Middenvoetsbeentje is gebroken of gekneusd? Vind hier de symptomen

Wanneer er een zwaar voorwerp op je voet valt of je tijdens enorm pijn bij je middenvoetsbeentje krijgt, kan het zijn dat je middenvoetsbeentje is gebroken of gekneusd. De voet zwelt op, wordt blauw en doet pijn. Soms kun je er na een pauze op lopen, maar zwelt het vervolgens weer op. Weten wat je moet doen en weten of je voet gebroken of gekneusd is? Ik leg het je uit in dit artikel. 

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

Er zijn veel redenen voor een gebroken of gekneusde middenvoetsbeentje. Als het valt, verdraaid of overbelast raakt, kan de pijn plotseling toenemen. Breuken of kneuzingen ontstaan dan wanneer er druk ontstaat op het bot.

Verschillende oorzaken kunnen zijn:

  • Opzwellen van de voet door botbreuk van de voet;
  • kneuzingen door botbreuken;
  • Pijn aan de buitenkant van de middenvoet;
  • Pijn bij het rusten, bewegen en belasten van de voeten;
  • (Sommige gevallen) Afwijkingen in de voeten en / of tenen;
  • Langdurige pijn

Symptomen gekneusd middenvoetsbeentje

Bij een gekneusde middenvoetsbeentje  en gaat de pijn vanzelf over. De symptomen zijn in mindere mate aanwezig in tegenstelling tot een middenvoetsbeentje wat gebroken is. Bij een middenvoetsbeentje wat gekneusd is, kunnen de symptomen echter wel weken tot maanden aanhouden. 

Het verschil tussen gebroken botten of kneuzingen

Wanneer een bot breekt, zijn de symptomen enigszins vergelijkbaar. Hierdoor vragen mensen zich vaak af of er een kneuzing of een breuk is. Na botletsel zullen de symptomen precies hetzelfde zijn. Het klachtenniveau neemt echter af en de pijn verdwijnt na verloop van tijd.

De behandeling

In de meeste gevallen is rust het beste. Als het begint te zwellen, kun je het het beste eerst koelen. Dit vermindert de pijn en de zwelling. Wanneer het bot gebroken is, is het in de meeste gevallen niet nodig om het in te gipsen. Dit komt doordat de andere beentjes van de voet de botten recht houden. Wanneer een breuk moet genezen, kunnen stevige schoenen, de voet intapen of speciale (podologische) voetzolen helpen. Het ondersteunt de voet en mobiliseert gebroken botten.

Na ongeveer zes weken zal de breuk genezen. In sommige gevallen, Wanneer het bot niet vanzelf geneest, moet het ongeveer na 6 weken gegipst worden.

Middenvoetsbeentje gebroken test

Om erachter te komen of het bot is gebroken of gekneusd, kan een testje worden gedaan. Je kunt dit doen door het uiteinde van uw voet vast te houden. Wanneer het pijn doet wanneer je op een teen drukt, is je middenvoetsbeentje hoogstwaarschijnlijk gebroken. Houd er echter rekening mee dat deze test niet 100% betrouwbaar is. Weet je het niet zeker? Raadpleeg dan een arts.

Wat zijn de symptomen van een gebroken middenvoetsbeentje?

Wat de symptomen zijn kun je vinden door hier te klikken.

Wat zijn de symptomen van een gekneusd middenvoetsbeentje?

Wat de symptomen zijn kun je vinden door hier te klikken.

Hoe merk je verschil tussen een gebroken en een gekneusd middenvoetsbeentje?

Hoe je het verschil merkt, kun je hier vinden.

Hoe kan ik zelf testen of ik een gebroken middenvoetsbeentje heb?

Hoe je daarachter komt kun je te weten komen door hier te klikken.

Wat is de behandeling van een gebroken middenvoetsbeentje?

Hoe een gebroken middenvoetsbeentje behandeld kan worden kun je hier vinden.