Vervanger kookroom: Wat is een alternatief voor kookroom?

Daar sta je dan. Je bent aan het koken, maar komt erachter dat je de kookroom mist. Je hebt geen kookroom in huis! Het kan gebeuren dat je niet in de gelegenheid bent om naar de supermarkt te gaan. Koken is soms improviseren, aangezien je niet altijd alles in huis hebt om een volledig gerecht te maken. Met deze alternatieven kan je een hele maaltijd op tafel zetten. In dit artikel lees je alles over de vervangers van kookroom. 

Vervangers voor kookroom

Wanneer je geen kookroom in huis hebt, zijn er verschillende vervangers voor kookroom verkrijgbaar. Slagroom komt het dichtste in de buurt als vervanging voor kookroom. Ook crème fraise, (koffie)melk, yoghurt en roomkaas zijn goede vervangers van kookroom.

Kookroom vervangen door ongezoete slagroom

Kookroom is heel goed te vervangen door ongezoete slagroom. Kookroom is namelijk de gezonde variant van slagroom (in hoeverre dit gezond kan zijn). Het is hetzelfde product, alleen zit er een minder vetpercentage in. In slagroom zit een vetpercentage van minimaal 35% en in kookroom 20%. 

Door het vetpercentage is slagroom makkelijk op te kloppen. Doordat er in kookroom minder vet zit, is opkloppen niet mogelijk. Dit komt, omdat het vet in de kookroom is vervangen door diverse bindmiddelen en smaakstoffen. Wanneer je slagroom gebruikt, zal je gerecht romiger en vetter worden. Om dit te doseren is het mogelijk om hier melk of water en wat maïzena aan toe te voegen. 

Wat is kookroom

Kookroom vervangen door crème fraise

Het is ook mogelijk om kookroom te vervangen door crème fraise. In crème fraise zit net als bij slagroom een hoger vetpercentage van ongeveer 35 tot 45 procent. Hierdoor heeft crème fraise ook een romige smaak en is het gemakkelijk te vervangen door kookroom. Bijkomende voordelen zijn dat de crème fraise door het vetpercentage niet zo snel in de schift zal gaan en je het zowel in koude als warme gerechten kunt verwerken. Dit maakt crème fraise zeer geschikt, waardoor het product goed te vervangen is door kookroom. 

Kookroom vervangen door yoghurt

In sommige gevallen is yoghurt ook een goede vervanging voor kookroom. Wanneer je magere yoghurt gebruikt, zal dit zelfs nog een stukje gezonder zijn. Echter moet je wel opletten dat de substantie van yoghurt dunner is in tegenstelling tot kookroom. Daarnaast heeft yoghurt ook en zure smaak en is het product alleen geschikt voor koude gerechten. Hoe hoger het vetpercentage in een product, des te geschikter het is voor warme gerechten. 

Kookroom vervangen door melk

Wanneer je geen kookroom in huis hebt, is het ook mogelijk om melk in plaats van kookroom te gebruiken. Het enige verschil is dat melk in vergelijking tot kookroom een laag vetpercentage bevat. Hierdoor is melk iets minder geschikt als vervanger voor kookroom in tegenstelling tot de andere varianten. Met melk is het namelijk moeilijk om een romige textuur te creëren. Ook kokosmelk in plaats van kookroom is mogelijk.

Kookroom vervangen door koffiemelk

Kookroom vervangen door koffiemelk

Kookroom is heel makkelijk te vervangen voor koffiemelk. Wanneer je koffiemelk gebruikt i.p.v. kookroom moet je op enkele dingen letten. Als je koffiemelk als vervanger gebruikt voor het binden van een saus of soep, moet je ervoor zorgen dat je dit niet meer hoeft te koken. Hierdoor voorkom je dat het gaat schiften. 

Kookroom vervangen door roomkaas

Wanneer je geen kookroom in huis hebt, kan je ook roomkaas gebruiken. Met roomkaas maak je jouw gerecht romiger.

Wat is kookroom?

In kookroom zit een vetpercentage van 20%. Wanneer je het vetpercentage van de kookroom te hoog vindt, zijn er ook light-varianten beschikbaar. Door de verschillende ingrediënten, zoals zetmeel en bindmiddel is het niet nodig om de kookroom in te laten koken. Wanneer je een saus maakt, zal dit op een gegeven moment zelf indikken. Kookroom is een veelzijdig product, wat geschikt is voor verschillende gerechten. Je kunt kookroom aan je soep toevoegen, maar ook aan hartige taarten of sauzen. 

Het verschil tussen kookroom en room

Er zit wel degelijk verschil tussen kookroom en room. In kookroom zitten bindmiddelen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de room niet gaat schiften. Wanneer je met een ander soort room kookt, kan het gebeuren dat het wel gaat schiften. Dit kan je voorkomen door de room als laatste aan je gerecht toe te voegen en de saus niet meer te verhitten. Ook kan je een ander bindmiddel gebruiken, zoals maizena.

Koffiemelk ipv kookroom

Zelf kookroom maken

Het is niet mogelijk om zelf kookroom te maken. Dit komt, omdat kookroom een gisting van melk is. Hierdoor is het niet mogelijk om zelf te maken, en kan je het alleen kopen in de supermarkt. Wanneer je kookroom wilt maken, is er een alternatief. Dit doe je als volgt, namelijk:

Stappenplan kookroom alternatief 

Stap 1: Smelt roomboter in een pannetje.

Stap 2: Voeg bloem toe en blijf roeren, totdat het mengsel klontvrij is. 

Stap 3: Voeg melk en vloeibare room toe.

Stap 4: Laat het in z’n geheel warm worden en breng het op smaak met kruiden.