Sticker verwijderen? Dit zijn de beste methodes!

Hoe kun je een sticker verwijderen?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Een sticker die net niet goed hangt, of na drie maanden toch niet zo goed meer bij je kamer past. Reden genoeg om hem van de muur af te halen. Na het trekken en peuteren van de sticker kom je er al snel achter dat je toch wat meer research had moeten. Daar zit je dan met je stickerresten op de muur.

Maar hoe kun je nu precies hardnekkige stickers verwijderen? Ik help je hierbij. Om de sticker te kunnen verwijderen is het belangrijk om te weten waar je de sticker op hebt geplakt. Ook is het belangrijk om schadelijke middelen te vermijden. Deze kunnen namelijk de ondergrond aantasten.

sticker lijm verwijderen

Welke stickerverwijderaar moet ik gebruiken?

Als eerste kijken we naar de middelen die helpen met het verwijderen van stickers. We onderscheiden hier twee soorten. De huis-tuin-en-keuken-middeltjes en de stickerverwijderaars uit de winkel.

Het kiezen van zo’n zelfgemaakte stickerverwijderaar kan erg lastig zijn. Op Google staan namelijk de bijzonderste middelen die stickers zouden moeten kunnen weghalen. Maar zie je het wel zitten om pindakaas op je behang te smeren? Of geef je liever vijf euro uit voor een middel dat je waarschijnlijk toch maar één keer gebruikt?

sticker verwijderaar

Ik heb enkele methodes voor je uitgezocht die je wellicht wat geld kunnen besparen.

Sticker verwijderen met wasbenzine

Wasbenzine is een oplosmiddel waarmee je oppervlakken kunt ontvetten. Een sticker verwijderen met wasbenzine is vrij eenvoudig. Nadat je de sticker eraf hebt getrokken gebruik je de wasbenzine op de lijmresten.

In tegenstelling tot terpentine is wasbenzine minder schadelijk. Pas echter wel op dat je de wasbenzine niet op je huid krijgt. Dit kan namelijk huidirritatie veroorzaken. Probeer ook het gebruik van wasbenzine te vermijden op ondergronden als geolied / gelakt hout, bepaalde kunststoffen en natuursteen.

Stickers verwijderen met terpentine

Terpentine wordt als verdunner of vlekverwijderaar van verf gebruikt. Terpentine werkt ook uitstekend om stickerresten te verwijderen. Het kan de ondergrond echter in sommige gevallen wel beschadigen.

Breng de terpentine in kleine hoeveelheid aan op de stickerresten. Laat de terpentine intrekken en veeg het weg met een doekje.

Kijk goed uit met het gebruik van dit middel op de ondergrond waar de sticker op geplakt is. Weet je niet zeker weet of eventuele schade of vlekken kunnen ontstaan? Breng dan het middel in een kleine hoeveelheid aan. Doe dit op een plek waar het niet op te merken is.

Sticker verwijderen met nagellakremover

Nagellakremover is gemaakt voor het verwijderen van nagellak, maar heeft ook een andere werking. Het is namelijk één van de makkelijkste manieren om hardnekkige stickers te verwijderen. Breng het middel aan op de stickerresten en veeg de resten weg met een doekje.

Stickers verwijderen met föhn

De warmte die een föhn afgeeft, zorgt ervoor dat een sticker zacht en flexibel wordt en zo makkelijk te verwijderen is. In combinatie met bijvoorbeeld een mesje kan je de sticker snel weghalen. Deze methode kent wel problemen wanneer er te lang en te warm op één plek geföhnd wordt. Focus de warmte om de paar seconden dus op een ander punt van de sticker om zo schade te voorkomen.

Deze methode werkt het beste wanneer je de sticker of ondergrond niet wilt beschadigen.

plakresten verwijderen

Stickers verwijderen met pindakaas

Deze opvallende methode is de laatste jaren in populariteit gestegen en wordt steeds vaker aanbevolen wanneer men over stickers verwijderen praat. De oliën in pindakaas werken goed tegen het plakken van de sticker en is daarom een must-try om een sticker te verwijderen.

Smeer de pindakaas op de sticker. De pindakaas moet hierna wel inwerken op de sticker en dat kan een tijdje duren. Wanneer je bijvoorbeeld vrienden op bezoek krijgt is het misschien verstandig om nog even met de pindakaas te wachten.

