden? Lees hier meer over het polijsten van plastic.

Hoe krijg ik kunststof stoelen schoon?
Om kunststof stoelen schoon te krijgen moet je eerst weten van welk soort kunststof de stoelen zijn. De schoonmaakwijze verschilt namelijk per soort kunststof. Al deze informatie vind je op dit blog.

Kun je dof plastic poetsen?
Ja het is mogelijk om dof plastic te poetsen. Helaas heeft dit niet zo veel nut. Het plastic laten glanzen is wel mogelijk. Hoe je plastic weer laat glanzen vind je hier.

Hoe kan ik de kunststof kleur herstellen?
Er zijn meerdere manieren om de kleur van kunststof te herstellen. Wil je weten welke manieren er zijn en hoe je dat doet? Kijk dan even hier.

Verschilt de manier van plastic poetsen per materiaal?
Ja, de manier van plastic poetsen verschilt per soort. Wil je weten welke soorten plastic er zijn en hoe je iedere soort kan poetsen? Lees dan hier mijn blog over plastic poetsen.

35 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.