Platdakconstructie zelf maken? Check dit stappenplan!

Platte daken hebben een enorm stijlvol uiterlijk. Daarnaast bieden ze andere voordelen, zoals de ongevoeligheid voor wind en de gemakkelijke plaatsing van zonnepanelen op het platte oppervlakte. Het kan dan ook aantrekkelijk zijn om zelf een plat dak te maken.

‘’Maar hoe maak ik een platdakconstructie?’’, hoor ik je al denken. Over het deze bezigheid bestaat namelijk best wat onduidelijkheid.

Aan die onduidelijkheid moet deze blog een einde maken. Hier vind je een doe-het-zelf uitleg over het maken van het plat dak, zodat jij straks ook precies weet hoe je werkt aan de dakconstructie van een plat dak.

hoe maak ik een plat dak constructie

Wat is een plat dak?

Voordat we beginnen met de doe-het-zelf uitleg voor een plat dak, is het verstandig om de basis door te nemen. Wat verstaan we precies onder een plat dak?

Een plat dak is eigenlijk wat je zou verwachten: een horizontaal dak waarin slechts een hele kleine hellingshoek is opgenomen. Deze hoek, die maximaal 15 graden is, heeft als functie om het regenwater van het dak af te laten lopen. Op een volledig vlak liggend plat dak kan het zware regenwater namelijk blijven liggen en tot lekkage leiden.

platdakconstructie

Waarom een plat dak maken?

Een plat dak staat natuurlijk wel leuk, maar waarom zou je er één maken? Dat kan meerdere redenen hebben.

Allereerst is het een eitje om zonnepanelen of een zonneboiler op een plat dak aan te brengen. En alhoewel de platheid niet helemaal ideaal is, vangen ze nog vrij veel zon. Zo kun je met een plat dak gemakkelijk besparen op je energierekening!

En als je een plat dak wilt maken, hoeft het niet je eerste keer te zijn. Veel mensen beschikken al over een plat dak, bijvoorbeeld op de schuur. In de loop der jaren kan het door veroudering echter lonen om het schuurdak weer eens te maken. Ook dan moet je weten hoe je een plat dak kunt maken op de schuur.

Soms worden mensen gedwongen om voor een plat dak te kiezen, bijvoorbeeld als de buren bezwaar hebben tegen een normaal (en hoger) dak. Door te kiezen voor een plat dak, gaat er een hoop minder licht verloren.

Maar een plat dak biedt ook mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een dakterras of een extra kamer.

Daarnaast vangt een plat dak nauwelijks wind en is het zeer gemakkelijk te plaatsen. En uiteindelijk vinden veel mensen een plat dak gewoon stijlvol en strak staan. Genoeg redenen om zelf een plat dak te maken, dus!

plat dak maken doe het zelf

Verschil warm plat dak en koud plat dak

Als je voordat je deze blog bekeek al wat onderzoek hebt gedaan naar het zelf maken van een plat dak, bestaat de kans dat je de termen ‘koud dak’ en ‘warm dak’ al eens bent tegengekomen.

Het verschil tussen de twee heeft te maken met de plaats waar de isolatie wordt aangebracht. Bij een warm dak wordt de isolatie aan de buitenkant van de dragende constructie geplaatst. De isolatie wordt juist onder het dakbeschot aangebracht bij een koud dak.

Vroeger werd er nog regelmatig een koude dakconstructie gebruikt. Hierbij maak je namelijk efficiënt gebruik van de beperkte ruimte. Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van warme daken, indien dat mogelijk is. Een koud dak laat op winterse dagen namelijk gemakkelijk kou door en is daarom niet optimaal.

In deze blog zullen we het hebben over een warme platdakconstructie.

warm dak koud dak verschil

Plat dak maken: doe-het-zelf uitleg

Spookt de vraag ‘’Hoe maak ik een platdakconstructie’’ nog steeds door je hoofd? Dan ben je bij dit kopje op het juiste adres.

Maar voordat we beginnen met een uitleg over de dakconstructie van een plat dak, is het belangrijk dat we één ding duidelijk hebben: de opbouw van een plat dak. Let op: we hebben het hier over een warm dak.

Opbouw dakconstructie plat dak

Een warm plat dak bestaat in principe van laag naar hoog uit de volgende lagen (zie onderstaande afbeelding):

  1. Het plafond van het gebouw, bijvoorbeeld van gipsplaten.
  2. De balklaag van het platte dak.
  3. Een houten laag (vaak van multiplex). Deze zorgt ervoor dat het mogelijk is om op het platte dak te lopen.
  4. Een dampscherm. Hierdoor komt er geen vocht naar binnen.
  5. De isolatielaag. Deze zorgt ervoor dat de warmte in het gebouw blijft.
  6. Een waterbestendige laag.
balklaag plat dak

Deze opbouw komt het vaakst voor. Bij het maken van de dakconstructie, volgen we de volgende stappen op.

Stap 1: Aanbrengen balklaag plat dak

Je begint bij het aanbrengen van de balklaag van het platte dak. Hiervoor bevestig je de balken die het dak moeten dragen om de 45 centimeter tegen de draagmuur of draagmuren. Dit doe je op zo’n 15 centimeter afstand onder de bovenrand van de muur.

Het is voor de afvoering van het regenwater en dergelijke belangrijk dat de balken met een kleine helling geplaatst worden. Ongeveer 1-2 centimeter wordt aanbevolen.

Stap 2: Breng het plafond aan

Onder de balklaag moet een plafond van platen komen. Hiervoor kun je verschillende soorten platen gebruiken, zoals gipsplaten of houten platen. Je nagelt deze platen vast aan de onderkant van de balklaag.

Stap 3: Maak het dak beloopbaar

Om op het dak te kunnen lopen, moeten op de bovenkant van de balklaag ook platen worden genageld. Hiervoor kun je bijvoorbeeld multiplex gebruiken, maar de bovenstaande platen kunnen ook werken.

Houd bij het aanbrengen van deze laag rekening met de gleuven voor de afvoerpijpen. Deze komen aan de laagste kant van het dak.

Stap 4: Breng het dampscherm aan

De volgende stap is het aanbrengen van het dampscherm. Dit is een dampremmende folie die als functie heeft om het houten deel van de dakconstructie te beschermen tegen rot en schimmels.

Nagel het dampscherm vast en zorg ervoor dat het dampscherm met ruime overlapping wordt aangebracht, zodat deze voldoende dekt.

Stap 5: Breng de isolatie aan

De isolatie dient aangebracht te worden op het dampscherm. Als je uiteindelijk goed op het dak wilt kunnen lopen, is het van belang dat het isolatiemateriaal sterk genoeg is.

Om de waterbestendige laag beter aan te kunnen brengen, plaats je langs de opstaande randen van het dak schuine profielen.

Stap 6: Breng de afvoer aan

Je nieuwe platte dak moet natuurlijk ook een afvoer hebben! Hiervoor breng je de afvoerstukken aan en sluit je deze aan op een dakgoot of regenpijp.

Er zijn speciale afvoerstukken beschikbaar voor platte daken.

Stap 7: Maak het dak waterdicht

Je laatste stap is om het platte dak waterdicht te maken. Hiervoor wordt vaak EPDM, PVC of bitumen gebruikt. Hiervan is EPDM de meest populaire en volgens sommigen ook de meest duurzame optie.

Wanneer je één van deze materialen hebt aangebracht, ben je klaar. Gefeliciteerd, het is je gelukt om een plat dak te maken! Eventueel kun je nu nog iets ter bescherming of versiering van je dak aanbrengen, zoals grind of tegels.

zelf plat dak maken

58 Responses

Comments are closed.