Het slot gaat niet meer open met de sleutel, wat te doen?

Stel je voor, je wilt naar binnen maar het slot gaat niet meer open met de sleutel. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn. De sleutel draait niet meer in het slot of de sleutel draait juist door, maar het slot gaat vervolgens niet meer open. Met geen enkele draaibeweging komt er verandering in de situatie. Het slot gaat met geen enkele mogelijkheid meer open. Hoe komt het dat het slot niet meer open gaat? Is er een manier om dit zelf te verhelpen? Of is het slot helemaal kapot en blijft de deur daarom dicht? 

De sleutel draait, maar het slot gaat niet meer open. Wat nu?

Er zijn verschillende soorten sloten, de een complexer dan de ander. Hierdoor kunnen zich verschillende problemen voordoen, met verschillende oplossingen. Het is mogelijk om zelf een slot te repareren. Echter is dit zeer afhankelijk van het type slot. Dit zijn de meest voorkomende problemen en oplossingen wanneer de sleutel draait, maar het slot niet meer open gaat:

Sleutel draait wel maar slot gaat niet open

Er zijn onderdelen verschoven

Een slot bestaat uit meerdere onderdelen. Het kan gebeuren dat de cilinder van het slot van zijn plek is verschoven, waardoor het slot niet meer naar toebehoren werkt. Wanneer dit het geval is, is het mogelijk om aan de zijkant van het slot het schroefje los te draaien. Daarna is het zaak om het slot verder te bewegen totdat de cilinder op z’n plaats zit. Is dit het geval? Dan moet je het schroefje weer aandraaien. 

Twijfel je of het slot nog wel goed werkt? Dan kan je ook het hele slot uit de deur halen en testen of het werkt. Hoe je een cilinder verwijdert, lees je verderop in deze blog.  Daarnaast kan het ook zo zijn dat de pen in het slot is verschoven, waardoor de sleutel in het slot blijft steken. Wanneer dit het geval is, moet je de sleutel uit het slot steken. Dit doe je door de sleutel een klein stukje uit de cilinder terug te steken. Op deze manier kan het probleem verholpen worden.

De cilinder zit vast in het slot

Het kan gebeuren dat de cilinder vastzit in het slot. De makkelijkste oplossing tegen dit probleem is door WD-40 of een andere smeerolie te gebruiken. Dit is een gemakkelijke manier en je beschermt je slot er ook nog eens mee! Wist je dat je een slot met slotspray wel 50.000 open kan draaien, zonder dat je hier schade aan toebrengt. 

Is je probleem niet verholpen en zit je sleutel nog steeds vast in het slot? Dan moet je de sleutel voorzichtig uit het slot halen. Doe je dit met grof geschud, dan kan je de cilinder ernstig beschadigen. Ook kan de sleutel afbreken. 

Slot kapot deur dicht

Het slot is geblokkeerd of het slotmechanisme is kapot

Het mechanisme in het slot kan kapot zijn, waardoor het slot geblokkeerd is. Dit kan komen door slijtage aan het slot, schade van een inbraak, of buitensluiting. Wanneer er teveel schade aan het slot is toegebracht is er geen redden meer aan en is het niet meer mogelijk om het slot te openen met een sleutel. Anders kan het helpen om het mechanisme in te sprayen met slotspray. 

Is er sprake van buitensluiting? Dan is het mogelijk om de deur van binnenuit te openen of door middel van de flippermethode. Door een stuk plastic tussen de dagschoot te duwen, kan je de deur weer open krijgen. Echter moet je hiermee uitkijken, want je kunt schade toebrengen aan je slot, waardoor je hem alsnog moet vervangen. 

Slijtage van het slot

Een slot heeft niet het eeuwige leven. Door slijtage kan het gebeuren dat het slot niet meer goed werkt. Het cilinderslot draait door slijtage niet meer goed door. In de meeste gevallen is het vervangen van een cilinder voldoende. Echter is het in sommige gevallen noodzakelijk om het hele slot te vervangen. Wil je jouw cilinderslot repareren? Met de volgende doe-het-zelf tips is het zo gefikst! 

