Geluid laptop doet het niet meer? Vind hier 7 oplossingen!

Wat bedoelen we met ”geen geluid”?

Laten we eerst eens kijken wat “geen geluid” betekent als je praat over het geluid uit een laptop. 

In dit geval zal het apparaat geen geluid meer produceren, zelfs als de laptop aangeeft welk geluid het zou moeten hebben. Wanneer je een video, audiofragment of iets in die richting afspeelt die onder normale omstandigheden geluid zou moeten afspelen, blijft deze volledig stil. 

Er is inderdaad een probleem met het geluid. De volgende koppen bieden enkele oplossingen voor dit probleem. 

De oplossingen in deze blog kunnen gebruikt worden voor laptops met Windows 10, maar vergelijkbare oplossingen kunnen ook op andere besturingssystemen draaien.

Het geluid op de laptop werkt niet: oplossingen

Is het geluid ingeschakeld?

Laten we eerst de eenvoudigste en meest voor de hand liggende oplossing behandelen: staat het geluid wel aan? Je kunt het luidspreker pictogram rechtsonder in het scherm gebruiken om te controleren of je geluid nog wel aanstaat. Staat er een kruisje naast? Dan is de audio uitgeschakeld en werkt het laptop geluid inderdaad niet meer.

Dit probleem los je op door op de speaker te klikken. Als je de balk beweegt en loslaat, hoor je een geluid. Als je het niet hoort, ligt het probleem ergens anders.

Als u het geluid wel hoort, maar de film wordt nog steeds niet afgespeeld, heeft u mogelijk het geluid op die specifieke website of applicatie uitgeschakeld. Meestal kunt u dezelfde methode gebruiken om dit probleem op te lossen, namelijk door op het luidsprekerpictogram te drukken en het volume hoger te zetten.

Dit probleem kan echter ook te maken hebben met de instellingen van de laptop. Om dit te controleren, klikt u met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram en selecteert u “Volumemixer openen”. Wanneer er bij een luidspreker een rode cirkel staat betekent dat het geluid uitstaat voor een applicatie. Je kunt het geluid aanzetten door de schuif open te schuiven tot de rode cirkel weg is.

Sluit een koptelefoon of luidsprekers aan

Dat de laptop geen geluid heeft, komt mogelijk door de ingebouwde speakers van de laptop. U kunt testen door een draagbare computer of luidsprekers op het apparaat aan te sluiten. Als u audio afspeelt en geluid hoort nadat u verbinding hebt gemaakt, ligt het probleem mogelijk bij de luidsprekers van het apparaat zelf.

Om dit te controleren, verwijdert u de luidsprekers of koptelefoon van het apparaat. Volg vanaf daar de instructies in de volgende kop.

Wijzig uw uitvoerapparaat

Als het geluid van uw laptop plotseling stopt met werken, kan dit komen door een wijziging in het uitvoerapparaat. U kunt het als volgt controleren:

Ga naar de geluidsinstellingen van je laptop. U kunt hier komen door met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram te klikken. Als uw laptop geen muis heeft, is de rechtermuisknop de rechterknop van de touchpad van de laptop.

Klik vanaf daar op “Open geluidsinstellingen.” Vervolgens kom je in het menu. Helemaal bovenaan staat de titel met “Uitvoer”. Hier kunt u uw uitvoerapparaat selecteren. Selecteer vervolgens het apparaat waar u het geluid vandaan wilt halen. In mijn geval zijn dit “luidsprekers (high-definition audio apparatuur)”.

(Optioneel) U kunt een paar verschillende apparaten kiezen en testen of het geluid werkt. Werkt het apparaat nu? Kies het vervolgens als het uitvoerapparaat en uw probleem is verdwenen.

Update stuurprogramma

Nu hebben we een oplossing bedacht die een beetje ingewikkeld klinkt voor gewone laptopgebruikers. Als de vorige tips niet voor u hebben gewerkt en deze oplossing moeilijk te begrijpen is, kan je de computerwinkel bezoeken en het personeel om hulp vragen.

Soms werkt het geluid van de laptop niet meer omdat de driver te oud of beschadigd is. Je kunt dit probleem oplossen door de driver bij te werken of te verwijderen. Ja kan de onderstaande stappen volgen:

Open de apparaatbeheerder op de laptop. U kunt hier komen door “Apparaatbeheer” in het zoekvak linksonder op uw laptop te typen. Klik hier op. Dan kom je in de beheerfase. Dit is een regel met woorden. Klik op de pijl links van “Besturing voor geluid, video en spelletjes”.