Hoe verwijder je stickers van elke ondergrond?

Nu we bekend zijn met enkele zelfgemaakte stickerverwijderaars is het tijd om deze toe te passen op de ondergrond waar de sticker zich bevindt. Er zijn verschillende manieren om van een ondergrond een sticker te verwijderen, maar niet elke methode werkt effectief.

Er zijn namelijk ondergronden waar bijvoorbeeld wasbenzine een negatief effect op heeft. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat alleen de sticker weg gaat, en niet de laag verf op je deur. Wat wel werkt om hardnekkige stickers te verwijderen op verschillende ondergronden heb ik voor je op een rijtje gezet.

hardnekkige stickers verwijderen

Stickers verwijderen van glas

Glas is een lastige ondergrond om stickers van af te halen. Een krasje is natuurlijk snel gemaakt. Ook kunnen bepaalde middelen het glas aantasten en beschadigen. Gelukkig zijn er wel methodes om stickers of lijmresten te verwijderen van glas.

Wanneer het glazen object vrij klein is, gebruik dan deze methode:

Benodigdheden: Heet water en afwasmiddel.

Stap 1: Bereid een sop voor met het hete water en afwasmiddel.

Stap 2: Laat het glas met de sticker weken voor ongeveer 25 – 40 minuten. Hierna kan je de sticker er makkelijk vanaf halen.

Dit is met grotere glazen objecten zoals ramen niet mogelijk. Gelukkig is hier een andere methode voor. Pas bij deze methode wel op wanneer je raamstickers wilt verwijderen. In de winter wanneer het raam koud is, kan door de warmte van de föhn barsten in het raam ontstaan.

Benodigdheden: Föhn, mesje/bankpas

Stap 1: Verwarm de sticker goed met de föhn. Door de sticker te verwarmen wordt het materiaal zacht en flexibel en verwijder je hem makkelijk. Verwarm de sticker om de paar seconden op een ander punt. Zo vermijd je schade.

Stap 2: Hou tijdens het föhnen je hand naast de sticker om aan te voelen of door de warmte schade kan ontstaan. Is het te warm voor je hand, dan is het te warm voor het glas.

Stap 3: Nadat je de sticker goed verwarmd hebt kun je hem aan een hoekje lostrekken. Blijven er lijmresten over? Ga dan naar stap 4.

Stap 4: Indien er lijmresten overblijven gebruik je een voorwerp dat makkelijk de lijmresten kan verwijderen van het glas, zoals bijvoorbeeld een mesje of een bankpas. Let wel op dat er geen krassen ontstaan.

Alternatieven voor de föhn methode zijn het gebruik van olijfolie of pindakaas. Deze werken zeer effectief wanneer je lijmresten verwijdert van glas. Breng een beetje olijfolie aan op een schoon doek of spons en veeg het over de lijmresten. Bij pindakaas smeer je een dikke laag op de lijmresten en laat je het inwerken. Veeg het na een kwartier weg.

Papieren stickers op glas kunnen makkelijk weg geboend worden met warm water en een doek. Na het natmaken van de resten hard poetsen.

lijmresten verwijderen glas

Sticker van plastic verwijderen

De pindakaas methode komt hier goed van pas. De labels en stickers op plastic zijn namelijk vaak hardnekkig en trek je er meestal niet zomaar af. Probeer het gebruik van aceton (nagellakremover) te vermijden. Dit geeft namelijk een dof effect op het plastic.

Benodigdheden: Pindakaas, doekje

Stap 1: Smeer een laag pindakaas over de sticker.

Stap 2: Laat de pindakaas inwerken. De oliën in de pindakaas zorgen er voor dat de lijm wordt afgebroken.

Stap 3: Veeg de pindakaas weg met een doekje. Blijven er toch lijmresten over? Volg dan dit proces opnieuw of probeer de plakresten te verwijderen met heet water.

sticker verwijderen van plastic

Stickers verwijderen van deuren

Er zijn verschillende methodes om een sticker van een deur af te halen. Het is daarom belangrijk om te weten welke middelen schade of vlekken kunnen achterlaten op je deur. De veiligste manier om de sticker te verwijderen is door middel van een föhn.

Benodigdheden: Föhn, mes/pasje

Stap 1: Föhn de sticker goed warm.

Stap 2: Trek een hoekje van de sticker omhoog en blijf trekken tot dit niet meer gaat.

