Hoe krijg je een rookgeur uit kleding? Tips om een rooklucht te verwijderen!

Stel je voor: Je bent een roker. Omdat je geen rooklucht in huis wilt hebben, rook je buiten. Echter is een rokersgeur hardnekkig en dringt het door in je kleding. Ook wanneer je kleding in de kledingkast verdwijnt, gaat alles ernaar ruiken. In verloop van tijd dringt de rooklucht toch door in het huis. Ook als je geen roker bent kan je kleding naar rook gaan stinken. Hoe kan je een rookgeur uit je kleding verwijderen? Welke effectieve manieren zijn er om een rookgeur te verwijderen uit je kleding?

De 5 oplossingen om een rookgeur te verwijderen in kleding

Een rookgeur is een doordringende geur. Doordat veel stoffen een open structuur hebben, blijft het gemakkelijk in je kleding hangen. Ook andere stoffen, zoals leer is doordringbaar. Wist je dat een rookgeur uit leer moeilijker te verwijderen is dan uit stof? De nerf van het leer neemt de geur namelijk op. 

Echter zijn er verschillende manieren om een rooklucht uit je kleding te verwijderen. Zo stelt het forum ‘oma weet raadt’ dat je een brand- of rooklucht kan verwijderen door kleding over een verwarming te hangen. Maar er zijn meer oplossingen! Dit zijn dé oplossingen om een rookgeur te verwijderen uit je favoriete kledingstukken! 

Oma weet raadt rooklucht

Oplossing 1: Schoonmaakazijn 

Een rookgeur is eenvoudig te verwijderen met azijn. Door een klein beetje schoonmaakazijn en water in een plantenspuit te doen, maak jij een ultiem schoonmaakmiddel. Azijn neutraliseert namelijk de geur. Spuit een klein beetje over het kledingstuk heen en laat het buiten drogen. Vervolgens zou de rooklucht er voor een groot deel uit moeten zijn.

Helpt dit niet goed genoeg? Een andere mogelijkheid om een rookgeur te verwijderen is door de kleding in de azijn te wassen. Ook baking soda kan helpen. Gebruik vervolgens wasverzachter, zodat je geen enkele penetrante geur meer ruikt. Volgens velen is dit een van de beste oplossingen voor het verwijderen van een sigaretten geur.

Oplossing 2: Kleding wassen

Ruikt al jouw kleding naar rook? Dan is het een optie om een bakje soda of schoonmaakazijn in je kledingkast te zetten. Je kledingstukken wassen geeft echter het beste resultaat. Als een rookgeur eenmaal in kleding is doorgedrongen, is het namelijk heel moeilijk om dit eruit te krijgen. Een rokersgeur uit kleding halen zonder te wassen is veel moeilijker. Er zijn verschillende wasmiddelen die nare geuren kunnen onttrekken, denk bijvoorbeeld aan Robijn Refresh. Ook HG kan helpen om de rooklucht te verwijderen.

Een rooklucht uit je huis of uit je auto is gemakkelijker te verwijderen in tegenstelling tot kleding. Wanneer je zelf niet aan de slag wilt gaan met azijn of dergelijke wasmiddelen, is het ook mogelijk om je kleding bij de stomerij te brengen. Beschik je zelf over een stoomapparaat? Dan kan je zelf aan de slag gaan om de vieze geur uit je kleding te verwijderen.

Oplossing 3: Verfrisser

Er bestaan verschillende soorten textielverfrissers die speciaal gemaakt zijn om een vieze geur uit je kleding te verwijderen. Naast kleding is textielverfrisser ook te gebruiken om een rookgeur uit de bekleding van je auto te verwijderen. Wil je een rookgeur uit huis verwijderen? Deze verfrisser is ook te gebruiken voor op de bekleding van je stoffen meubels. Binnen een handomdraai verwijder je de rookgeur uit je huis.

Daarnaast bestaat er ook een luchtverfrisser die speciaal is ontworpen om een brandlucht uit je kleding te verwijderen. Deze anti-rook luchtverfrisser zorgt dat alles weer fris en fruitig ruikt. Tot slot kan wierook ook de oplossing zijn. De rookgeur trekt in de wierook, waardoor het de geur zal maskeren. Dit zijn echter tijdelijke oplossingen om de geur uit je kleding te halen zonder te wassen. 

