Piepschuim lijmen? Gaan pur en piepschuim samen?

Bij het isoleren van vloeren worden veelal piepschuim platen of EPS gebruikt. Als je weet hoe je piepschuim moet lijmen, is het mogelijk om een sterke constructie neer te zetten. Maar is het ook mogelijk om piepschuim platen te lijmen met pur? De grote hamvraag, gaan pur en piepschuim samen?

Pur en piepschuim

Pur vloerisolatie gaat hand in hand samen met een bodemafdekking. Pur heeft namelijk een isolerende werking. Het zelf lijmen van piepschuim met pur is dus mogelijk, maar kan de nodige risico’s met zich meebrengen. Als de lijm niet goed is aangebracht, is het mogelijk dat de isolatie met pur niet goed ventileert. Ook als de pur beschadigd is kan dit nadelige gevolgen hebben. Het gevolg: condens op je vloer. Pur absorbeert geen vocht, maar transporteert. 

Zodra er vocht ophoopt en de pur nat wordt heeft het geen isolerende werking meer. Al het vocht hoopt zich als het ware op in alle tunneltjes, holle gaten en/of stukken beton en zuigt zich een weg naar boven. Ook kan het stucwerk los gaan laten, omdat het niet meer goed aanhecht. Er is geen binding meer, omdat er sprake is van te veel vocht. Op deze manier wordt je vloer alleen maar kouder. Dit is vaak niet de bedoeling. Grote oppervlakte piepschuim lijmen met pur is ook geen milieu- en energiebesparende oplossing voor het isoleren van je vloer. En het kost op het langere termijn alleen maar meer geld. 

Kortom, pur is geschikt als isolatiemiddel. Echter kan een pur schuim isolatie ook vochtproblemen opleveren. Een pur schuim isolatie kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor je vloer. Heb je last van condensvorming? Ga eerst na of dit door de pur op piepschuim komt of dat het een andere oorzaak heeft. Wil je de vloer wel koud houden en kan je zelf goed monitoren wat het effect is van pur, dan houden we je zeker niet tegen.

Kleine oppervlakte piepschuim lijmen kan zeker geen kwaad, grotere oppervlaktes daarentegen wel. Het is daarom verstandig om te weten wat de consequenties zijn. Denk heel goed na als je gaat lijmen met piepschuim. Weet je niet of het verstandig is om met pur te lijmen? Begin hier dan niet aan! 

Pur schuim isolatie zelf doen

Nadelen van pur

Pur brengt verschillende nadelen met zich mee, zoals:

  • Chemische reactie: Pur bestaat uit twee componenten. Bij het mengen ontstaat er een chemische reactie. Pur is ook niet 100% afbreekbaar en dus zeer milieu-onvriendelijk. 
  • Giftig: De stoffen die vrijkomen bij het mengen van de twee componenten zijn giftig. Bij een pur isolatie dragen monteurs meestal beschermende kleding. Niet alleen bij de isolatie van pur schuim komen er stoffen vrij, maar mogelijk ook daarna. 
  • Transporteert vocht: In tegenstelling tot andere materialen kan pur veel vocht transporteren. Al het vocht kan zorgen voor veel schade. 
  • Ventilatieprobleem: Doordat pur uitzet kan het een ruimte helemaal afsluiten. Hierdoor kan een ruimte niet ventileren en hoopt het vocht zich op. Dit kan lichamelijke klachten met zich mee brengen. Ook kan het schimmel of ongedierte veroorzaken. 
  • Montage is niet meer mogelijk: Het kan gebeuren dat de kruipruimte helemaal vol is gespoten met pur. Is je leiding kapot? Dan is het voor een reparateur heel moeilijk om bij de leidingen te komen. 

Voordelen om piepschuim te lijmen

Het lijmen van piepschuim is zeker een mogelijkheid. Het is juist in tegenstelling tot andere materialen zoals schroeven, spijkers of ankers een hele duurzame oplossing. Mits je dit op de juiste manier doet. Daarnaast zijn er nog meer voordelen, zoals:

  • Er ontstaat geen rommel
  • Het is een geruisloze manier van werken
  • Er ontstaan geen koudebruggen
  • Er ontstaan geen roestplekken 

Piepschuim lijm

Er zijn genoeg redenen om een andere methode te gebruiken in tegenstelling tot piepschuim lijmen met pur. Gebruik bijvoorbeeld polymeerkit. Dit heeft een grotere aanvangshechting en is in tegenstelling tot pur niet gevaarlijk. 

Een andere variant lijm voor op piepschuim is isolatielijm. Isolatielijm is zeer geschikt voor piepschuim en toepasbaar op diverse ondergronden zoals beton, hout, metaal of metselwerk. Het voordeel is dat het een relatief snelle manier is om je pur schuim isolatie zelf te doen. Dit omdat de lijm snel uithardt en je redelijk snel weer op het oppervlakte kan lopen. 

Daarnaast is het ook mogelijk om piepschuim te lijmen met siliconenkit. Siliconenkit is een geschikte manier om piepschuim te lijmen , doordat de lijm niet wegsmelt. Ook is dit een betere optie in tegenstelling tot piepschuim lijmen met montagekit. Alhoewel het met sommige varianten mogelijk is om piepschuim te lijmen met montagekit. Weet je niet zeker of de montagekit geschikt is? Kijk dan op de verpakking.

Isolatie piepschuim

EPS versus pur isolatie

EPS is kunststof en wordt ook wel aangeduid als piepschuim, tempex of PS-hardschuim. Het voordeel van een EPS isolatieplaat is dat ze licht zijn. Hierdoor zijn ze makkelijk te verwerken en houden ze ook nog eens vocht en schimmel tegen. Daarnaast is het materiaal duurzaam, aangezien het volledig recyclebaar is. Dit soort isolatiemateriaal wordt zoal gebruikt bij daken, maar ook voor het isoleren van muren en vloeren. 

Pur is een veelzijdige kunststof en wordt geproduceerd door een vermenging van twee verschillende harsen. Zo is het mogelijk om er gaten en kieren mee te dichten, maar het is ook geschikt voor isolatie van muren, vloeren en daken. Het materiaal is zowel verkrijgbaar in platen als in een spuitbus.

Wil je weten welke isolatie bij jouw woning past? Schakel een professional in! Ze kunnen aangeven welke lijm je kunt gebruiken voor piepschuim, zodat alles goed geïsoleerd is. 

56 Responses

Comments are closed.