Stap 3: Gebruik de föhn wanneer je de sticker niet verder kunt trekken. Doe dit net zo lang tot de sticker los is. Gebruik stap 4 wanneer er lijmresten overblijven.

Stap 4: Gebruik een mes/pasje om de sticker lijm te verwijderen. Hierbij kan warm water ook helpen.

stickers verwijderen van deuren

Sticker verwijderen van kleding

Het kan wel eens voorkomen dat je een sticker van je broek of trui vergeet te halen en hier pas achter komt wanneer het al te laat is. De lijmresten verbergen lijkt dan je enige optie. Gelukkig is er een manier om de restanten van deze stickers uit je kleding te krijgen.

Benodigdheden: Washand/doek, warm water (eventueel afwasmiddel).

Stap 1: Maak de washand goed nat (Met heet water of sop).

Stap 2: Wrijf over de sticker op het kledingstuk. Blijf dit net zo lang doen tot de stickerresten verdwijnen. Het kledingstuk in de vriezer leggen voor een nacht kan er ook voor zorgen dat de sticker door peuteren verwijdert kan worden.

sticker verwijderen van kleding

Stickers verwijderen van hout

Stickers op hout kunnen niet met elke methode verwijderd worden. Sterke schoonmaakmiddelen als terpentine en wasbenzine worden afgeraden.

Benodigdheden: föhn, olie, mes/pasje

Stap 1: Föhn de sticker goed warm voor 10 tot 15 seconden.

Stap 2: Trek een hoekje van de sticker omhoog en gebruik een mes of bijvoorbeeld bankpas om onder de sticker te schuiven.

Stap 3: Föhn de sticker terwijl je deze langzaam omhoog trekt.

Stap 4: Mocht de sticker resten achterlaten, gebruik dan wat olie (bijvoorbeeld lampolie of zonnebloemolie) op de plakresten.

stickers verwijderen van hout

Sticker verwijderen van auto

Ook bij het verwijderen van stickers op auto’s is niet iedere methode bruikbaar. De beste methodes hiervoor zijn het gebruiken van een föhn of stickerverwijderaar uit de winkel.

Olie heeft vaak geen effect op de stickers omdat de materialen hiertegen bestand zijn. De föhn methode werkt daarentegen wel maar kan alleen gebruikt worden als je de föhn bij de auto kunt krijgen of andersom. Lukt dit niet, dan is een stickerverwijderaar uit de winkel aan te raden. Een veelgebruikte stickerverwijderaar is de caramelschijf.

Benodigdheden: Caramelschijf, boormachine

Stap 1: Plaats de caramelschijf op de boormachine en zorg dat deze goed vast zit.

Stap 2: Start de boormachine en plaats de caramelschijf tegen de sticker. Blijf dit net zolang doen tot er geen sticker meer zichtbaar is.

raamsticker verwijderen

Sticker van koelkast verwijderen

Koelkasten zijn over het algemeen de sticker-hotspot van het huis. Kinderen vinden het namelijk erg leuk om hier van alles op te plakken. Van Barbie tot Transformer stickers, niets is te gek. Echter begin je na enige tijd deze koelkast vanuit een ander oogpunt te zien. Langzaam verandert de bestickerde koelkast van een picasso, in een fiasco. Tijd om Barbie en Ken de prullenbak in te werpen.

Benodigdheden: Gum (school gum/potlood gum)

Stap 1: Zorg dat je een schone kant van de gum gebruikt. Gum zo nodig op een stuk papier of snij een stuk af zodat er geen vlekken op de koelkast kunnen ontstaan.

Stap 2: Gum de sticker totdat deze verdwenen is. Ook eventuele plakresten verwijderen door te gummen.

Hoe sticker van koelkast verwijderen

Sticker verwijderen van metaal

Een oude sticker op metaal kan erg vervelend zijn. Gelukkig is het eenvoudig om een sticker te verwijderen van metaal.

Benodigdheden: Doekje, watje, nagellakremover

Stap 1: Giet wat nagellakremover op een doekje.

Stap 2: Wrijf over de stickerresten heen totdat deze opgelost raken.

