Last van een stroeve rits? Hier alle oplossingen!

Je zit op de fiets en merkt het gelijk. Terwijl het steeds kouder wordt voel je hem langzaam omhoog kruipen. Tegenstrijden heeft geen zin, want het is al te laat.

Dit is geen scène uit een spannende film of een duister boek. Het is namelijk een scenario die bij elke Nederlander weleens is voorgekomen. Een kapotte rits(sluiting). Erg vervelend, maar dit hoeft niet het einde van je jas of vest te zijn. In deze blog geef ik je tips en oplossingen voor het repareren van je kapotte rits.

stroeve rits

Rits sluit niet: oorzaken

Een kapotte rits is erg frustrerend en in het openbaar vaak ook beschamend. Helaas is een halfdicht vest nog geen modetrend. Maar waarom gaat de rits steeds open? Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Het kan namelijk zo zijn dat er tussen de rits iets vastzit, zoals een stofje of een draadje. Ook is het mogelijk dat één van de tandjes verbogen zit of dat een tandje afwijkt. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om een rits die niet sluit weer te maken. Deze manieren besparen je een hoop geld en het weggooien van bijvoorbeeld je jas of tas.

rits repareren tips

Tips voor het repareren van je rits

Tip #1: Lees je goed in over het repareren van de stroeve rits (met deze ben je eigenlijk al bezig). Je wilt natuurlijk niet dat je alsnog je kleding kan weggooien omdat je niet voorzichtig te werk bent gegaan. Het is belangrijk niet hard te trekken aan de rits. De schuiver (hiermee sluit of open je de rits) kan namelijk afbreken en dit willen we voorkomen.

Tip #2: Haal vooraf de juiste tools in huis om de rits te repareren. Een tangetje en een smeermiddel als potlood/lip balm om de rits te smeren is vaak voldoende. Een rits repareerset is vaak niet nodig.

Tip #3: Pas op met het gebruiken van een potlood op lichtgekleurde ritsen. Ook met oliën is het belangrijk om deze voorzichtig te gebruiken. Oliën en het grafiet van een potlood kunnen namelijk vlekken geven wanneer je de rits soepel wilt maken.

kapotte rits repareren

Rits smeren

Met de tips voor het repareren van de rits in ons achterhoofd kunnen we aan de slag. Het smeren van de stroeve ritssluiting is belangrijk wanneer de rits open splijt en lastig/niet te bewegen is.

Benodigdheden: Een smeermiddel (Zeep, lip balm, potlood, vaseline, etc)

Stap 1: Breng het smeermiddel aan op de tanden waar de rits vast komt te zitten. Wanneer je een potlood gebruikt, kras dan over de tanden heen. Doe dit meerdere keren op de rits soepel te maken.

Stap 2: Schuif de schuiver over de gesmeerde ritssluiting heen. Doe dit niet te hard. Schuif de schuiver voorzichtig heen en weer over de tanden tot deze weer werken of juist vast komen te zitten. Probeer stap 1 opnieuw wanneer dit laatste het geval is. Hierna zal de rits gesmeerd zijn en weer sluiten of openen.

Het kan ook zijn dat er een stofje of draadje vastzit in de tanden of de rits zelf. Hierdoor blijft de schuiver vasthangen of splijt de rits open. Verwijder het stofje om de rits te herstellen.

rits smeren

Kapotte rits repareren

Wanneer de rits na het smeren nog steeds slecht functioneert of wanneer de rits van onder open gaat, kan dit te maken hebben met het feit dat de rits verouderd is. Hierdoor komt de schuiver losser te zitten en zullen problemen met de rits en tanden ontstaan. Maar hoe maak je een verouderde rits?

Klem de schuiver aan de zijkanten stevig vast met een tang. Dit zet de schuiver weer strak op de rits. Dit is vaak niet mogelijk bij een plastic schuiver. Gebruik daarom alleen een tang bij metalen of ijzeren ritsen.

Ook een afgebroken schuiver lipje komt veel voor. Bij kleine ritsen is het dan moeilijk om de schuiver heen en weer te ritsen. Een simpele oplossing hiervoor is het gebruik van bijvoorbeeld een ring of veiligheidsspeld.

Het is verder mogelijk dat een tandje verbogen zit en de rits dus niet sluit. De kapotte rits repareren kan makkelijk door de tandjes met een tang recht te zetten. Wil je de schuiver vervangen of is de rits eraf gelopen? Volg dan dit stappenplan:

Benodigdheden: Tang, nieuwe schuiver

Stap 1: Knip de schuiver met een tangetje. Doe dit tussen het bovenste en onderste gedeelte.

Stap 2: Buig het onderste blok van de rits (dit heet de deelbaarheidsbox) en zet de nieuwe schuiver er op.

Wanneer deze methode niet helpt of als je er niet uit komt, gebruik dan onderstaande video en vind een passende oplossing. Let op, deze video is wel in het Engels.

Rits gaat steeds open? De oplossing!

Een rits die steeds open gaat is erg genant, vooral wanneer dit de rits van je broek is. Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor. Door gebruik te maken van een sleutelhanger kun je een tijdelijke oplossing bieden voor de opengaande rits.

Stap 1: Maak de sleutelhanger vast aan de ritstrekker.

Stap 2: schuif de rits omhoog en doe de sleutelhanger om de knoop van je broek.

Stap 3: Maak de knoop dicht zodat de sleutelhanger verstopt zit. De knoop houdt de rits omhoog en zal dus niet meer afzakken.

rits sluit niet

Veelgestelde vragen

Waarom zakt mijn rits steeds af?

Een afzakkende rits komt veel voor bij broeken. De reden hiervoor is vaak een te kleine broek. De druk neemt toe op de rits en deze zal afzakken. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor. Deze vind je hier.

Waarom ritst mijn rits niet meer?

Het kan weleens voorkomen dat de schuiver van de rits niet meer dichtritst. Dit komt vaak door een tand van de rits die verbogen zit. Ook een verouderde rits kan ervoor zorgen dat de tanden niet aansluiten op elkaar. Gelukkig hoef je geen 20 euro aan een ritsset uit te geven. De oplossing voor dit probleem vind je namelijk hier.

Hoe smeer ik een stroeve rits?

Een stroeve rits smeren is zo gedaan. Dit doen we aan de hand van een smeermiddel. Dit smeermiddel kan van alles zijn. Hoe je de rits smeert leg ik hier uit.

20871 Responses