Oplossing 4: Zuiveringszout en wasverzachter doekjes

Om een sigaretten geur te verwijderen, is het ook mogelijk om zuiveringszout en wasverzachter in de vorm van doekjes te gebruiken. Hoe krijg je deze brandlucht uit je kleding? Pak een plastic zak en doe hier 3 tot 5 kledingstukken in. Doe hier vervolgens twee eetlepels zuiveringszout en 2 doekjes in. Verdeel dit gelijkmatig door met de afgesloten zak te schudden. Schud de kleding de volgende dag uit en stop het in de wasmachine.

Oplossing 5: Wasmachinereiniger

Het kan gebeuren dat de rokerslucht in de trommel van de droger of de wasmachine blijft hangen? Hoe kan je de rooklucht uit de droger of wasmachine halen? Wasmachinereiniger kan hierbij uitkomst bieden! Er zijn twee manieren om de rooklucht uit je droger of wasmachine te halen. Stinkt je droger? Doe dan wasmachinereiniger in de trommel. Stinkt je wasmachine? Dan kan je de reiniger zowel in de wasmachine als in het zeepbakje doen. Laat de wasmachine zonder kleding draaien, en je zult geen last meer hebben van nare geuren!

Oma weet raadt brandlucht

Wat is de beste oplossing om een brandlucht te verwijderen uit kleding?

Er zijn verschillende oplossingen die je kunt hanteren om een brandlucht te verwijderen uit je kledingstukken. De beste manier is om je kleding te wassen in azijn of baking soda. Deze producten neutraliseren en zullen de rooklucht doen verwijderen uit je spullen. Ook HG zal een rooklucht doen verwijderen. De andere oplossingen zijn meer van tijdelijke aard en maskeren de rooklucht alleen maar. 

Hoe kan ik een rookgeur uit leer verwijderen? 

Er zijn verschillende manieren om een rookgeur uit leer te verwijderen. Een van de oplossingen is om je leren jas in krantenpapier te wikkelen. Het papier absorbeert de vieze geur uit de jas. Wel is het zaak dat de leren jas helemaal droog is. Is dit niet het geval? Maak deze voorzichtig droog door middel van een haardroger op de laagste stand te zetten, een droge doek te gebruiken of om de jas voor het raam (indirect)  in het zonlicht te leggen. 

Wanneer je jas droog is, wikkel je hem in krantenpapieren. Vervolgens stop je hem in een doos en laat je deze een paar dagen dichtzitten. Op deze manier is het mogelijk om de rooklucht te verwijderen uit je leren spullen. 

Andere methodes die je toe kunt passen zijn het gebruik van zuiveringszout, azijnoplossing, reinigingsmiddel voor leer of door de jas naar de stomerij te brengen. Ook is het mogelijk om helemaal niets te doen. Door de jas frequent te dragen zal de geur uiteindelijk vervliegen. 

Oorzaken rookgeur in je kleding

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kleding kan gaan ruiken naar een rookgeur. In de praktijk blijkt dat velen denken dat een rookgeur komt, omdat je rookt in een afgesloten ruimte. Dit is een van de redenen. Echter blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Ook andere oorzaken kunnen zorgen voor een nare geur in je kleding, zoals:

  • Vuur(korf) 
  • Aangebrand voedsel
  • Barbecueën
  • Lassen en solderen
  • Roken in de auto
  • Roken in huis

Hoe kan je een rooklucht uit de auto of uit huis verwijderen?

Rook je vaak in de auto of in huis? Deze rokersgeur trekt overal in, zo ook in je kleding. Ruikt je huis naar rook? Gebruik baking soda of azijn, lucht alles door, geef de muren een likje verf of doe een grote schoonmaakbeurt. Komt er een rookgeur uit de auto? Het schoonmaken van de automatten, vervangen van de luchtfilters, het interieur schoonmaken met schoonmaakazijn en water kunnen ook de rooklucht uit de auto verwijderen.