Hoelang moet ik mijn kit laten drogen?

Weet u ook wanneer u bij het kitten bent, maar weet u echt niet hoe lang de kit precies moet drogen? Gelukkig ben je op dit moment niet de enige. Zulke momenten kunnen vervelend zijn, vooral als je bijvoorbeeld in de badkamer bent. Want hoe lang moet het afdicht middel drogen voordat het in bad gaat? Kun je de kit niet snel drogen met een föhn om eindelijk het zweet van je lichaam af te spoelen? Dus, wat is het verschil in droogtijd van siliconenkit, acrylaatkit, sanitairkit en installatiekit? Op al deze vragen vind je antwoorden in deze blog.

Hoe lang moet de kit drogen

Een algemeen antwoord Toen de meeste professionals werd gevraagd hoe lang de kit gedroogd moest worden, zeiden ze dat de kit na 24 uur kan worden gebruikt. Daarom is het globale antwoord op deze vraag 24 uur. Het is echter niet zo eenvoudig. De droogtijd van de kit kan worden onderverdeeld in drie fasen:

  1. De droogfase van de buitenste laag
  2. De fase waarin de kit nog niet helemaal droog is maar wel kan worden gebruikt
  3. Het stadium waarin de kit volledig droog is.

Na enkele uren tot maximaal een halve dag droogt de buitenste laag van de kit uit. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen stof aan de kit blijft kleven en dat je niet meer op hoeft te letten bij het schoonmaken van de kamer. Op dat moment was alleen de binnenkant van de kit nog vloeibaar. Daarom kan de kit in dit stadium niet correct worden gebruikt.

Dan is, althans volgens veel professionals, de kit na 24 uur meestal volledig uitgehard en klaar voor gebruik. Het wordt ook aanbevolen om te wachten tot de kit volledig is opgedroogd. Wachten tot de kit volledig is opgedroogd, kan soms ongeveer een week duren. Uitharding van 1-2 mm duurt ongeveer 24 uur. Bovendien is de droogtijd van de kit afhankelijk van vele andere omstandigheden. In de rest van de blog leest u hier meer over.

Waarom is de droogtijd van kit verschillend

Door omgevingsfactoren is de droogtijd van de kit niet altijd gelijk. Daarom is er geen specifiek antwoord op de vraag hoe lang de kit moet worden gedroogd. Er kan echter worden gewezen op enkele factoren die afhankelijk zijn van de droogtijd van de kit om conclusies te trekken. Kortom, de droogtijd van de kit is afhankelijk van de luchtvochtigheid, temperatuur, dikte van de gebruikte kit, ondergrond, luchtverplaatsing en het type kit dat gebruikt wordt. Bij een hoge luchtvochtigheid duurt het langer voordat de kit droog is. Net als veel andere vloeistoffen drogen kitten sneller bij hogere temperaturen. De luchtafvoer zorgt ervoor dat het vocht uit de kit kan worden afgevoerd.

Maar ook de underground speelt een belangrijke rol. Sommige materialen nemen vocht op, zoals steen of beton. Hierdoor droogt de kit sneller. Materialen zoals plastic nemen echter helemaal geen vocht op. Het duurt langer om de kit op het plastic aan te brengen om te drogen. Maar vooral de dikte van de aangebrachte kit speelt een grote rol. Misschien wel de belangrijkste rol van alle bovenstaande punten. Wanneer je een dikkere laag kit gebruikt, moet je natuurlijk rekening houden met een langere droogtijd. Door de lange droogtijd willen mensen meestal weten of het uithardingsproces versneld kan worden, bijvoorbeeld door de kit te drogen met een föhn. Hierover leest u meer in de volgende kop.

Wat is een kit?

Laten we bij het begin beginnen. De term “kit” is een algemene term voor verschillende viskeuze materialen die worden gebruikt om voorwerpen te verlijmen of af te dichten. Wanneer je kit ergens op spuit, is het in eerste instantie een stroperige vloeistof. Na verloop van tijd zal het echter uitdrogen en plastic worden. Kits worden meestal in grote hoeveelheden in de winkels geleverd in de vorm van kokers of worsten. Deze maken het echter moeilijk om de kit aan te brengen. Daarom gebruiken de meeste mensen hiervoor gereedschap: het zogenaamde kitpistool of kitpistool.

Waar gebruik je Kit voor?

Als je items wilt plakken of sealen en een simpele Prittstift of tape niet genoeg is, is de kit de ideale manier om hem te gebruiken. Het wordt veel gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld bij het afdichten van voegen of het plaatsen van bouwmaterialen zoals hout of beton. Maar ook voor doe-het-zelvers kunnen kitten handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afdichten van raamkozijnen met acrylaatkitten, of hygiënische kitten om schimmel in de badkamer te voorkomen.

Kit Drogen Met een Föhn

Jazeker, kit drogen met een föhn is mogelijk en versnelt het proces! Zoals eerder benoemd, leidt een hogere temperatuur tot een snellere uitharding. Zeker wanneer je de föhn op de kit houdt in een ruimte met een zomerse temperatuur (een graad of 25), zal de kit onder invloed van de föhn veel sneller drogen.