Slot gaat niet open met sleutel

Voorkom dat je slot niet meer open gaat met de sleutel

Er zijn verschillende voorzorgmaatregelen die je kunt treffen, voordat je slot niet meer open gaat. 

Maak je sleutel schoon

Het is belangrijk om je sleutel regelmatig te controleren. Is de sleutel vies? Maak deze dan schoon. Vuiligheid kan namelijk zorgen dat de sleutel niet meer in het slot draait. De sleutel blijft hierdoor in het slot steken.

Controleer je sleutel regelmatig

Een sleutel kan na verloop van tijd verbogen zijn. Een verbogen sleutel kan ervoor zorgen dat de sleutel vast zit in het slot.  Het slot gaat hierdoor niet meer open en het slot wordt beschadigd. Om dit te voorkomen is het verstandig om altijd over een reservesleutel te beschikken. 

Onderhoud je slot

Een veelvoorkomend probleem wanneer de sleutel niet meer in het slot draait, is slecht onderhoud. Een nieuw slot is gesmeerd. Na verloop van tijd gaat dit verloren, waardoor het belangrijk is om je sloten te onderhouden. WD-40 of een ander smeerolie kan hierbij helpen.

Wanneer je dit niet doet kan er roest en dergelijke ontstaan. Het onderhouden is zeer eenvoudig, waardoor je voorkomt dat de sleutel vast blijft zitten in het slot. Ook wanneer je slot is vastgevroren kan je WD-40 gebruiken. Gebruik absoluut geen water, want dit is zeer slecht voor je slot. 

Sleutel draait maar slot gaat niet open

Kies voor gecertificeerde sloten

Naast het feit dat gecertificeerde sloten inbraakvertragend werken, hebben ze ook een langere levensduur. Een goedgekeurd slot hoef je dus niet zo vaak te vervangen. 

Slot repareren? Zo doe je het zelf!

Stap 1: Gebruik slotspray

Smeer slotspray in het slot. Hierdoor kan je het probleem verhelpen. Is dit niet het geval? Dan moet je naar een andere oplossing zoeken. Smeer ook wat slotspray in het klavier van het slot. Voor de meest effectieve werking spuit je zit zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Helpt dit ook niet? Controleer of iets anders de deur blokkeert. Wanneer geen enkele oplossing werkt, dan is het zinvol om het slot te vervangen voor een nieuw exemplaar. 

Stap 2: Meet de cilinder op

Het opmeten van de cilinder doe je als volgt. Dit doe je door vanaf het midden van je boorschroef te meten. Daarna moet je de afstand tussen de schroef en de voorzijde van de deur opmeten. In sommige gevallen is het verstandig om het deurbeslag ook mee te nemen in je berekening. Meet tot slot de afstand naar de achterzijde van de deur op. Op basis van deze gegevens is het mogelijk om een passende cilinder op te zoeken. 

Stap 3: Verwijder de cilinder

Wanneer je een passende cilinder hebt gevonden moet je het oude exemplaar verwijderen. Dit doe je door de boorschroef uit de deur los te schroeven. Stop de sleutel in het slot en draai voorzichtig heen en weer. Op deze manier komt de cilinder los en kan je hem uit de deur halen. Je kunt hiervoor het deurbeslag of je kunt het daarna verwijderen.

Stap 4: Plaats de nieuwe cilinder

Na het verwijderen van de cilinder is het zaak om de nieuwe cilinder te plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat de cilinder zo recht mogelijk in de deur wordt geplaatst. Stop vervolgens de sleutel in het slot en draai deze om. Op deze manier kan je een nieuwe cilinder plaatsen in de deur. 

Controleer of de cilinder recht zit. Dit doe je door de sleutel iets verder te draaien. Wordt de sleutel geblokkeerd? Dan zit de cilinder naar alle waarschijnlijkheid niet goed. Plaats vervolgens de boorschroef in de zijkant van de deur en je bent klaar!