Hoeveel woorden kunnen er op een A4

Hoeveel woorden kunnen er op een A4

Hoeveel woorden kunnen er op een A4 en wat heeft dat met de puntgrootte te maken? Heb je altijd al willen weten hoeveel woorden er op één A4 kunnen? Of hoeveel boekpagina’s er op 1 A4 pagina kunnen? Lees dan snel verder! In deze blog wordt antwoord gegeven op de vraag hoeveel woorden er op 1 A4 kunnen, zodat als je wat moet schrijven, je precies weet waar je op moet letten.

Tekst op 1 A4 uit hoeveel woorden bestaat de tekst

Op een blanco vel papier kunnen relatief veel woorden, maar wat is het gemiddeld aantal woorden per pagina? Gemiddeld worden er tussen de 350 tot 500 woorden op een vel papier geschreven. We gaan hierbij uit van een standaard tekst.

 In de drukwereld wordt een Lorem Ipsum tekst gehanteerd. Dit zijn groepjes woorden die niet bestaande woorden vormen. Wanneer je deze tekst in een Word bestand exporteert, kom je op ongeveer 500 woorden uit, verdeeld over 5 paragrafen. Ook als je kijkt naar een tijdschriftpagina komt dit redelijk overeen. En tijdschriftpagina bestaat meestal uit zo’n 600 woorden en is vergelijkbaar met het aantal woorden op een A4.

Wat is het standaard aantal woorden per A4 pagina? 

Er wordt gesproken over een gevulde A4 als de pagina voor 80 tot 90 procent is beschreven. Er is dus geen standaard van hoeveel woorden er per pagina geschreven moeten worden. Het gemiddeld aantal woorden per pagina is heel verschillend en afhankelijk van de volgende factoren: 

  • Regelafstand
  • Witregels
  • Lettertype
  • Lettergrootte 

Hoeveel woorden staan er per regel geschreven?

Een gemiddeld uitgeschreven regel telt ongeveer 11 woorden, dit aantal kan variëren. Hoeveel woorden er per regel worden geschreven op een A4 is verschillend. Gemiddeld ligt dit tussen de 32 tot 35 woorden. 

Hoe kan ik het aantal woorden tellen?

Een tekstverwerkingsprogramma telt automatisch het aantal woorden in je tekst.  Het tellen van de woorden is via de statusbalk in Word zichtbaar.

Je kan dit ook in Word opzoeken als het niet automatisch gebeurt. In het tabblad ‘controleren’ is het mogelijk om ‘woorden tellen’ aan te zetten. Ook in Google Docs, PDF of Excel is het mogelijk om het aantal woorden te tellen.

In Google Docs is het tellen van het aantal woorden niet zichtbaar. Dit kan je vinden onder het tabblad ‘extra’ of via de sneltoets Ctrl+shift+C. Niet alle programma’s gaan even nauwkeurig te werk. Het aantal woorden is een schatting van hoeveel woorden er per A4 worden geschreven. Wil je het exact aantal woorden per A4 weten? Er zijn verschillende, professionele programma’s die met zekerheid kunnen zeggen hoeveel tekens er per pagina staan.  

Hoeveel boekpagina’s is 1 A4 pagina?

In de meeste gevallen schrijf je een boek op een A4 formaat. Soms wordt een boek uitgegeven in A5 formaat. Hoe kom je te weten hoeveel pagina’s je kunt vullen met het geschreven aantal woorden per pagina?  Dat doe je als volgt;

Er staan namelijk gemiddeld 250 tot 300 woorden op één bladzijde van een boek. Met 1000 woorden beschik je over 4 pagina’s. Dit zou betekenen dat een volgeschreven A4, 2 boekpagina’s oplevert. 

Stel je voor, je hebt 1000 woorden geschreven in een Word-formaat en je wilt weten hoeveel boekpagina’s je hiermee vult. Om dit te achterhalen moet je het aantal woorden door 250 delen.

Wat is de conclusie

Helaas kan je niet met zekerheid zeggen hoeveel woorden een A4 is, is het ook niet met zekerheid te zeggen hoeveel woorden er op één boekpagina kunnen. Dit komt, omdat het woordenaantal ook bij een pagina van een boek van meerdere dingen afhankelijk is, zoals:

  • Bladspiegel: de marges rondom de tekst
  • Lettertype
  • Illustraties  

Als er wordt gekozen voor een brede marge, zal een boek uit meerdere pagina’s bestaan. Dit geldt ook voor het lettertype en de illustraties. Het aantal woorden per pagina is dus nooit helemaal uit te rekenen. De enige manier is handmatig tellen, maar daar zit niemand op te wachten.

Wanneer je wilt weten hoeveel woorden er per A4 kunnen, moet je nagaan of dit echt belangrijk is en de tijd die je nodig hebt de moeite waard is. In de meeste gevallen is de inhoud belangrijker dan het aantal woorden op een A4.

Meest gestelde vragen:

Ik schrijf een boek op A4 formaat, hoe kan ik berekenen hoeveel boekpagina’s dit zijn?

Daar bestaat een makkelijke rekensom voor, lees hier welke.

Wat is een Lorem Ipsum tekst?

Dit is een tekst die gebruikt wordt in de drukwereld, lees hier waarom.

Hoe kan ik in Word mijn leestekens tellen?

Dat regelt zich automatisch, lees hier hoe.