Stap 3: veeg de plek van de sticker schoon.

sticker verwijderen van metaal

Sticker van TV verwijderen

Het is ook mogelijk om op je TV sticker lijm te verwijderen. Wanneer deze lijm zich op het beeldscherm bevindt kan dit vaak zorgen opwekken. Je wilt uiteraard niet het scherm beschadigen. Maar hoe haal je deze vieze plak weg zonder ook maar een krasje op het scherm te krijgen? Ik leg het je uit.

Het is ten eerste belangrijk om er zeker van te zijn dat de sticker zich op het scherm bevindt. In de meeste gevallen zit de sticker namelijk op de beschermlaag van de tv. Dit is vooral het geval met barcode stickers.

Bevindt de sticker zich echter wel op het scherm, volg dan de volgende stappen:

Benodigdheden: Zachte doek, warm water

Stap 1: Bereid warm water en dep een beetje op een zacht doek of watje/wattenstaaf.

Stap 2: Breng het water op de sticker aan en probeer deze er voorzichtig af te halen.

Een andere methode is het gebruik van een andere sticker. Gebruik de sticker op de stickerresten tot deze verdwenen zijn. Ook tape werkt goed. Wees echter voorzichtig want het scherm kan makkelijk beschadigt worden.

stickers verwijderen

Hoe kun je stickers verwijderen van karton?

Karton is een erg gevoelige ondergrond, omdat het bestaat uit meerdere lagen papier. De sticker doordrenken in olie of nagellakremover gaat hierbij niet lukken. Hoe je wel een sticker van een doos haalt gaat als volgt:

Stap 1: Föhn de sticker zonder al te lang op één punt te blijven föhnen.

Stap 2: trek het hoekje van de sticker omhoog en probeer langzaam de sticker eraf te trekken tot het niet meer gaat.

Stap 3: Föhn op en rond de plek waar je de sticker niet meer verder kon trekken en blijf dit doen tot de sticker er af is. Laat de sticker resten achter? Ga dan door naar stap 4.

Stap 4: Gebruik een mesje of pasje om de stickerresten weg te schrapen. Let hierbij wel op dat de föhn niet op de hoogste stand te staat.

Hoe stickers verwijderen van karton

Sticker verwijderen van muur

Een sticker verwijderen van een muur lijkt eenvoudig maar kan vrij lastig zijn. Een schoonmaakmiddel als wasbenzine kan veel schade aanbrengen aan je behang of verf. Ook een föhn is in sommige gevallen niet de juiste keuze.

Benodigdheden: Heet water, afwasmiddel, doekje / spons / waterspuit

Stap 1: Voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan heet water.

Stap 2: Spray of veeg het hete water over de stickerresten heen. De lijm zal zachter worden en makkelijk weg te vegen. Werkt dit niet? Ga dan naar stap 3.

Stap 3: Wanneer de stickerresten niet verdwijnen na het vegen, gebruik dan een pasje of mesje en schraap de natte stickerresten weg.

Sticker verwijderen van muur

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder ik een autosticker?

Autostickers verwijder je makkelijk met een stickerverwijderaar uit de winkel. Autostickers wijken namelijk qua materiaal vaak af van de gebruikelijke plastic stickers en labels. De autostickers zijn waterbestendig en veel zelfgemaakte stickerverwijderaars werken hier dus niet tegen. Wil je toch liever geld besparen? Kijk dan hier welke zelfgemaakte methode wel werkt.

Hoe haal ik een raamsticker weg?

Een raamsticker verwijderen gaat het makkelijkst met een föhn en een mesje. Echter zijn er wel factoren waar je op moet letten om het raam niet te beschadigen. Bekijk hier hoe je een raamsticker veilig weghaalt.

Hoe verwijder ik de resten van stickers?

De lijmresten die stickers achterlaten zijn vaak lastig weg te halen en peuteren werkt niet altijd. Het gebruik van bepaalde oliën of warmte kan dit proces makkelijker maken. Hoe je dit doet vind je hier.

Kan ik met wasbenzine stickers verwijderen?

Het verwijderen van stickers met wasbenzine is efficiënt, maar is niet mogelijk voor elke ondergrond. Hoe je stickers kunt verwijderen en op welke ondergrond wasbenzine wel en niet mag lees je hier.

Wat werkt het best om stickers weg te halen?

Er zijn twee manieren om stickers te verwijderen. De eerste manier is het gebruik van huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Hoe je deze gebruikt leg ik hier uit. De tweede manier is het gebruik van sticker verwijderaars.

70 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.