Loopt je Hond ineens mank?

Wat is de oorzaak van mank lopen bij honden

Loopt je hond ineens mank? Je ziet het meteen als je hond kreupel is of een pijnlijke poot probeert te ontlasten. De hond kan daarbij ook chagrijnig zijn, grommen of niet meer naar buiten willen voor een wandeling. Lusteloosheid en niet willen eten komt ook voor. Soms jankt je huisdier bij bepaalde bewegingen. Allemaal zaken die de alarmbellen af laten gaan: je hond heeft pijn.

Er zijn veel verschillende oorzaken te noemen waardoor de hond ineens mank of kreupel loopt. Het kan zeer plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Ook kan het geleidelijk ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ouderdom, slijtage en overgewicht.

Wat kan je zelf doen

Loopt je hond ineens mank, dan heeft hij pijn en moet geholpen worden. Om de ernst en oorzaak van de klacht te achterhalen is het verstandig de hond door de dierenarts te laten onderzoeken. Je kan zelf kijken via internet wat er zou kunnen zijn, maar een deskundig ook er naar laten kijken is beter.

Je hond loopt kreupel wat kan je doen

Kreupelheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Daardoor zijn er ook heel veel verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo kan mankheid te maken hebben met de nek, de rug of de poten, maar het kan ook om een ingegroeide nagel of om een splinter gaan.

Heb je een pup die ineens mank loopt? Bij puppy’s kan dit te maken hebben met een ontwikkelingsstoornis, groeipijnen, te ruw spelen of verkeerde voeding.

Wat is het behandelplan

Afhankelijk van de vastgestelde diagnose, stelt de dierenarts een behandelmethode voor uw hond op.

Bij ernstige aandoeningen kan een operatie nodig zijn. Veel voorkomend is een knieoperatie bij kruisbandletsel, een operatie vanwege een botbreuk of een kijkoperatie in het gewricht.

Welke behandelmethode voor je hond het meest geschikt is, is afhankelijk van de gestelde diagnose. Plan hiervoor een consult bij jouw dierenarts.

Mank lopen door kreupele voorpoot

Heeft je hond een kreupele voorpoot en loopt hij mank? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kunt je denken aan artrose die plaats kan vinden in de tenen. Maar mankheid aan de voorpoten kan ook komen door zogenaamde elleboogdysplasie.

Heb je een puppy die snel aan het groeien is? Dan kan het ook komen door groeipijn, hierdoor kan je hond tijdelijk pijn hebben bij het lopen. Een kreupele voorpoot kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een hernia, wervelinstabiliteit, een verrekking van het schoudergewricht of spier-en peesproblemen.

Een dierenarts zal de gezondheid van je hond onderzoeken en achterhalen waar je hond last van heeft.

Heeft je hond last van een kreupele achterpoot?

Het kan ook zijn dat je hond last heeft van een kreupele achterpoot. Een kreupele achterpoot kan net zoals een kreupele voorpoot veroorzaakt worden door artrose.

Een andere mogelijkheid is dat je viervoeter last heeft van losse knieschrijven, dit wordt ook wel patella luxatie genoemd. Heb je het vermoeden dat je hond last heeft van een kreupele achterpoot? Ga dan vooral langs je dierenarts zodat hij je hond verder kan onderzoeken en het probleem voor je kan oplossen.

Loopt je hond mank na het rennen?

Dan is de kans groot dat hij tijdens zijn wandeling iets heeft verrekt of verstuikt heeft. Het is ook mogelijk dat je viervoeter in iets scherp is gaan staan. Controleer daarom zijn voetzolen om er snel genoeg achter te komen waar hij precies last van heeft.

Je wilt natuurlijk niet dat je dier te lang rond blijft lopen met een probleem. Kijk bijvoorbeeld over er iets onder zijn voetzolen zit of tussen zijn tenen. Wanneer je hond aan zijn poot likt en mank loopt dat is de kans groot dat zijn pootje warm en/of dik is geworden en zijn spieren zijn beschadigd. Houd in de gaten of je hond niet meer kan lopen en of hij lang mank blijft lopen.

Mijn hond loopt ineens mank na het opstaan

Dan is het goed dat je even extra op je manke hond let. Het is namelijk mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door problemen met de gewrichten.

Opstaan gaat voor een hond namelijk erg lastig wanneer hij stijve gewichten heeft doordat hij last heeft van een ontsteking of een slijtage. De hond kan na verloop van tijd wel weer goed lopen als de opstart problemen zijn opgelost.

Geen pijn voor kreupele hond

Er zijn uiteraard allerlei verschillende oplossingen om het dragelijker te maken voor je kreupele hond. Met de juiste behandeling kan jij ervoor zorgen dat je hond weer graag loopt en met jou op pad gaat.

Een van de oplossingen kan het toedienen van gewrichtssupplementen zijn. Volgens gebruikers heeft dit positieve effecten gehad op hun manke hond.

Mijn hond mankt, wat zijn de symptomen?