Een menu wordt nu uitgevouwen. Klik met de rechtermuisknop om het apparaat te selecteren dat u wilt gebruiken en klik vervolgens op “Stuurapparaat bijwerken”. Selecteer daar “Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken”. Dit is de belangrijkste keuze. Volg daarna de instructies op het scherm. Dit kan het probleem oplossen.

De laptop geeft mogelijk aan dat Windows de nieuwe driver niet kan vinden. In dat geval kunt u proberen de driver te downloaden van de website van de laptopfabrikant. Hier worden ze ook wel “drivers” genoemd.

Werkt dit allemaal niet? Hoor je nog steeds geen geluid op je laptop? Verwijder dan de driver. Dit zal automatisch opnieuw installeren en uw probleem oplossen.

U kunt dit opnieuw doen door Apparaatbeheer te openen en op de pijl links van “Besturing voor geluid, video en spelletjes” te klikken. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op het apparaat dat u wilt gebruiken en selecteer “Apparaat verwijderen”. Schakel het selectievakje in en klik op “Verwijderen”. Start vervolgens de laptop opnieuw op (vergeet niet het open werk op te slaan). Dit kan het probleem oplossen.


Draai de audiodriver terug

Als er geen geluid op de laptop is na het installeren van de update, kan dit komen door een wijziging in het audiostuurprogramma. Gelukkig kan deze situatie worden teruggedraaid.

Zoek naar “Apparaatbeheer” in de zoekbalk. Klik vanaf hier nogmaals op de pijl links van “Besturing voor geluid, video en spelletjes”. Klik vervolgens opnieuw met de rechtermuisknop op het apparaat dat u wilt gebruiken en selecteer “Eigenschappen”. Selecteer “Stuurprogramma” (naast “Algemeen”) en klik op “Vorig stuurprogramma”.

Volg daarna de instructies op het scherm en klik op “Ja”. Als het probleem inderdaad wordt veroorzaakt door een update op dit gebied, zou het geluid op de laptop weer moeten werken. Is dat niet waar? Dan kan het lonen om de laptop terug te zetten op de situatie voor de update. Hierover leest u meer in de volgende kop.

Herstel de laptop naar de vorige versie

Soms heeft de laptop wat defecten door de update. In dat geval kan het nodig zijn om het apparaat naar de vorige versie te herstellen.

Zoek naar “Configuratiescherm” in de zoekbalk onderaan het scherm. Klik op deze knop en zoek naar “Herstel” in het configuratiescherm (rechtsboven). Selecteer vervolgens “Systeemherstel starten” en druk op “Volgende”.

Selecteer het herstelpunt dat u wilt gebruiken en druk vervolgens op “Zoeken naar betrokken programma’s”. Vervolgens ziet u een lijst met programma’s en stuurprogramma’s die zullen worden verwijderd. Als u akkoord gaat, drukt u op “Sluiten”, vervolgens op “Volgende” en “Voltooien”.

Nadat deze bewerking met succes is voltooid, werkt uw audio mogelijk weer normaal!

Repareer de laptop of koop een andere

Zijn al deze oplossingen niet effectief en werkt het geluid van de laptop nog steeds niet? Dan raad ik je in eerste instantie aan om langs te gaan of contact op te nemen met de winkel waar je je laptop hebt gekocht. Over het algemeen beschikken medewerkers over de expertise die u nodig heeft.

Naast de oplossingen die in deze blog worden geïntroduceerd, zijn er nog veel meer oplossingen. Het wijzigen van bepaalde geluidsinstellingen en het controleren op verschillende updates kan bijvoorbeeld tot resultaten leiden. Ze worden echter snel ingewikkeld, zo erg zelfs dat ik aanbeveel om de medewerkers van de computerwinkel om hulp te vragen.

Ze kunnen mogelijk ook bepalen of de laptop kan worden gerepareerd of in het ergste geval weg kan worden gedaan. Als dat het geval is, kan een opgeknapte (refurbished) laptop helpen. Deze zijn doorgaans goedkoper dan splinternieuwe laptops, dus een goede keuze.

Waarom geeft mijn computer geen geluid meer?

Dit kan komen door verschillende oorzaken, die ik in deze blog beschrijf. Klik hier om naar de eerste oplossing te gaan.