Permanent krullen voor beginners

Heb je steil haar, maar wil je graag krullen? Het permanenten van je haar kan dé oplossing zijn! De permanent krullen zijn anno 2020 terug van weggeweest. Er zijn verschillende soorten permanent krullen in 2020. Grove krullen maken steeds vaker plaats voor strakke permanent krullen. Kan ik zelf mijn haar permanent krullen en hoe lang blijft dit dan zitten? Lees in dit artikel alles over hoe jij jouw haar permanent moet krullen. 

woman in white pants

Hoe kan je je haar permanent krullen?

Het zelf permanenten van jouw haar kan zeker. Maar wat gebeurd er überhaupt bij het permanenten van jouw haar? Hieronder vind je wat er gaat gebeuren. Bij strakke krullen worden dunnere rollers gebruikt. Deze permanentvloeistof bevat zout. Hierdoor komen de haarschubben open te staan en worden de zwavelverbindingen in het haar verbroken. De haarstructuur wordt verwijderd en je haar zal veranderen. 

Als de permanentvloeistof is ingetrokken wordt die uitgespoeld. Dit gebeurt, terwijl de rollers nog in het haar zitten. Daarna wordt er een andere vloeistof in het haar aangebracht. Deze vloeistof, bestaande uit waterstofperoxide, zorgt ervoor dat de permanent grove krullen blijven zitten. 

Je eigen haar permanenten

Het is mogelijk om zelf een permanent te zetten. Een permanent om het haar te krullen is prijstechnisch goedkoper. De werkwijze is vergelijkbaar met het verven van je haar. Wanneer je bij lang haar je haar permanent gaat krullen, is het verstandig om dit niet alleen te doen. De rollers, op de juiste manier, in je haar krullen is namelijk erg belangrijk. 

Stap 1: Koop een permanent en rollers. Koop rollers waarvan je denkt dat de maat bij je haar past. Wil je een permanent zetten in lang haar en wil je grove krullen? Gebruik dan dikke rollers. Wil je kleine, strakke krullen? Gebruik dan dunne rollers. 

Stap 2: Lees de gebruikswijziging grondig door. Kijk vooral hoe lang je het moet laten zitten voor het beste resultaat. 

Stap 3: Borstel je haar goed door.

Stap 4: Was je haar met de conditioner die in de set zit. Wacht na het wassen met permanenten. Conditioner en permanent gaan niet goed samen. De vloeistof kan door de conditioner namelijk niet goed doordringen in het haar.

Stap 5: Pak handschoenen. De vloeistof is namelijk slecht voor je handen. 

Stap 6: Bescherm je huid met vaseline. Smeer je hals, nek, gezicht in. De haarlijn en oren zijn hierbij van groot belang.

Stap 7: Bedek je schouders met een handdoek, zodat er geen vlekken in je kleding komt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Doe dan ook oude kleding aan.

woman's face on focus photo

Stap 8: Maak een verdeling (4 gelijke delen) in het haar. Gebruik plastic haarspelden om je haar te verdelen. 

Stap 9: Doe de rollers in je haar. Begin onderaan en werk naar boven. Wikkel een vloeitje om de haarpunten. 

Stap 10: Doe de permanentvloeistof in je haar. Het gedeelte bij de hoofdhuid moet het langste inwerken. Begin daarmee.

Stap 11: Spoel de permanentvloeistof uit je haar als het is ingetrokken zoals staat op de gebruiksaanwijzing staat.

Stap 12: Doe vervolgens de neutraliserende vloeistof in je haar.

Stap 13: Maak je haar heel voorzichtig droog. Borstel je haar ook nog niet uit, want dan zullen de krullen uitzakken. Na 24 uur is de permanent pas werkend.

Blijven mijn permanente krullen lang zitten?

Het kan liggen aan verschillende dingen hoe lang jou permanente krullen blijven zitten. Over het algemeen is dit tussen de 3 en 6 maanden. Des te strakker de krul is gezet, des te langer deze blijft zitten. Ook is de duur afhankelijk van de conditie en lengte van het haar. Echter zullen de permanent krullen na verloop van tijd steeds meer uitzakken.

Wat moet je wel en niet doen bij het nemen van een permanent?

Voordat u dikke krullen krijgt voor lang of kort haar, is het verstandig om eerst het haar te knippen. Perm is een chemische reactie. Daarom is gezond haar erg belangrijk, vooral kan het de resultaten van krullen bepalen. 