Je denkt waarschijnlijk dat er gelijk iets ernstigs aan de hand is met je hond. Maar een manke hond wil niet gelijk zeggen dat er iets aan de hand is. Je viervoeter kan zich namelijk hebben verstapt of verstrekt tijdens het rennen. Het is dus belangrijk dat je goed let op de symptomen van het mank lopen en wanneer hij mank gaat lopen.

Wanneer je hond likt aan zijn pootje en mank loopt, dan is de kans groot dat er iets inzit of dat er echt iets met zijn pootje aan de hand is. Maar het is ook mogelijk dat hij last heeft van kramp of dat er een probleem is met zijn tenen.

Geen druk op de tenen

Wanneer je merkt dat je hond geen druk wilt zetten op zijn poot, dan moet je goed op je hond gaan letten. Als je hond meer dan 24 uur mank loopt, dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Wanneer je hond alleen maar kermt en niet vooruit te krijgen is, dan moet je zeker geen 24 uur wachten met een bezoek aan de dierenarts, want je wilt ernstige schade aan de poot voorkomen.

Voorkom mank lopen

Zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen. Wij geven je daarom graag 5 adviezen om te voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Je wilt natuurlijk dat je hondje geen last heeft van zijn poten.

  • Allereerst is het belangrijk dat je voordat je een pup aanschaft controleert op je pup of een oudere hond getest is op elleboog-en heupdysplasie.
  • Een hond heeft beweging nodig, zorg en daarom voor dat je hem goed op conditie houdt en zorgt voor een passend dieet-en bewegingspatroon.
  • Honden zijn gevoelig op de gewrichten daarom is het belangrijk dat je extra belasting vermijdt. Ga daarom niet (vaak) wild met hem spelen, laat hem geen traplopen en vermijd mulle ondergrond en belastende sporten.
  • Wanneer je je hond hebt uitgedaagd met een lange wandeling is het belangrijk dat je hem ook voldoende rust gunt.
  • Wanneer je je hond kennis wilt laten maken met nieuwe sporten of activiteiten, dan is het belangrijk dat je dit doet in korte sessies. Hierdoor kunnen de spieren wennen aan de extra belasting.

Mank door slechte botten

Een pup van een broodfokker heeft vaak pups waar wat aan mankeert. De kans is groot dat je pup of hond last heeft van slechte botten. Hierdoor treedt extra slijtage op. Het is ook mogelijk dat je hond er last van krijgt op latere leeftijd, hier kun je helaas niks tegen doen. Soms kan een dierenarts het leed wel verzachten door een plaatje op het bot te plaatsen.

Je hond kan ook last hebben van een aandoening aan zijn gewrichten, dit komt voornamelijk voor bij honden op latere leeftijd. Het kan zelfs voorkomen dat de knieschijf van een hond los komt te liggen in de kom, dit voelt natuurlijk erg vervelend aan voor je kreupele hond.

Want kan je zelf doen voor je manke hond

Mankheid hoeft niet altijd een ernstige oorzaak te hebben, daarom is het belangrijk dat je eerst even aankijkt hoe het gaat voordat je langs de dierenarts gaat. Wanneer je merkt dat je hond niet veel pijn heeft, dan kan het ook gewoon spierpijn zijn.

Onderzoek zelf eerst de pootjes van je viervoeter, misschien dat er iets scherps in zijn voetzooltje zit. Maar er kan ook eenvoudig iets blijven zitten tussen de tenen van een hond. Zorg ervoor dat je het stukje uit zijn voet verwijderd en daarna goed schoonspoelt. Hierdoor voorkom je dat het wondje gaat irriteren en een ontsteking wordt.

Geef je hond nooit een paracetamol of een aspirine, deze zijn iet voor honden bedoeld. Het is zelfs mogelijk dat je hond dood gaat doordat jij hem één van deze medicijnen geeft.

Laat je manke hond verzekeren

Heb jij helaas het verkeerde hondje uit het nest gekozen? Of wil je voor de zekerheid altijd naar de dierenarts kunnen gaan zonder te schrikken van de rekening. Dan is het waarschijnlijk verstandig om een verzekering af te sluiten voor je hond. Dit scheelt veel geld bij de dierenarts.

We hopen dat deze tips je geholpen hebben bij het verzorgen van je manke hond. Mocht je toch nog twijfels hebben over het welzijn van je hond. Neem dan het zekere voor het onzekere en breng een bezoek aan je eigen dierenarts. Je wilt natuurlijk niet dat je hond blijft doorlopen wanneer hij zich niet 100% goed voelt.

Meest gestelde vragen

Kan ik een manke hond verzekeren?

Voor elke hond is er een verzekering, let goed op de polisvoorwaarden. Informatie vind je hier.

Mijn hond ontlast zijn voorpoot, wat kan dat zijn?

Dit kan ernstig zijn maar ook gewoon een splinter of een stukje steen tussen zijn tenen. Lees hier waar je op moet letten.

Mijn hond loopt mank wat kan ik voor hem doen?

Het belangrijkste is zorgen dat de hond geen pijn heeft. Lees hier waar je op moet letten.