Zoals eerder vermeld is de droogtijd van de siliconenkit eigenlijk in drie delen te verdelen: de tijd voor het drogen van de buitenlaag, de tijd totdat de kit in principe beschikbaar is en de tijd dat de gehele siliconenkit uithardt. De buitenste laag van de meeste siliconenkitten heeft 30 minuten tot een uur nodig om te drogen. Houd er dus rekening mee dat dit alleen de eerste 1-2 mm betreft. Daarom is de binnenkant van de kit nog steeds vloeibaar. Na circa 24 uur mag de siliconenkit nog niet helemaal droog zijn, maar in principe kan deze worden gebruikt. De meeste professionals bevelen dit ook aan. Na ongeveer een week was de siliconenkit volledig uitgehard. Je kunt hem natuurlijk direct gebruiken.

De tijd die nodig is om de siliconenkit uit te harden, is echter ook afhankelijk van het type merk en enkele omgevingsfactoren. Let bij het eerste gebruik op de droogtijd op de verpakking met siliconenkit. Dit is het meest nauwkeurig.

Droogtijd hygiëneproducten Hoewel sanitairkitten meestal slechts siliconenkitten zijn, kan de droogtijd enigszins variëren. Over het algemeen is de droogtijd van sanitairkitten iets sneller dan de droogtijd van siliconenkitten. Daarom kunt u enige tijd vrijmaken van de droogtijd van de bovengenoemde siliconenkit. Maar hier is het het beste om de droogtijd op de verpakking van de sanitairkit te observeren. Dit is gebaseerd op het exacte merk dat u gebruikt. Er moet ook rekening worden gehouden met de omgevingsfactoren die eerder in de blog zijn genoemd.

Hoe lang moet de set drogen voordat je gaat douchen?

Ook is er geen eenduidig ​​antwoord op de vraag hoelang de kit moet drogen voor het douchen. Maar wanneer mag u na het kitten weer in bad gaan? Meestal zeggen mensen dat je 24 uur na het aanbrengen van de kit weer kunt douchen. Op dit punt moet de kit voldoende droog zijn. Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer het kitten een bad moet geven. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog. Daarom is het het beste om drie dagen te wachten voordat u de kit aanraakt, of zelfs twee weken voordat u deze voor de eerste keer schoonmaakt.

De droogtijd van de acrylaatkit kan ook in meerdere delen worden verdeeld:

de tijd die de buitenlaag nodig heeft om te drogen, in principe de tijd totdat de kit beschikbaar is en de tijd dat de volledige acrylaatkit is uitgehard. Er zijn veel onzekerheden over de exacte droogtijd. Neem daarom altijd de droogtijd in acht die staat vermeld op de verpakking van acrylaatkit. Daarna verschijnt weer de globale droogtijd, maar deze keer zijn er enkele specifieke tips. Na een paar uur tot een halve dag kan er huid op de kit zitten. Dit hangt echter grotendeels af van het merk acrylaatkit dat u gebruikt. Soms wordt de huid na ongeveer tien minuten egaal. Onthoud dat het in dit stadium het beste is om niet op de kit te schilderen.

Na 24 uur is de acrylaatkit in veel gevallen in zoverre uitgehard dat deze gebruikt kan worden. Echter kun je op dit moment ook nog niet altijd over de kit heen schilderen. Je loopt namelijk de kans dat de laag verf zich niet goed hit aan de kit.

Vaak kun je pas over acrylaatkit heen schilderen wanneer deze volledig is uitgehard, tenzij anders aangegeven op de verpakking. Dit kan wel ruim een week duren afhankelijk van het merk.

Opnieuw, is dit sterk afhankelijk van het merk. Raadpleeg dus altijd eerst de verpakking.

Installatiekit voor droogtijd

De droogtijd van installatiekitten (vaak neopreenkitten genoemd) wijkt enigszins af van andere soorten afdichtkitten. Ik kan niet veel informatie vinden over dit type kit. Houd je daarom altijd eerst aan de droogtijd op de verpakking. Het blijkt echter dat de geplaatste kit sneller droogt dan andere soorten kit. Bij sommige soorten zal de kit bijvoorbeeld na 48 uur volledig drogen. Maar het hangt weer af van het merk dat u gebruikt.

Wat is kit?

Waar gebruik je kit voor? Hier vind je het antwoord.

Hoelang moet kit drogen

Het antwoord op deze vraag verschilt heel erg per kitsoort. Kijk hier voor de uitleg.

Wat is de droogtijd van installatiekit?

Klik hier voor de uitleg.

Hoelang moet kit drogen voor het douchen?

Het is niet de bedoeling om te vroeg te gaan douchen. Dit beschadigd de kit. Kijk hier hoelang het moet drogen.

Hoelang moet acrylaatkit drogen

Klik hier