Lokaas muizen:

Wanneer je een muis vindt in je huis, wil je deze zo snel mogelijk vangen. Je kunt daarvoor allemaal attributen in huis halen, maar er zijn ook andere oplossingen om de muizen te vangen. Deze oplossingen leg ik je voor in dit artikel.

Hoe muizen te lokken?

Je wilt natuurlijk de muizen zo snel mogelijk vangen die in je huis rondlopen. Dit eist wel een goede voorbereiding, zodat de effectiviteit het grootst is. Je kunt bijvoorbeeld het beste pindakaas voor een elektrische muizenval gebruiken en kaas voor een klapval. 

Het is niet heel lastig om een muis te vangen, als je het goed doet. Bereid je daarom goed voor. Begin bijvoorbeeld met het schoonmaken van het huis. Het voedsel wat muizen binnenhuis eet is namelijk voornamelijk etensresten van ‘’de mens’’. Wanneer deze verwijderd zijn is de kans groter dat je de muis vangt.

Wat ook een goed werkende tip is, is wanneer je een muizenval vlakbij de muur plaatst de kans van slagen veel groter is. Muizen hebben namelijk een slecht zicht, en daarom zullen ze niet zo snel open ruimtes in lopen. Langs de muren voelen ze zich veiliger en daarom is het belangrijk de muizenval vlakbij een muur te zetten. 

Wat eten muizen?

Wanneer je van plan bent een muis te vangen, is de kans groot dat je als eerst dacht dat een blokje kaas het best werkt. Dit is eigenlijk niet zo. Dit komt omdat muizen een voorkeur hebben voor wat ze willen eten.

Muizen eten vooral vetrijk voedsel zoals graan, noten en kaas. Muizen eten daarnaast ongeveer 20 keer per dag, wat betekent dat ze het meeste voedsel wel eten. Ze eten zelfs wortels en citrusvruchten.

Hieronder een lijst van wat muizen doorgaans graag eten:

 • Peulvruchten
 • Granen
 • Noten
 • Vetrijken spijzen zoals kaas
 • Spek
 • Pindakaas
 • Zoette snoep
 • Vette zaden
 • Zonnebloempitten
 • Bessen
 • Bananen
 • Meloen
 • Citrusvruchten
 • Wortels

Wat is het beste lokaas?

Je kunt bovenstaande lijst gebruiken als lokaas. Alleen zijn er bij sommige wel nadelen. Spekblokjes bederven bijvoorbeeld nogal snel, en wanneer je deze te lang laat liggen komt er ongedierte op af, en dat wil je natuurlijk helemaal niet. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor fruit wat kan gaan schimmelen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat pindakaas de beste keuze is voor een muizenval. Pindakaas bevat veel vet en muizen houden erg van voedsel dat veel vet bevat. Daarnaast geeft pindakaas een sterke geur af voor muizen, die natuurlijk niet zo goed kunnen zien. 

Ook is een voordeel dat een muis pindakaas moeilijker consumeert. Hoe moeilijker een muis het op krijgt en langer bij de val gaat zitten, wat betekent dat de kans groter is dat hij gepakt wordt. 

Muizenval heeft niet gewerkt

Jammer genoeg gebeurt dit vaak. De muis is de dans ontsprongen en heeft het maaltje kunnen opeten zonder enige zorgen. Heel irritant natuurlijk, maar het biedt ook kansen. Wanneer de muis namelijk op deze plek in het huis het aas heeft gevonden, gaat het natuurlijk vaker kijken om te kijken of er nog een keer wat ligt. Leg de val gewoon op dezelfde plek neer in de hoop dat hij de volgende keer wel gepakt is. 

Muizenval: De elektrische muizenval

Elektrische muizenvallen worden steeds populairder. Dit komt doordat het zorgt voor een snellere dood bij de muis (vrijwel binnen een seconde), wat natuurlijk altijd een prettig gevoel is. Ook tref je de muis niet verminkt aan. 

Wat een elektrische muizenval doet is het geven van een schok aan de muis wanneer het naar het aas gelokt is. De muis komt namelijk met een pootje op een metalen plaatje te staan en krijgt daardoor een schok. 

Muizenval: De klapval

Een ‘’classic’’. De klapval is het welbekende plaatje dat klemt wanneer de muis iets te hard het plaatje naar beneden drukt. Wanneer dit gebeurt heeft de muis geen schijn van kans en vindt het op deze manier zijn dood. Voordelen zijn dat deze val compact is, dus sneller vertrouwd wordt door de muis, en deze kan je dichter bij de muur zetten. Hierdoor is de kans van slagen groter. 

Wanneer je deze instructies volgt kost het vangen van de muis een fluitje van een cent. Veel succes!

Ik heb een muis gevonden in mijn huis. Hoe krijg ik die weg?

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je de muis kunt vangen. Klik hier om er heen te gaan.

Ik wil voedsel gebruiken om muizen te lokken. Wat vinden muizen lekker?

Klik hier om te weten te komen wat muizen lekker vinden.

Ik heb geprobeerd de muis te vangen, tevergeefs. Wat nu?

Vervelend. Klik hier voor meer informatie over hoe dit de volgende keer beter gaat.

Een elektrische muizenval lijkt me wel wat. Welke moet ik kopen?

Goede keuze. In dit kopje staat een goed gewaardeerde elektrische muizenval.

Ik wil een klassieke muizenval kopen. Welke moet ik kopen?

Klik hier om naar het kopje te gaan waar een goede muizenval bij staat.