  • Gaat je je haar knippen na het permanent krullen van kort of lang haar? Doet u dit? Zorg ervoor dat wanneer je je haar knipt, het haar er korter uitziet door krullen
  • Permanent niet vaker dan één keer per jaar. Permanent is chemisch en daarom schadelijk voor haar. 
  • Wil je tegelijkertijd permanente krullen en kleur behouden? Laat het haar eerst krullen en kleur het dan. 
  • Was je haar pas 48 uur later. Doe je dit niet, dan is de permanent niets. Gebruik het in combinatie met een milde shampoo en conditioner. 
  • Het is niet verstandig om je eigen stijl permanent vast te leggen en het zelf te doen. De warmte die gebruikt wordt in combinatie met permanenten is slecht voor je haar. 
  • Gebruik verzorgingsproducten voor krullend haar in plaats van steil haar. Deze producten hebben een voedende werking en beschermen het haar tegen vocht en pluisjes. Kam, borstel of föhn uw haar niet te veel. 
clear glass bottles on brown wooden table

Wat kost het om jouw haar permanent te krullen?

Zelf een permanent zetten kost tussen de 5 en 20 euro. Professional laat zetten is de prijs voor het permanent krullen tussen de 40 en 100 euro. De permanent krullen kosten zijn afhankelijk van je haartype, haarlengte, de kapsalon en of je een grove krullen permanent of een strakke krullen permanent wilt. 

Een professional is in tegenstelling tot zelf een permanent zetten vele malen duurder. Dit komt doordat de kans dat het goed gaat veel groter is. Ze hebben er verstand van en doen het vaker. Doordat de structuur van je haar verandert, is het belangrijk dat dit goed wordt uitgevoerd. Zo ben je verzekert van mooie permanent krullen voor zowel kort als lang haar!

Vind je het te duur om het te laten doen? Dan kan je ook zelf je haar permanenten. Wanneer je deze permanent krullen zelf wilt doen, is het belangrijk om je aan de inwerktijd te houden. Doe je dit niet? Dan kan je haar flink beschadigen. 

Wat als mijn permanent niet mooi is?

Het kan gebeuren dat je permanent niet naar je zin is. Je kunt wachten totdat de krul steeds verder uitzakt. Ook kan je plantaardige olie, zoals kokosolie in je haar smeren. Spoel dit, na ongeveer 10 minuten, uit met lauw water. Breng daarna een conditioner aan en laat dit inwerken. Op deze manier is het mogelijk om de krullen losser te krijgen. 

woman holding pen and writing on paper

Tast permanenten je haar aan?

Doordat de haarstructuur door de chemicaliën verandert, is het permanenten een flinke aanslag op je haar. Echter zijn er voor het permanent krullen verschillende productsoorten verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er mildere en/of ammonia vrije vloeistoffen die minder schadelijk zijn voor je haar. Wanneer je fijn haar hebt, zal er een milder product worden toegepast dan wanneer je dik haar hebt. Wel blijft het permanenten van je haar slechter in tegenstelling tot geen permanent.

Is het permanent krullen alleen geschikt voor lang haar?

Naast lang haar is permanent krullen ook geschikt voor kort haar. De enige vereiste is dat je haar lang genoeg moet zijn voor de rollers. Wanneer je lang haar permanent gaat krullen zal je haar wel minder gaan krullen in tegenstelling tot het permanent krullen van kort haar. Heb je kort tot halflang haar? Dan zal je haar mogelijk meer opkrullen en de krul langer meegaan. 

Dit zijn de trends op het gebied van permanent krullen  

Het permanenten van jouw haar is tegenwoordig heel normaal en steeds meer mensen doen het. Permanenten is al een eeuwenoud begrip. SInds 2021 neemt het permanent haar krullen steeds meer toe. Er zijn namelijk verschillende soorten permanent krullen. Trends volgens elkaar hierin op. Een van de trends die op het gebied van permanent krullen al vanaf 2018-2019 zichtbaar was, is het beachwave kapsel. Deze permanent, gekenmerkt door grove krullen kunnen zowel voor kort als voor lang haar. De krullen zijn grof en groot. Dit geeft een veel natuurlijker effect in tegenstelling tot het permanenten van je haar van jaren geleden. 

woman with brown curly hair
Wat zijn de trends van het moment?

Klik hier voor de trends van nu.

Kan je je eigen haar permanent krullen?

Ja dit kan zeker! Kijk hier hoe.

Hoe permanent je je eigen haar?

Klik hier voor het volledige stappenplan.

Wat kost het om je haar te permanenten?

Dit verschilt of je het zelf doet of het laat doen. Klik hier voor meer uitleg.

Tast permanenten je haar aan?

Ja dit tast je haar aan. Klik hier voor meer informatie.