Commerciële reclame op je auto rijden: effectief of niet?

Wie regelmatig op de autoweg rijdt, zal ongetwijfeld een auto met reclame tegenkomen. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren rijden steeds vaker met auto reclame. Waarom? Een bestickerde auto wordt vaak gezien als rijdend visitekaartje en je kunt er veel geld mee verdienen. Maar klopt deze bewering? Is auto reclame marketingtechnisch gunstig en is het mogelijk om met autoreclame geld te verdienen? 

Kan je geld verdienen door een auto te beletteren?

Raar maar waar, het is mogelijk om met reclame van een commercieel bedrijf rond te rijden. Deze vorm van adverteren wordt ook wel reclame rijden genoemd. In ruil voor deze reclame kan je geld verdienen. Een win-win situatie voor zowel het bedrijf als de particulier. 

Ook is het mogelijk om private te leasen en tegelijkertijd met de reclame van een bedrijf rond te rijden. Deze reclame kan van het leasebedrijf zelf zijn, maar ook van een ander bedrijf. Reclame rijden scheelt kosten, aangezien je korting krijgt van het private leasebedrijf, omdat je met reclame rijdt. Deze korting kan oplopen tot wel € 50,- Met deze reclame op je auto verdien je toch wat bij, zonder dat je een auto hoeft te kopen. 

Reclame rijden nederland ervaringen

Hoe kan je geld verdienen met reclame rijden? 

Veel bedrijven zetten een advertentie neer met een oproep. Velen hebben interesse in deze bijverdienste en melden zich als reclame rijder aan. In de aanvraag geef je aan wat voor auto je rijdt, in welke regio je woont en hoeveel kilometer je rijdt. Daarnaast kan je bij sommige bedrijven aangeven waar ze de reclame mogen plaatsen. 

Wanneer je als bestuurder interessant bent, wordt je gecontacteerd. Echter moet je wel aan enkele eisen voldoen: je moet een nette rijstijl hebben, beschikken over een rijbewijs en een representatieve auto hebben. Als beide partijen akkoord zijn dan wordt je auto voorzien van reclame stickers. Het kan gebeuren dat je een bepaald soort reclame niet wilt rijden. Het is mogelijk om dit te weigeren. 

Hoeveel geld kan je verdienen met reclame op je auto rijden?

Hoeveel je kunt verdienen met reclame op je auto is afhankelijk van hoeveel kilometers je rijdt, hoeveel reclame stickers er op je auto zitten en waar deze belettering op de auto zit. De vergoedingen liggen gemiddeld tussen de € 30 en € 250 euro per maand. Het is dus niet zo dat je rond kunt komen van de reclame stickers op je auto. 

Daarnaast moet je jouw vergoeding van de reclame op de auto opgeven bij de belasting. Het is mogelijk dat je een gedeelte af moet dragen. Bij sommige bedrijven moet je ook betalen voor de huur van de stickers of de magneet reclame op de auto. Hierdoor zal de prijs voor reclame op je auto mogelijk dalen. 

Reclame op auto prijs

Waar komt de reclame op de auto?

Het is mogelijk om de reclame op verschillende plekken op de auto te plaatsen. De plek die het meeste voorkomt is op de achterruit. Hier is de boodschap het beste zichtbaar. Een andere positie is het zijportier. Op deze plek worden vaak stickers of magneet reclame op de auto geplakt. Vaak staat de bedrijfsnaam en contactgegevens op deze zijde van de auto. 

Is met reclame op je auto rijden betrouwbaar?

Veel bekende aanbieders zijn gestopt met autoreclame. De reden is onbekend, maar mogelijk heeft de afnemende vraag naar ‘loonrijden’ hier mee te maken. De websites cashcar.nl en loonrijden.nl zijn actief. Voordat je een overeenkomst met iemand aangaat, is het belangrijk om te controleren of degene betrouwbaar is. Op sommige websites moet je inschrijfgeld betalen, voordat je geld kunt verdienen met reclame op je auto. 

Het hoeft niet altijd te betekenen dat een bedrijf niet betrouwbaar is. Wel is het belangrijk om, voordat je een overeenkomst aangaat, te checken of alles klopt. Er zijn genoeg websites en forums waar topics staan over reclame rijden in Nederland en waar verschillende ervaringen worden gedeeld.

Reclame auto kopen

Wat is het effect van reclame op je auto?

Dagelijks rijden er miljoenen auto’s over de weg. Reclame kan zorgen voor meer naamsbekendheid, en kan in sommige gevallen ook aanzetten tot actie. Echter is dit heel afhankelijk van de branche en de dienst van een bedrijf. Voor een product met een brede doelgroep kan het mogelijk meer websitebezoeken en/of aanvragen opleveren. Het is geen garantie dat reclame op je auto effect oplevert. 

Daarnaast zijn er nog meer voordelen aan het rijden van reclame. Naast naamsbekendheid, is het geschikt voor tijdelijke promoties, je kunt op deze manier je benzine terugverdienen en je reclame komt door de mobiliteit onder de aandacht bij een grote doelgroep. 

Naast een positief effect kan autoreclame ook een negatief effect hebben. Het kan de kans op een auto-inbraak vergroten en je auto wordt niet knapper van auto reclame stickers. Ook wanneer je de verkeersregels niet in acht neemt, weet men je snel te vinden. 

Waar letten bedrijven op als ze je auto bestickeren?

Er zijn twee vormen om je auto te laten bestickeren. Wanneer je de auto wilt beletteren is er sprake van autowrapping. Hierbij is een deel van je auto belettert met reclame. Wanneer je je hele auto in wilt pakken is er sprake voor carwrapping. 

Welke optie er ook wordt gekozen, er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden, wanneer je jouw auto wilt laten bestickeren, zoals:

  • Zorg dat je boodschap kort en bondig is. In een oogopslag moet de reclame op de auto duidelijk zijn.
  • Beperk de informatie tot de bedrijfsnaam, website, contactgegevens en een mogelijke slogan. Teveel informatie kan afleiden van de boodschap. 
  • Zorg voor goede leesbaarheid. Gebruik grote letters.
  • Houdt je aan de regels. Zorg ervoor dat de reclame de ander niet hindert. De reclame mag het zicht van de bestuurder, maar ook van de andere weggebruiker niet belemmeren.
  • Kijk of de auto bestickering past bij het type auto. Kijk of het product of de dienst past bij de auto en of de autokleur passend is bij de autoreclame. 
  • Schakel een vormgever in. Doordat je auto een rijdend visitekaartje is, is het belangrijk dat het er visueel aantrekkelijk uitziet.