Geen bakpapier in huis! Dit zijn de alternatieven voor bakpapier

U bent hier: Gebruik vers koekjesbeslag in de keuken. Je komt er net achter dat je geen bakpapier in huis hebt, of je hebt geen bakpapier meer. Hoe koekjes bakken zonder bakpapier? In deze blog worden de beste alternatieven voor bakpapier besproken.

Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven wordt gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan de bakvormen of elastische pan blijft plakken. Daarnaast kunt u ook het aantal keukengerei van bakpapier verminderen. Voordat u de bakvormen of bakvormen in de oven plaatst, laat u ze in de oven uitlekken en haalt u ze vervolgens netjes uit de oven.

Drie alternatieven voor bakpapier

Wanneer je thuis geen bakpapier hebt en geen tijd hebt om naar de winkel te gaan, zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor bakpapier. 

Olijfolie 

Het eerste alternatief voor bakpapier is olijfolie of andere soorten bak- / frituurolie. Je kunt het gebruiken om de bakvormen in te oliën, zodat het gebakken voedsel niet aan de bakvormen blijft plakken. Wees voorzichtig met uw vingers bij het verwijderen van gebakken goederen van de elektrische kookplaat.

Aluminiumfolie 

Het tweede alternatief voor bakpapier is iets dat we bijna allemaal hebben: aluminiumfolie. Aluminiumfolie is veel gladder dan bakpapier, maar het is ook zeer geschikt voor gebruik in de oven.

In sommige gevallen is aluminiumfolie zelfs geschikter dan bakpapier voor het bereiden van gerechten, zoals grillen, grillen of koken van vlees.

Als je koekjes of pizza’s op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.

Wilt u aluminiumfolie gebruiken om kip of kalkoen te koken?Voorkom dat de bovenkant verkleurd door de glanzende kant van het aluminiumfolie aan de buitenkant te wikkelen. Wanneer je wilt dat een gerecht juist warm blijft, wikkel dan de matte kant naar de buitenkant. 

Siliconen bakmat 

De eerste twee alternatieven voor bakpapier heeft vrijwel iedereen in huis. Maar bak je regelmatig of wil je besparen op het niet herbruikbare bakpapier? Dan is een silicone bakmat een goed alternatief! Een bakmat werkt in principe precies hetzelfde als bakpapier, maar dan is het herbruikbaar. Je kunt de bakmatten erg gemakkelijk afwassen. 

Moet je bakpapier vervangen?

Het is mogelijk dat je de oven open doet en je ziet dat er toch nog 1 gebruikt vel bakpapier in ligt. Je vraagt je dan misschien af: Is bakpapier herbruikbaar? Nu is bakpapier normaal gesproken slecht eenmaal bruikbaar. Dit komt omdat er na gebruik vaak nog etensresten achterblijven, waardoor het niet aan te raden is het vel opnieuw te gebruiken. 

Toch is bakpapier wel prima herbruikbaar wanneer het schoon is van etensresten. Het enige waar je op moet letten is dat het bakpapier niet donkerbruin of zwart geworden is voor gebruik. Dit duidt erop dat het bakpapier sneller kan afbreken en dat de smaak van het gebruikte bakpapier is het eten kan komen. 

Kan aluminiumfolie de oven in?

Aluminiumfolie is zeer geschikt voor in de oven. Het is echter niet geschikt voor in de magnetron, dit wordt nog wel eens vaak door elkaar gehaald. Dit komt doordat een magnetron straling uitstraalt om gerechten te verwarmen. Als die stralingen worden teruggekaatst, bijvoorbeeld door aluminiumfolie, is dit slecht voor de magnetron. De oven gebruikt een andere techniek om op te warmen, zonder behulp van straling. Dit betekend dat aluminiumfolie prima in de oven kan. 

Aluminiumfolie of bakpapier gebruiken?

Zowel bakpapier als aluminiumfolie zijn onmisbaar in elke keuken. Toch is het soms moeilijk om te beslissen welke van de twee je het beste kunt gebruiken bij welk gerecht. 

Het grootste verschil tussen de twee bakmaterialen is dat bakpapier niet blijft kleven aan de ingrediënten, en aluminiumfolie wel. Omdat bakpapier een antikleeflaag heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.

Zo zijn bepaalde rechten geschikt voor aluminiumfolie zoals gebraden kip of kalkoen uit de oven. En zijn bepaalde gerechten geschikter voor bakpapier zoals koekjes. Vis uit de oven en geroosterde groente uit de oven zijn zowel geschikt voor aluminiumfolie als voor bakpapier. 

Gebruik je liever helemaal geen aluminiumfolie of bakpapier? Kies er voortaan toch voor om dit vaker te gebruiken: je bakplaten en ovenschotels blijven er immers mooier van én je hoeft daardoor minder vet te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Kan je beter aluminiumfolie of bakpapier gebruiken?

Klik hier voor meer informatie.

Kan je olijfolie gebruiken in plaats van bakpapier?

Klik hier voor meer informatie over olijfolie.

Moet je bakpapier vervangen als je het gebruikt hebt?

Klik hier voor meer informatie over bakpapier.